Tudor Galos

- The Blog of Tudor Galos -

Patru ani de Tudor Galoș Consulting

Cum am crescut un business boutique al─âturi de oamenii potrivi╚Ťi

Articol din categoria: General

Postarea asta este mai mult despre dimensiunea emo╚Ťional─â a acestei antreprize dec├ót despre dimensiunea practic─â.

Pe 1 Septembrie 2021 s-au ├«mplinit patru ani de Tudor Galo╚Ö Consulting. Patru ani de munc─â, patru ani de ├«mpliniri, patru ani de provoc─âri, patru ani de ÔÇ×altcevaÔÇŁ. ╚Üin minte ultima zi de angajat la Microsoft Rom├ónia, petrecerea de adio dat─â de noi cei c├ó╚Ťiva care plecam urmat─â de o noapte ├«n care am stat mai mult cu ochii deschi╚Öi ╚Öi de prima zi ca angajat al noii firme. M-am trezit la aceea╚Öi or─â ├«ns─â nu m-am mai dus la biroul din Pia╚Ťa Presei Libere ci la Meron ├«n Victoriei ÔÇô s─â lucrez ╚Öi eu ca antreprenorii de la cafea (key learning #1: nu este ca ├«n filme boss, stai incomod, lumea este peste tine, zgomotul este mare, pozi╚Ťia este incomod─â, trebuie s─â tot comanzi, s─â mergi la toalet─â cu tot cu laptop etc). A╚Öa de fapt a ├«nceput aventura mea antreprenorial─â ÔÇô la o cafenea, ├«ntr-un fotoliu, d├ónd mail-uri ╚Öi citind.

├Än primele zile am citit foarte, foarte mult. Oricum de c├ónd luasem decizia c─â plec am citit aproape non-stop ÔÇô am citit articole despre privacy, GDPR, drepturile omului dar ╚Öi despre inova╚Ťii ├«n marketing, ├«n digital, ├«n chestii legate de antreprenoriat. Pe 1 Septembrie deja vindeam dar ╚Öi citeam.

Am pornit singur, cu doi clien╚Ťi. Ast─âzi suntem trei ╚Öi avem peste 150 de clien╚Ťi. Nu avem target-uri de cre╚Ötere. Am construit un cabinet ÔÇ×boutiqueÔÇŁ de consultan╚Ť─â, nu un business de consultan╚Ť─â clasic, cu ratecard-uri, cu pipeline-uri, cu target-uri de ocupare. Am zis c─â vreau s─â cresc un business de ÔÇ×lifestyleÔÇŁ (nu s─â v├ónd lifestyle), cu o filozofie ├«n care dac─â clientul este fericit ╚Öi mul╚Ťumit, ╚Öi noi suntem ferici╚Ťi ╚Öi mul╚Ťumi╚Ťi.

Este greu s─â te obi╚Önuie╚Öti cu incertitudinea. Uneori merge bine, uneori merge prost. Mi-a mers prost c├ónd altora le mergea bine, mi-a mers bine c├ónd altora le mergea prost. M-am ├«nv─â╚Ťat s─â tr─âiesc cu incertitudinea. Greu s─â te obi╚Önuie╚Öti c─â salariul nu mai vine la sf├ór╚Öit de lun─â ╚Öi c─â nu mai este singura surs─â de supravie╚Ťuire. Greu s─â con╚Ötientizezi c─â orice curs pe care ├«l iei ├«l pl─âte╚Öti din acela╚Öi buzunar din care pl─âte╚Öti ╚Öi ├«ntre╚Ťinerea, m├óncarea ╚Öi hainele pe care le ├«mbraci.

Muncim mult dar eficient. Ceea ce ne permite s─â ne ╚Öi odihnim, s─â ne lu─âm vacan╚Ťe c├ónd vrem, s─â ├«nv─â╚Ť─âm, s─â ne lu─âm certific─âri, s─â mergem la evenimente, s─â ne distr─âm. Ne permite s─â fim al─âturi de cei dragi ÔÇô dac─â am c├ó╚Ötigat ceva cu aceast─â aventur─â acel lucru este timpul petrecut al─âturi de cei dragi.

