Tudor Galos

- The Blog of Tudor Galos -

Sexul in Romania

Articol din categoria: Trends

Revolta pe Facebook provocată de aberațiile unei pseudo-vedete masculine pe Youtube privind intenția de viol este în totală antiteză cu realitatea de pe teren. Cu România reală, nu aia din bula noastră frumoasă de intelectuali ce o arde trendy prin baruri „culturale”, stând la masă cu oameni educați și discutând subiecte complexe. În România reală violul este privit ca fiind ceva normal la care o femeie ar trebui să se aștepte. De fapt violul nici nu ar trebui să existe conform părerii concetățenilor noștri – 55% dintre români consideră că există situații când contactul sexual fără consimțământ este justificat. Bineînțeles că acest procent este cel mai mare din Uniunea Europeană.

Mergând mai departe, din același studiu observăm că 30% dintre români credeau că de vină era consumul de alcool și droguri, 26% justificau contactul sexual fără consimțământ prin faptul că victima a mers de bunăvoie acasă la cineva, 25% credeau că aceste lucruri se întâmplă din cauza unor „haine provocatoare sau sexy”, 22% spuneau că victimele violului „nu spun clar nu sau nu se opun fizic”.

22% dintre românce nu știu că există servicii de suport pentru victimele violurilor.

În România aia reală din afara bulei noastre femeia este o victimă încă de când se naște. Rolul ei este să puieze (cum a spus și fostul președinte Traian Băsescu, în cuvinte ceva mai frumoase), să nu se concentreze pe carieră, să nu călătorească ci să facă copii (cum a spus-o redactorul șef al unei celebre publicații de business), iar violul este o rușine pe care victima ar face bine să o ascundă.

Mai țineți minte cazul violului în grup din județul Vaslui? Cum oamenii din sat alergau reporterii că le fac satul de rușine? Și cum oamenii considerau că victima este de vină? Între timp toți violatorii au fost eliberați…

Vă mai aduceți aminte de cazul crimelor odioase de la Caracal? Când Poliția dădea vina pe victimă înainte să se afle că a fost ucisă? Ce s-a întâmplat cu fostul șef al Poliției? Vă zic eu, s-a pensionat, are pensie specială, plătită din banii noștri.

Nu mai trec prin toate cazurile revoltătoare de violuri, crime, abuzuri sexuale, hărțuiri sexuale zilnice. La fiecare „ieșire” în decor a unui dobitoc ne aducem aminte de ele. Până când nu avem o legislație dură, realmente dură și aplicată de organele de ordine lucrurile vor continua în fix același mod.

Și totuși… nici bula noastră nu o duce prea bine… Remember cazul Rimaru? Oare ce-o mai face, pe unde își regretă el faptele? E bine, vă spun eu, face body building și le-a dat în judecată pe cele care au afirmat că le-a hărțuit sexual. Puteți urmări evoluția AICI, următorul termen este în Septembrie.

Am fost la un micro-eveniment organizat de prietenul Sorin Tudor, acum vreo doi ani cred. Tocmai aflasem de un alt caz de hărțuire sexuală gravă într-o agenție, și încercam să conving persoana să raporteze. Nu am reușit, precum vă așteptați (hint: i se spusese că nu se mai angajează niciunde și că oricum hărțuitorul nu va păți nimic; vedeți mai sus exemplul Rimaru). În sfârșit, am luat cuvântul și le-am zis tuturor celor din sală că dacă aud ceva de vreun nemernic dintr-o agenție care hărțuiește sexual colegele, să îmi spună în privat și voi încerca eu să pornesc niște mecanisme.

Ia ghici câte sesizări am primit (zero).

Avem Parlamentul cu cel mai mare procent de femei din istoria sa. Am avut vice-prim-ministru femeie, prim-ministru femeie, ministru de interne femeie. Ați văzut vreo inițiativă legislativă SERIOASĂ de creștere SUBSTANȚIALĂ a pedepselor pentru infracțiunile sexuale? Ați văzut Poliția intervenind DUR să aplice legea? Să fim serioși, i-am văzut cât de capabili sunt la Caracal.

Avem multe judecătoare în România. Ai zice că completele de judecată unde sunt și femei prezente sau unde sunt doar femei prezente condamnă violatori și hărțuitori sexual pe bandă rulantă. Ei ași, îi eliberează pe bandă rulantă și dau vina pe victime. Procesele sunt apoi pierdute de România la CEDO, dar hei, nu nenorocim un violator fiindcă a fost atât de prost încât s-a lăsat prins!

Ce voiam să zic: revoltele pe Facebook sunt absolut inutile. #metoo, spurcăciunile prin presă – inutile. Pozele de susținere, articolele (inclusiv acesta) – inutile. Lege dură aplicată de autorități – singurul lucru ce funcționează într-o societate modernă. Ori, asta lipsește acum… și vin alegerile și niciun partid nu riscă să supere 55% dintre românii ce cred că unele violuri sunt justificate.

4 comentarii Adaugă comentariu

  1. #3 Comentariu nou

    Da, din pacate am ramas in evul mediu din multe puncte de vedere in Romania si nu cred ca vom evolua prea mult in urmatorii 20 de ani, nu cu clasa politica existenta si nu cu mentalitatea de „jmecheri” pe care o au majoritatea care se descurca prin incalcarea fara frica a regulilor legilor.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.