Tudor Galos

- The Blog of Tudor Galos -

Cum supraviețuim în 2024

Sfaturi utile de la oameni maturi

Articol din categoria: Trends

Parcurgând internetul în aceste zile, nu ai cum să nu dai de specialiști în concluzii pe 2023 și în previziuni pe 2024. Cocii o ard pe reziliență, cea mai bună versiune a ta, manifestă ceva, focus, „grit” și așa mai departe. Vorbe frumoase, keywords cum spunea un fost coleg, fără niciun fel de susținere științifică sau istorică. Drept urmare, sfaturile mele vin să adauge la această șoarmă uriașă #CuDeToate (#ȘiPicant vă rog), la pachet, care să alunece ușor în creierul obosit de combinația sarmale + fripturi + cozonaci + #MaiPotȘiDesert. Aștept și opiniile voastre, fiindcă articolul fără opinii este ca șoarma fără lipie – mai sănătoasă dar plicticoasă.

2024 va fi un an greu.

Să nu ne mințim, 2024 va fi un an greu. Economia mondială este într-o fază dubioasă de resetare continuă, chinuită de credite proaste și decizii de business proaste, de schimbări climatice, de tot mai multe războaie, de emigrație și așa mai departe. Se simte un aer un val al răului, un val al urii pe care generațiile actuale, crescute în puf, roz și toleranță nu știu cum să îl gestioneze.

Omenirea a uitat lecțiile trecutului, principiile de bază ale religiilor avraamice – iudaism, creștinism, islam – și găsesc în cărțile sfinte fix acele citate care motivează ura și nu dragostea. Unul dintre aspectele foarte nasoale ale globalizării este că insule ale răului, până acum închise publicului, au fost expuse și principiile lor mizerabile au infestat toate culturile și s-au propagat în detrimentul principiilor sănătoase de viață. Lumea vrea sânge și se polarizează tot mai mult spre extreme, în tabere pregătite să se măcelărească. Se vorbește deschis despre măcelărirea unor națiuni și a unor religii, iar presa și influencerii, aflați în căutarea expunerii, prezintă pe larg (în numele liberei exprimări) cele mai periculoase și mai negative principii, fără a prezenta și contextul.

Costul creditării va crește.

Efervescența creditelor proaste date jdemiilor de startup-uri, având idei dintre cele mai proaste, prin intermediul fondurilor de investiții susținute de fonduri de investiții s-a temperat. Din păcate, această temperare, deși necesară, are efecte secundare în costul creditării companiilor serioase și sănătoase precum și a inițiativelor sustenabile. Lucru ce va duce la continuarea acestei inflații aberante cu care ne confruntăm în aceste zile.

În România, știm că deja ajung la scadență creditele contractate de guvernele din trecut – stați să vedeți ce distractiv va fi când ajung la scadență creditele contractate de gealații de acum. Taxe, taxe și iar taxe. Da, vor fi creșteri de taxe în 2024, în România, indiferent de ce vă promit politicienii. Probabil în toamna lui 2024, când se vor prinde (din nou) că economia este pe butuci.

Reziliență și implicare.

În 2024 vom vedea ieșirea din zona de fluffy, puf și roz a generațiilor care s-au confruntat cu cultura woke. Nu de alta, dar una este să te simți jignit că cineva te face „gras”, „pitic” etc și alta este să nu ai cu ce să îți plătești chiria, întreținerea sau utilitățile. Una este să te înfurii că cineva ți-a folosit pronumele greșit, alta este ca acest pronume greșit să fie strigat către tine pe front ca să te arunci pe burtă că vine obuzul. Înțelegeți ideea. Se schimbă prioritățile, conform piramidei lui Maslow.

Trebuie să ne pregătim să ne fie olecuță mai greu. Nu există politicieni salvatori. Nu există clasă politică salvatoare. Suntem noi și noi trebuie (cumva) să facem lucrurile să meargă. Cum? Mai jos soluția.

Ne vedem fiecare naibii de treabă.

Faci business? Fii cel mai bun în ceea ce faci sau străduiește-te să fii cel mai bun. Ești angajat? Fii cel mai bun angajat și ignoră bârfele, non-subiectele, inițiativele fără fond și așa mai departe. Ai o aspirație? Analizeaz-o dacă are sens, dacă ai cu cine, cu ce și cum și bagă carbon la greu. Urmează-ți visul, dacă este un vis realist. Dacă nu, trage-ți două palme și pune mâna pe hârleț, sapă, târnăcop, topor și la muncă! Cine nu muncește (deși poate) în 2024 nu are ce să caute în viața cetății.

Nimănui nu o să-i mai pese că ești LGBTQ+ sau CIS sau straight sau whatever. Îți faci treaba, perfect, nu-ți faci treaba, degajează și lasă locul liber că cineva trebuie să muncească. Discriminarea pozitivă sau negativă trebuie să înceteze și va înceta, odată ce prioritățile se schimbă. Munca este muncă, indiferent de naționalitate, rasă, religie sau orientare sexuală.

Redescoperirea umanității.

Cred că în 2024 vom reîncepe să ne redescoperim umanitatea. După ce zgomotul din rețelele sociale va deveni din ce în ce mai insuportabil, ne vom retrage din nou în comunitățile noastre fizice, alături de oamenii cu care lucrăm, bem sau mergem în vacanțe. Prieteni, familii, cunoscuți. Nu cred că vom mai fi atât de obsedați de interacțiuni digitale cum am fost până acum – dar aceasta este părerea (și speranța) mea. Prea multă ură, prostie și ticăloșie s-au împrăștiat prin intermediul internetului și a rețelelor sociale și prea puține lucruri bune au fost din păcate facilitate de acestea.

Nu putem reuși decât împreună. Mai puțină toxicitate, mai mult focus, mai multă reziliență. Dar aplicate, nu bullshit vomitat în rețelele sociale de fel de fel de coci train-uiți la academii de bloc. Fiindcă vom avea nevoie unii de alții – precum spuneam, 2024 va fi un an greu. Și doar unii alături de ceilalți vom reuși.

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. eu am auzit foarte multe persoane de varsta mea 30 sau si ceva mai mari 35.. din cercul meu doar cunoscuti, vecini etc., ca vor sa emigreze.. pana acum au mai tras de ei insa au cam ajuns la capatul puterilor. cam asta e trist, inca pleaca multa forta de munca buna, calificata

    8

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.