Tudor Galos

- The Blog of Tudor Galos -

Carti

Ce ar trebui să te facă neprost dar țeapă

Articol din categoria: General

Am primit în ultima vreme trei cărți noi scrise de trei prieteni. Una este la nivel de manuscris și am fost rugat să dau feedback pe ea, pe a doua am cumpărat-o și a treia aștept să îmi vină. La prima am fost rugat să ignor greșelile gramaticale că încă nu este finală.

Am devorat prima carte (manuscrisul) și nu pot să spun că am observat greșeli gramaticale. Este scrisă cu pasiune, cu dăruire și este ușor de citit. O recitesc și dau feedback prietenului meu – însă îi mulțumesc pe această cale că nu m-a „chinuit” cu greșeli gramaticale.

A două însă? Tragedie… construcții de „ca și” repetate obsesiv, i-uri repetate la sfârșit de cuvinte, virgule peste virgule. Literalmente cartea nu este citibilă, și abia așteptam să o citesc. Pur și simplu fiecare „ca și”, i suplimentar și virgulă pusă aiurea mă blochează. Și mă blochează nu atât întâlnirea acestor greșeli ci numărul lor. Și aici mă doare de mor – fiindcă eu când citesc o carte îmi imaginez o vocea care citește fiecare cuvânt. Când îl cunosc pe autor, îmi imaginez vocea lui. Cunoscându-l pe autorul acestei tragedii, nivelul său de erudiție, pasiunea pentru subiectul cărții, am simțit o uriașă dezamăgire. Este a treia oară când încerc să citesc cartea, sar pasaje, capitole însă mă blochez de fiecare dată, mă frustrez și mă enervez. Și jur, abia așteptam să o citesc.

Nu înțeleg cum poți să lași o carte să intre la tipărit în halul ăsta. Ok, o postare pe Facebook, pe blog o mai modifici, poți tolera greșelile gramaticale fiindcă totul se termină rapid, însă editorul unei cărți ce păzește? Cum poate să vadă lumina tiparului o asemenea harababură? Cum poți tu, ca autor, să nu îți revizuiești manuscrisul de zece ori înainte de a-l trimite la tipar, chiar dacă nu lucrezi cu un editor?

Pentru cei al căror nume se regăsește pe coperta 4 a cărții și care dau citate elogioase de susținere a „operei” – serios, v-ați uitat peste ce spuneți că merită toată aprecierea cititorilor? Sunt îngrozit, furios și dezamăgit.

Aștept cea de-a treia carte, sper din tot sufletul să nu fiu dezamăgit. Sper…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.