Tudor Galos

- The Blog of Tudor Galos -

Ce mai faci cu o certificare in ziua de astazi

Articol din categoria: General

Mi-a bubuit LinkedIn-ul zilele astea cu oameni ce ╚Öi-au luat multe certific─âri mai mult sau mai pu╚Ťin recunoscute, ├«n specialit─â╚Ťi precum IT Security, Project Management, Business Management etc. Certific─âri online, c─â mai greu cu cele offline ├«n aceste zile. Dar repornesc ╚Öi cele offline ├«n cur├ónd.

La ce mai este util─â o certificare sau o diplom─â? Mai ales c├ónd lumea ├«nva╚Ť─â din cursuri online, din c─âr╚Ťi, din experien╚Ť─â mult mai multe dec├ót ├«nva╚Ť─â la un curs acreditat sau ├«ntr-o facultate. Ce valoare mai are diploma sau certificarea?

P─âi simplu: ea spune c─â tu, de╚Ťin─âtor al diplomei, e╚Öti recunoscut de c─âtre o autoritate (privat─â sau public─â) c─â ├«ndepline╚Öti condi╚Ťiile MINIME impuse de un standard. Valoarea acelei diplome este dat─â de cine o emite ╚Öi de c├ót de recunoscut─â este ea pe plan na╚Ťional ╚Öi/sau interna╚Ťional. Practic este un joc de ├«ncredere: cineva de ├«ncredere spune c─â tu, de╚Ťin─âtorul diplomei, ╚Ötii ceva util dintr-un anumit domeniu.

Altfel oricine poate s─â vin─â ╚Öi s─â zic─â ÔÇ×Hei, eu ╚Ötiu s─â operez pe creier!ÔÇŁ. F─âr─â ni╚Öte diplome ╚Öi acredit─âri nu pui m├óna (legal) pe bisturiu.

Sunt multe firme ce dau propriile certificate ╚Öi acredit─âri. Microsoft de exemplu d─â diplomele Microsoft Certified Professional ÔÇô dup─â ce ├«nve╚Ťi ni╚Öte chestii esen╚Ťiale, dai un examen ╚Öi prime╚Öti diploma. ╚śi de aici pleac─â o ├«ntreag─â linie de certific─âri ╚Öi acredit─âri. Partenerii mei de la Advisera ofer─â o certificare ce se poate ob╚Ťine (contra cost) pentru finalizarea cursului gratuit de EU GDPR Foundations Course.

╚ścolile, liceele ╚Öi universit─â╚Ťile dau ╚Öi ele diplome. Dincolo de cele cunoscute precum cele de absolvire, bacalaureat, masterat, etc, exist─â diplome ╚Öi certific─âri legate de un anumit curs. A╚Öa am ob╚Ťinut ╚Öi eu dup─â o investi╚Ťie serioas─â ÔÇô de bani ╚Öi de timp ÔÇô certificarea European Centre on Privacy and Cybersecurity DPO-B la Universitatea din Maastricht, Facultatea de Drept. Mai am diplome de la Northwestern University ÔÇô Kellogg School of Management pentru finalizarea unor cursuri de Digital Marketing ╚Öi Social Media Marketing.

Toate aceste diplome certific─â c─â ├«ndeplinesc cerin╚Ťele minime cerute de o anumit─â autoritate ÔÇô public─â sau privat─â ÔÇô ├«ntr-un anumit domeniu.

├Än Rom├ónia exist─â o autoritate ÔÇô Autoritatea Na╚Ťional─â pentru Calific─âri ÔÇô care emite ni╚Öte standarde de cursuri ╚Öi calific─âri pentru anumite roluri/joburi definite ├«n COR ÔÇô Clasificare Ocupa╚Ťiilor din Rom├ónia. Unul dintre aceste job-uri este COD COR 242231 ÔÇô Responsabil cu protec╚Ťia datelor cu caracter personal. Adic─â DPO ÔÇô Data Protection Officer.

Ei bine, Tudor Galoș Consulting împreună cu Corporactive Consulting a dezvoltat un curs de DPO pe care l-a și acreditat la ANC.

Detaliile cursului se reg─âsesc AICI. Urm─âtoarea edi╚Ťie are loc ├«ntre 15-19 Iunie, se face online iar examenul se va da offline (├«n sal─â adic─â) cu inspectori de la ANC.

Sunt foarte multe organiza╚Ťii ce au nevoie de DPO ÔÇô orice institu╚Ťie public─â, spitale, clinici, magazine online cu num─âr mare de comenzi etc, ╚Öi au delegat pe cineva s─â scape de obliga╚Ťie. Nu merge a╚Öa, deja se dau amenzi pentru DPO numit f─âr─â niciun fel de specializare ├«n spate.

Aceast─â acreditare permite multor oameni s─â ├«╚Öi g─âseasc─â un job bun. De asemenea eu ├«mi caut colaboratori printre cursan╚Ťi, colega Iulia este un DPO acreditat care deja este implicat─â ├«n proiecte de aliniere la GDPR.

Pentru ├«nscrieri, pe pagin─â la Corporactive sau ├«mi da╚Ťi mie un mesaj. Avem promo╚Ťie ╚Öi primi╚Ťi goodies (documente, best practices, etc).

Adaug─â un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.