Tudor Galos

- The Blog of Tudor Galos -

Doar porcii intră în mocirlă

Oamenii buni fac un pas în spate

Articol din categoria: Politica

Circul politic care are loc în aceste zile nu este nici primul nici ultimul pe care îl vedem. Însă unicitatea lui este dată de faptul că noi credeam că anumiți oameni nu se vor arunca cu brațele înainte să se caftească în mocirlă. Wishful thinking, o cocină este un loc mai curat decât mediul politic din România în aceste zile.

Nu este singura bătălie „politică” ce are loc în România în ultima vreme.

Fiecare instituție puternică a României, fie ea politică, economică sau socială – a fost mânjită de minim un scandal. Nu există instituție strategică a României să nu se fi mânjit cu ceva scandal, mai mare sau mai mic. Și da, putem da vina pe „agenturili” străine, însă în final românii noștri au băgat mâna în fundul înțelepciunii și a haznalei morale și au scos tone de rahat cu care au împroșcat pe toată lumea (și pe ei înșiși).

Nu avem o strategie de țară. Nu avem o strategie de neam.

Acum un an am scris acel articol referențiat în link-ul de mai sus, în care am spus așa:

În ultimii 30 de ani singura strategie a României a fost aderarea la NATO și UE. Target îndeplinit de peste 10 ani. Un alt obiectiv strategic este aderarea la zona Schengen, deși la cum merg lucrurile tratatul tinde să devină mort pentru următorii cinci ani datorită pandemiei de COVID-19.

A trecut un an, nu s-a schimbat nimic în ciuda faptului că avem Parlament nou, Prim Ministru nou, majoritate parlamentară care să susțină Guvernul. „Ai noștri” sunt la butoane ca să zic așa și tot ce știu să facă este să se încaiere. Nu am auzit nimic despre viitorul energetic al României, despre modul în care România se poziționează versus schimbările climatice, despre strategia de digitalizare (să nu aud de PNRR, am văzut mii de astfel de documente în ultimii 20 de ani; efectul îl vedeți și voi).

Oamenii buni s-au săturat.

Este foarte interesant să vedem taberele beligerante de la PNL și USRPLUS. Niciunul dintre oamenii buni pe care îi cunosc în ambele partide nu se află în mijlocul vreunei bătălii. Încăierarea este însă dusă de către niște unii cunoscuți ca incompetenți, corupți, proști dar obedienți. Și ei se află în mocirlă acum, împroșcând cu rahat în tot ce s-a construit bun în ultimii ani.

Oamenii buni s-au retras, așteaptă pacea. Nu pentru că sunt lași ci pentru că niciuna dintre tabere nu deține adevărul. Toate taberele s-au mânjit cu mizerii, cu securiști, cu proști, cu scandaluri. Știi că dacă intervii vei fi atras și tu în mocirlă și vei mirosi urât mult timp. Și mizerabilii ăia nu au nicio problemă cu asta, însă oamenii buni da.

Problema retragerii oamenilor buni este că mizerabilii se vor considera îndreptățiți să le ia locul.

După război soldații primeau recompense. „Soldații” porci vor aștepta și ei recompense – funcții în partide, în aparatul de stat, în conducerea unor instituții. Funcții din care vor face strica tot ce se poate strica. Și aici am problema – odată hahalerele astea instalate nu se vor mai da duse de acolo decât cu cătușe sau cu picioarele înainte.

Lipsa liderilor și a modelelor morale au condus și ele la această situație. Liderii trebuie să înțeleagă că uneori trebuie să intre cu bazooka în mocirlă să curețe mai repede zona. Liderii trebuie să înțeleagă că acum este momentul să vină cu mesaje dure, concise, punctuale. Și când zic lideri nu zic de hahalerele aflate vremelnic în niște funcții ci de oamenii buni care stau în spate, scârbiți.

Alternativa este ca toți oamenii buni să plece și să lase porcii să-și continue războiul. Însă am văzut ce se întâmplă când oamenii buni își abandonează țara…

 

2 comentarii Adaugă comentariu

 1. #2 Comentariu nou

  Presupun că citești comentariile…

  Și aici am problema – odată hahalerele astea instalate nu se vor mai da duse de acolo decât cu cătușe sau cu picioarele înainte.

  Lipsa liderilor și a modelelor morale au condus și ele la această situație. Liderii trebuie să înțeleagă că uneori trebuie să intre cu bazooka în mocirlă să curețe mai repede zona. Liderii trebuie să înțeleagă că acum este momentul să vină cu mesaje dure, concise, punctuale. Și când zic lideri nu zic de hahalerele aflate vremelnic în niște funcții ci de oamenii buni care stau în spate, scârbiți.

  Lideri, oameni scârbiți… OK, tu ce faci? Pe cine aștepți/așteptăm? Nu zic neapărat de tine dar înșiruie niște prenume & nume, fără CNP. Singurii care poartă discursui dure sunt taman ăia susținuți de forțe oculte („externe”, zic unele guri rele; „și interne” zic restul de guri rele).
  Decapitare? Cine s-o facă, dacă e împotriva regulamentului și din moment ce, dacă ne referim la executiv, acum tălăgăne fiindcă a plecat cloșa de la ouat. De unde, cu ce? Poziția politică e susținută de seniori politici din teritoriu/provincie. Există o organigramă, ierarhie, cvasi-feudalistă și tributară. Cum să desfaci așa ceva pe dinăuntru?

  Și ca să fii dezamăgit până la capăt, aruncă ochii peste ce a scris Mădălin Hodor + unele comentarii:
  https://www.facebook.com/madalin.hodor.1/posts/175587824697580

  „Cu securiștii nu se pot lupta nesecuriști, că ar fi morți și îngropați din prima.” a scris cineva.

  Critici despre mocirlă în timp ce vrei să speri că poți curăța ceva fără să te murdărești la fel. Pe urmă, dacă apar unii conform cerințelor, sunt asasinați la persoană de știri, operativi, șamd.
  Ăștia suntem, atât putem. În afară de +7 milioane plecați, niciunul și nimeni nu și-a format idei în cap, în afară de înjurături și blesteme… că doar atât putem face.

  Bănuiesc pe de altă parte, că știi cine e fii-su lui Caramitru, nu? Uite o postare recentă: https://www.facebook.com/andrei.caramitru/posts/10223429058648494

  Oamenii buni și-au arătat lipsa de voință și putere. „Asta e bine”, vor zice ăia, „mai puțină competiție pe piață…”

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.