Mi-a bubuit LinkedIn-ul zilele astea cu oameni ce și-au luat multe certificări mai mult sau mai puțin recunoscute, în specialități precum IT Security, Project Management, Business Management etc. Certificări online, că mai greu cu cele offline în aceste zile. Dar repornesc și cele offline în curând.
La ce mai este utilă o certificare sau o diplomă? Mai ales când lumea învață din cursuri online, din cărți, din experiență mult mai multe decât învață la un curs acreditat sau într-o facultate. Ce valoare mai are diploma sau certificarea?
Păi simplu: ea spune că tu, deținător al diplomei, ești recunoscut de către o autoritate (privată sau publică) că îndeplinești condițiile MINIME impuse de un standard. Valoarea acelei diplome este dată de cine o emite și de cât de recunoscută este ea pe plan național și/sau internațional. Practic este un joc de încredere: cineva de încredere spune că tu, deținătorul diplomei, știi ceva util dintr-un anumit domeniu.
Altfel oricine poate să vină și să zică „Hei, eu știu să operez pe creier!”. Fără niște diplome și acreditări nu pui mâna (legal) pe bisturiu.
Sunt multe firme ce dau propriile certificate și acreditări. Microsoft de exemplu dă diplomele Microsoft Certified Professional – după ce înveți niște chestii esențiale, dai un examen și primești diploma. Și de aici pleacă o întreagă linie de certificări și acreditări. Partenerii mei de la Advisera oferă o certificare ce se poate obține (contra cost) pentru finalizarea cursului gratuit de EU GDPR Foundations Course.
Școlile, liceele și universitățile dau și ele diplome. Dincolo de cele cunoscute precum cele de absolvire, bacalaureat, masterat, etc, există diplome și certificări legate de un anumit curs. Așa am obținut și eu după o investiție serioasă – de bani și de timp – certificarea European Centre on Privacy and Cybersecurity DPO-B la Universitatea din Maastricht, Facultatea de Drept. Mai am diplome de la Northwestern University – Kellogg School of Management pentru finalizarea unor cursuri de Digital Marketing și Social Media Marketing.
Toate aceste diplome certifică că îndeplinesc cerințele minime cerute de o anumită autoritate – publică sau privată – într-un anumit domeniu.
În România există o autoritate – Autoritatea Națională pentru Calificări – care emite niște standarde de cursuri și calificări pentru anumite roluri/joburi definite în COR – Clasificare Ocupațiilor din România. Unul dintre aceste job-uri este COD COR 242231 – Responsabil cu protecția datelor cu caracter personal. Adică DPO – Data Protection Officer.
Ei bine, Tudor Galoș Consulting împreună cu Corporactive Consulting a dezvoltat un curs de DPO pe care l-a și acreditat la ANC.
Detaliile cursului se regăsesc AICI. Următoarea ediție are loc între 15-19 Iunie, se face online iar examenul se va da offline (în sală adică) cu inspectori de la ANC.
Sunt foarte multe organizații ce au nevoie de DPO – orice instituție publică, spitale, clinici, magazine online cu număr mare de comenzi etc, și au delegat pe cineva să scape de obligație. Nu merge așa, deja se dau amenzi pentru DPO numit fără niciun fel de specializare în spate.
Această acreditare permite multor oameni să își găsească un job bun. De asemenea eu îmi caut colaboratori printre cursanți, colega Iulia este un DPO acreditat care deja este implicată în proiecte de aliniere la GDPR.
Pentru înscrieri, pe pagină la Corporactive sau îmi dați mie un mesaj. Avem promoție și primiți goodies (documente, best practices, etc).