Tudor Galos

- The Blog of Tudor Galos -

Corectitudinea politica in inactiune

Articol din categoria: Lifestyle

HBO MAX a decis s─â retrag─â temporar filmul ÔÇ×Pe aripile v├óntuluiÔÇŁ din 1939 de pe canalul de streaming ├«n urma apelurilor repetate ale unor activi╚Öti. Filmul va fi pus ├«napoi ├«n platform─â dup─â ce i se va ad─âuga un disclaimer care s─â explice contextul filmului ╚Öi s─â condamne rasismul. Aceea╚Öi soart─â a avut-o ╚Öi serialul Little Britain ÔÇô serial care de altfel satiriza fix rasismul, discrimin─ârile de orice tip ╚Öi stereotipurile.

╚śi aceasta este imbecilitatea cenzurii ÔÇô am tr─âit-o pe vremea comunismului c├ónd scene ├«ntregi din filme erau cenzurate (sau chiar filmele cu totul) deoarece se considera c─â ÔÇ×intoxic─âÔÇŁ poporul. C─âci poporul era prost ╚Öi trebuia educat de c─âtre Partid.

Mi╚Öcarea de corectitudine politic─â fix asta urm─âre╚Öte ÔÇô ÔÇ×educareaÔÇŁ poporului bou cu valorile for╚Ťate ale propagandei promovate de mi╚Öcare; un fel de Coali╚Ťia pentru Familie edi╚Ťia ÔÇ×mumoas─âÔÇŁ. S─â spui c─â TREBUIE un disclaimer unui film care nu este documentar ci o fic╚Ťiune ├«nseamn─â c─â consideri spectatorii pro╚Öti. Ce urmeaz─â, s─â rug─âm lumea s─â nu sar─â de pe cl─âdiri ca ├«n Matrix?

Am v─âzut ÔÇ×Pe aripile v├óntuluiÔÇŁ c├ónd eram copil, c├ónd eram adolescent ╚Öi c├ónd eram deja matur. Niciodat─â nu mi s-a p─ârut c─â sclavii aceia erau ferici╚Ťi. Erau sclavi, nu aveau libertate, erau asupri╚Ťi. Mi-a fost clar din prima, nu mi-a trebuit niciun fel de disclaimer!

Aceast─â propagand─â comunist─â care cere ├«nlocuirea artei care nu mai este aliniat─â la valorile curente este o abera╚Ťie autocrat─â, o mi╚Öcare ├«mpotriva libert─â╚Ťii de expresie ╚Öi chiar ├«mpotriva respectului! Da, lumea trebuie s─â con╚Ötientizeze ce a ├«nsemnat perioada de sclavie ÔÇô ╚Öi Rom├ónia a fost campioan─â la capitolul sclavie, abia regimul Cuza i-a eliberat pe robi, dar nu vorbim despre asta c─â nu cadreaz─â, a╚Öa cum nu discut─âm nici despre rolul Rom├óniei ├«n Holocaust.. Lumea trebuie s─â descopere ce ├«nseamn─â sclavia, istoria ei, totul ÔÇô dar nu s─â i se spun─â ce s─â g├óndeasc─â! Este o mizerie comunist─â ╚Öi am ├«nghi╚Ťit destul comunism ca s─â vin─â ni╚Öte activi╚Öti s─â ├«mi spun─â ce s─â g├óndesc!

Efectul mi╚Öc─ârii de PC este fix reversul ÔÇô radicalizarea celor obliga╚Ťi s─â intre ├«ntr-un tipar. Egalitatea ├«ntre oameni nu ├«nseamn─â ca to╚Ťi s─â g├óndeasc─â la fel, niciodat─â oamenii nu au fost to╚Ťi la fel. ├Änseamn─â ca oamenii s─â se descopere, s─â ├«╚Öi descopere valorile ╚Öi s─â ├«nve╚Ťe s─â tr─âiasc─â ├«n diversitate!

La final, v─â las cu un extras dintr-o ╚Öedin╚Ť─â a Academiei Rom├óne, c├ónd s-a luat decizia ca operele lui Br├óncu╚Öi s─â nu fie aduse ├«n Rom├ónia:

ÔÇ×╚śedin╚Ťa este prezidat─â de tov. Acad. M.Sadoveanu

Participă: Acad. Gh. Călinescu, I.Iordan, Camil Petrescu, Al.Rosetti, Al.Toma, G.Oprescu, Jean Al.Steriadi, V.Eftimiu și tov. Geo Bogza, Prof.Al.Graur, Prof. I.Jalea, I.Panaitescu-Parpessicius și K.H. Zambaccian.

[ÔÇŽ]

Tov. Acad. C─âlinescu , ia not─â asupra comunic─ârii tov.Prof.Jalea, constat─â c─â Br├óncu╚Öi nu poate fi considerat un creator ├«n sculptur─â fiindc─â nu se exprim─â prin mijloacele esen╚Ťiale ╚Öi caracteristice acestei arte. D-sa clarifica no╚Ťiunea de realism , ├«n sensul vederilor creatorilor de art─â sovietici, ca o transpunere pe plan superior a realit─â╚Ťii ╚Öi nu ca o reproducere fotografic─â a ei, a╚Öa cum e ├«n╚Ťeles ├«n mod st├óngiat.

D-sa ├«ncheie ar─ât├ónd inutilitatea continu─ârii discu╚Ťiilor asupra lui Br├óncu╚Öi.

Tov. Acad Oprescu spune c─â nota tov. C─âlinescu a l─âmurit o serie de chestiuni importante.

D-sa arat─â datele si faptele citate de D-sa cu privire la Br├óncu╚Öi, o figur─â mai pu╚Ťin cunoscut─â, arat─â lipsa lui de sinceritate, ╚Öi ├«l ilustreaz─â ca pe un om de talent ╚Öi de mari speran╚Ťe ├«n prima parte a activit─â╚Ťilor sale, dar care, sub influen╚Ťa unor sculptori la mod─â la Paris, care cultivau indifenitul ╚Öi a cubismului, specul├ónd prin mijloace bizare gusturilor morbide ale societ─â╚Ťii burgheze.

Tov. Acad. V. Eftimiu, precizeaz─â c─â tov.Jalea a inten╚Ťionat prin comunicarea D-sale sa reabiliteze operele valabile ale lui Br├óncu╚Öi.

Tov. Prof. Graur este ├«mpotriva accept─ârii ├«n Muzeul de Art─â al R.P.R a operelor sculptorului Br├óncu╚Öi, ├«n jurul c─âruia se grupeaz─â antidemocra╚Ťii ├«n art─â. D-sa cere ca ├«n sec╚Ťiune s─â se discute pe viitor probleme rezolvate si publicate de autorul comunic─ârii ╚Öi propuse spre discutare Sec╚Ťiunii.ÔÇŁ

Adaug─â un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.