Tudor Galos

- The Blog of Tudor Galos -

Blestemul Colectiv

Corupția ucide în mod repetat

Articol din categoria: Politica

Anul acesta s-au împlinit opt ani de la tragedia de la Colectiv. Singurul lucru „pozitiv” ieșit din acea tragedie a fost dispariția lui Victoraș „Puie” Ponta din viața publică. Serios, din acel moment nu a mai prins absolut nicio poziție de responsabilitate, indiferent cât de mult au încercat diverși să-l readucă în lumina reflectoarelor. Nu îi plângem de milă, nu o duce deloc rău, însă a ieșit cam cel mai șifonat din toată tragedia.

Restul au scăpat. Piedone este din nou la Primărie, a pus și el ban cu ban de-o căsuță, niște sentințe s-au redus, practic 64 de oameni au murit în chinuri groaznice degeaba.

Colectiv după Colectiv.

În 2021 au fost 11 incendii în spitalele din România. Niște zeci de morți, din nou, degeaba. Scandalul Hexipharma, nimeni în pârnaie. Probabil niște sute de morți, din nou, degeaba. Azilele groazei, probabil niște zeci de morți, din nou, degeaba. Morți, mulți morți, degeaba.

Toate tragediile au mai sus un numitor comun: corupția. Lipsa măsurilor de protecție, improvizațiile, impotența sau chiar complicitatea autorităților, toate au dus la mulți morți, degeaba. Președintele României a spus că nu avem voie să vorbim despre un stat eșuat. Deși, mai mult ca oricând, asta și suntem. Stat eșuat, sat fără câini, fiecare pentru mămăliga lui. Tot Președintele României a spus că este inacceptabil ca autoritățile să ridice din umeri.

Tragedia de la Ferma Dacilor.

Iată că din nou autoritățile ridică din umeri. Că există nereguli, că nu există personal, că să vedem, că să temporizăm. Totul se întâmpla însă cu complicitatea autorităților. Sună cunoscut, nu? Cu toți ridică acum din umeri, se caută un vinovat care să încaseze pentru toți.

De data aceasta situația este mai complicată fiindcă printre victime există copiii unor oameni puternici, oameni care probabil vor dori să vadă niște capete picate. Însă va fi prea puțin pentru a evita viitoarele tragedii.

Cum ne ferim de următorul Colectiv?

Fiindcă probabil v-ați prins și voi, cei care nu sunt analfabeți funcțional, că instituțiile Statului Român nu dau doi bani pe sănătatea, siguranța, bunăstarea și în general viețile voastre și ale celor dragi vouă, trebuie să identificăm împreună măsuri de evitare a unor noi Colective. Ce fac eu:

  • Extinctoare în casă, extinctoare în mașini. Toată lumea știe ce trebuie să facă în caz de incendiu sau cutremur.
  • Revizii recurente la centralele termice, instalațiile electrice, instalațiile de gaz, mașini.
  • Înnoptez doar la hoteluri de brand, fiindcă sunt obligați să facă repetiții de evacuare în caz de incendiu; excepție fac doar hotelurile sau pensiunile pe care le studiez foarte atent înainte. Exclus cabane de lemn. Lemnul trebuie ignifugat foarte bine, altfel arde cum a ars și Ferma Dacilor.
  • Nu mă duc în localuri ce nu au ieșiri largi ce permit evacuarea rapidă în caz de ceva. Exclus pivnițe din Centrul Vechi sau din alte locații.

Singura soluție ca să supraviețuim este să ne ferim noi înșine de pericole, fiindcă autoritățile acestui stat nu o fac și nu le pasă. Nu există nicio schemă de responsabilizare, nu există în general responsabilitate iar în pozițiile cheie din instituțiile publice ajung sinecuri, pile și amante/amanți.

Ajutați-vă unii pe alții, dați aceste sfaturi mai departe, educați-i pe cei apropiați care și ascultă, și poate reușim să mai reducem din numărul uriaș de victime ale Corupției.

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. Felicitări! Foarte bun articolul. Eu am facut un material de training poate ajuta: https://safetyromania.ro/situatii-de-urgenta/

    3

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.