Am ├«nv─â╚Ťat c─â ├«n aceast─â via╚Ť─â pe aceast─â planet─â banii vin ╚Öi pleac─â, dar timpul doar pleac─â. Timpul este cea mai important─â resurs─â pe care o avem la dispozi╚Ťie. Degeaba vinzi tu un deal foarte bun fie pentru compania ta fie pentru angajatorul t─âu dac─â ratezi prima zi de ╚Öcoal─â, gr─âdini╚Ť─â sau facultate a copilului t─âu. Degeaba e╚Öti aplaudat la scen─â deschis─â dac─â cei dragi sufer─â ╚Öi nu e╚Öti al─âturi de ei la greu.

Pot merge la sal─â ├«n timpul zilei dac─â ├«mi aranjez orarul ├«ntr-un mod inteligent. Pot ie╚Öi cu familia ├«ntr-un parc gol ├«n timpul zilei. Pot merge la piscin─â ├«n timpul zilei c├ónd al╚Ťii lucreaz─â. Da, dar uneori sunt nevoit s─â lucrez noaptea ÔÇô lucru ├«nt├ómplat anul trecut c├ónd m─â duceam s─â aduc bona de acas─â (s─â nu ia carcalacul din mijloacele de transport ├«n comun), m─â duceam la birou, duceam bona ├«napoi acas─â, m─â ├«ntorceam ╚Öi continuam lucrul pierdut cu patru ore ├«n trafic. A meritat fiecare minut deoarece a╚Öa am sc─âzut riscurile de infectare ├«ntr-o perioad─â c├ónd nu exista vaccin pentru COVID-19.

Nu ├«n╚Ťeleg antreprenorii ce ├«╚Öi sacrific─â complet timpul cu cei dragi ╚Öi trag p├ón─â la epuizare. Un miliard de EUR ├«ntr-un cont nu va reduce dorul unui copil fa╚Ť─â de tat─âl sau de mama ce mor de boli cauzate de epuizare sau de burnout. Un Porsche sub fund nu compenseaz─â lipsa ├«mbr─â╚Ťi╚Ö─ârii p─ârintelui aflat la lucru, mai ales ├«n momente de cump─ân─â. O vil─â uria╚Ö─â cu piscin─â este goal─â f─âr─â r├ósetele copilului ├«n bra╚Ťele p─ârintelui.

Am planuri de viitor, bine├«n╚Ťeles, pe zona de business. Vreau s─â mai cresc un business, s─â ├«ncerc marea cu degetul ╚Öi ├«n alte ape. Dar cea mai important─â variabil─â ├«n ecua╚Ťia succesului r─âm├óne timpul. Timpul se duce. Banii vin ╚Öi pleac─â. ╚śtiu ce pot sacrifica, ╚Ötiu ce nu pot sacrifica.

V─â sf─âtuiesc ca de fiecare dat─â c├ónd v─â uita╚Ťi la o vil─â frumoas─â, la o vacan╚Ť─â exotic─â expus─â de vreun influen╚Ť─âr pe Instagram, la o ma╚Öin─â scump─â, la via╚Ťa altcuiva, s─â v─â ├«ntreba╚Ťi ce pre╚Ť sunte╚Ťi gata s─â pl─âti╚Ťi pentru acele lucruri. Care apropo, sunt vremelnice ╚Öi se stric─â. Vila trebuie ├«ntre╚Ťinut─â ZILNIC, vacan╚Ťa se termin─â, ma╚Öina e plin─â de piese chineze╚Öti f─âcute pe vapor ╚Öi se stric─â etc. Ce pre╚Ť sunte╚Ťi preg─âti╚Ťi s─â pl─âti╚Ťi pentru aceste lucruri? C├ót din timpul vostru sunte╚Ťi preg─âti╚Ťi s─â sacrifica╚Ťi?

Imaginea este cea a ultimului award primit cu c├óteva luni ├«nainte s─â plec din corpora╚Ťie.

Adaug─â un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.