Am să încep foarte simplu cu un mesaj către politicieni: să vă fie rușine! Da, știu, au obrazul gros, au auzit mai grele, mulți au auzit și zgomot de cătușe, nu le pasă, dar îmi pasă mie. Să vă fie rușine!
Imaginea României a fost grav afectată în lume.
Anularea unor alegeri prezidențiale dă un mesaj extrem de prost în lume și investitorilor. Dă mesajul că instituțiile statului sunt slabe, că statul de drept este șubred, că instituțiile de forță nu au nicio forță și că oricine vrea să influențeze alegerile are nevoie doar de câteva milioane de EUR pentru a pune un papițoi pe primul loc în intențiile de vot.
Doar în Austria, în 2016, au mai fost anulate alegeri prezidențiale. Asta dacă nu luăm în calcul țări precum Mali, Republica Centrafricană, Algeria, Gabon etc. Cu aceste țări ne comparăm în acest moment. Aici ne-au adus minunații politicieni.
Candidații nominalizați de partide nu au convins electoratul.
Degeaba arată bula pro-europeană către georgiști, auriști și șoșocari cu degetul. Candidații aduși de partidele „clasice” (și ghici ce, USR este acum privit ca un partid clasic) nu au convins. Au venit cu aceiași candidați prăfuiți, cunoscuți, nepregătiți. Vorba unui prieten de la PNL, „când i-am văzut prima oară am crezut că au fost aduși la mișto și mă așteptam să facă un pas în spate, să vină cei adevărați. Incredibil, nu au venit”.
Bineînțeles că lumea s-a „refugiat” în guru multi-ezoteric planetar Georgescu – fiindcă scârba provocată de clasa politică este atât de mare, încât pentru jumătate din electoratul român clovnul ăsta chiar reprezenta o alegere normală! Oamenii deja aleseseră, ce făceau pe net era doar să își justifice alegerea – de aceea niciun argument logic nu a funcționat.
Clasa politică și-a cumpărat puțin timp – câteva luni.
Decizia CCR, care aruncă România în categoria țărilor sub-sahariene, vine să dea un „respiro” clasei politice. Într-o lume ideală, partidele „clasice”, privind și la istoria României democratice interbelice, ar trebui să înțeleagă că acum este ceasul al 13-lea pentru a veni cu noi candidați la alegerile prezidențiale, candidați care să facă din cursa electorală o cursă a elitelor. Să fie o „bătălie” a elitelor morale, care să îl facă pe un impostor gen George Simion să tacă din gură de rușine. Să fie niște candidați-beton, cu un CV impresionant, cu doctorate luate magna cum laude, cu o activitate politică impresionantă, oameni care să umple inimile alegătorilor de mândrie în momentul în care înfig ștampilele în buletinele de vot.
Știm cu toții că tot hahalere vor numi, însă există o mică, foarte mică, microscopică posibilitate ca cineva să citească acest articol și să decidă să pună în față în competiție oameni valoroși, nu impostori cu diplome luate la Băneasa și cu doctorate luate cu lucrări ciordite.
Serviciile secrete trebuie desființate și reorganizate.
Bătaia de joc (ca să nu zicem trădarea) cu care serviciile secrete românești au tratat aceste alegeri trebuie să ducă la desființarea întregii matrici de impostori-combinatori, prieteni cu haita lui Ghiță et co, licitaționiști de profesie și cafegii de Beller, cărora nu le stă gândul decât la „combinații”. Reorganizarea acestor instituții de forță pe principii de profesionalism, patriotism real și dedicație – altfel, istoria se va repeta!
Alternativa este repetarea istoriei.
Dictatura carlistă, una dintre cele mai negre perioade ale României, urmată de cea antonesciană și comunistă, a fost inițial îmbrățișată de oameni care s-au bucurat că Majestatea Sa îi scapă de partidele istorice. Însă corupția ce a pornit sub regimul carlist a eclipsat cu totul corupția pandemică din perioada „democrată” a României. Citiți totul în cartea lui Bogdan Bucur, Sociologia proastei guvernări în România interbelică.
Dacă clasa politică nu se reformează, oamenii vor îmbrățișa din nou, entuziast, dictatura. Degeaba dăm vina pe ruși atâta timp cât mesajele lor adresează durerile oamenilor, influențându-i decisiv. Ca mesajele kremlinului să nu prindă, nu este destul să tai accesul la TikTok, să scoți conținut fake de pe Facebook, Instagram, Youtube, X/Twitter. Nu este destul – este nevoie de educație și este nevoie ca această clasă politică să înceapă să asculte.
Dacă nu, o să vedem din nou cămăși verzi la televizor. Din nou, rușine să vă fie!
2 comentarii Adaugă comentariu
poate varianta buna era sa nu se anuleze votul si sa convinga poporul ca vestul este ce trebuie.. pe cand au inceput o mare propaganda impotriva cg si est si ca sa fie totul si mai suspicios au anultat si votarea, acum oamenii ce intrebari vor avea ? unde se duce votul daca cg nu e lasat ? nu cumva la Simion ?
„Dacă clasa politică nu se reformează” e un discurs care imparte populatia in „ei- clasa politica” si „noi- cei care le cerem sa performeze”. Si asta e fix ce a fost exploatat in alegerile recente. Au introdus pe cineva care a mers pe mesajul ca nu e clasa politica, „ei”.
Ce trebuie sa se schimbe in Romania e modul cum e vazuta si traita politica. Politicienii nu sunt „ei” ci suntem noi, demosul. Sunt doar niste angajati care sa vorbeasca in numele nostru. NU AU obligatii in afara acestora. Nici macar sa se reformeze sau sa fie eficienti.
Si ca intodeauna e vorba despre bani si implicare. Acum partidele sunt finantate de ele insele (cel putin cele parlamentare). Adica oamenii politici isi voteaza bugetul pe care sa il primeasca. Tot ei voteaza ajutoarele de la stat pentru media. Asta nu poate sa duca decat la autocratie sau chiar dictatura. E doar matematica.
Singura alternativa reala e cea prin care populatia participa la viata politica prin discurs, intalniri, participarea la alegerile interne din partide ca membrii de partid sau sustinatori activi. Si bineanteles sustinatori cu bani.
Diferentiatorul trebuie sa fie finantarea directa, personala. Fiecare votant sa plateasca lunar si sa isi urmareasca candidatul pe care il plateste din buzunarul lui. Sa vorbeasca cu el si reprezentatul lui sa fie interesat de votanti pentru ca ei ii platesc salariul. Si din banii votantilor sa se plateasca costurile cu distributia mesajului promovat si sustinut de acei votanti.