Tudor Galos

- The Blog of Tudor Galos -

Ceea ce trebuie sa se intample

Articol din categoria: Lifestyle

Se va întâmpla. Da, dragii mei, așa funcționează legile lui Darwin de selecție naturală. În cazul pandemiei de COVID-19 istoria ne arată ce urmează să se întâmple și ne arată că urmăm fix același parcurs ca în cazul pandemiei de gripă spaniolă de acum 100 de ani.

Te-ai întreba cum mama naibii ținând cont că acum 100 de ani am avut o pandemie bine documentată, istoric cercetată și pe marginea căreia s-au scris mii de tratate și studii, nu reușim să tratăm mai bine o pandemie cauzată de un virus nou. Răspunsul este simplu: aroganță.

Ne credem mai buni și invincibili. Pe noi nu ne poate lovi (până ne lovește), eu nu port mască (până când mi se bagă tuburile pe nas sau și mai rău pe gât), eu sunt independent și am drepturi (până când îmi exercit dreptul de a muri – da, există și acest drept). Suntem mai deștepți decât alții, dăm exemple gen Suedia (doar datele care ne convin) și mergem înainte în încăpățânarea noastră de a nu respecta regulile.

Nu vor mai fi lockdown-uri complete (poate doar unele parțiale și regionale). Nu vor fi alte măsuri restrictive dure. Responsabilitatea a fost trecută de la autorități la cetățeni. Cetățenii trebuie să respecte niște reguli. A, nu le respectă? Cetățenii decontează… Întotdeauna cetățenii decontează.

Ceea ce trebuie să se întâmple se va întâmpla. Știința și matematica ne arată cam cum va evolua statistic pandemia dacă suntem proști. Și deocamdată suntem pe scenariul de proști. În România reușim să demonstrăm faptul că suntem campioni la prostie, dar hey, când nu am încercat noi să demonstrăm acest lucru în ultimii 30 de ani? Ce altă țară și-a făcut praf instituțiile, economia, politica? Vă spun eu, Siria, dar ei au cam exagerat.

Oamenii care se protejează bine au început să se îmbolnăvească. Nu este o mirare, este tot statistică – degeaba ai mască dacă cei bolnavi de lângă tine nu au mască. Și cum cei bolnavi și asimptomatici sunt mulți, iei SARS-COV-2 cu tot cu mască – doar fiindcă celălalt nu o poartă.

Îmi place de ăia cu „dar oricum vom face cu toții” – da, dar e ca la ruletă rusească, când șase joacă unul pierde sigur. Cam așa și aici – facem cu toții, dar unii vor face urât rău de tot. Și atunci nu mai bine ne protejăm?

În sfârșit, discuția nu are sens. Știm unde ne îndreptăm, știm ce se va întâmpla, știm și cum se va sfârși. Cei cu pompe funebre o vor duce bine în perioada asta, apoi o vor duce bine cei cu clinici de recuperare (ce, după ce te vindeci de COVID-19 crezi că ai scăpat? Think again!).

Somn ușor, România…

9 comentarii Adaugă comentariu

  1. #2 Comentariu nou

    tot asa mare incredere in autoritati a avut si Alexandra Macesanu atunci cand a sunat la urgenta. va doresc sa va bucurati cat mai deplin de competenta si daruirea autoritatilor romane! noapte buna, romania!

  2. Romanul nu crede in nimic, dar cand da de greu, cheama 10 popi la el ca sa il salveze. Poarta masca pe „Bot” ca nu iti este greu, nu o porti pentru tine, o porti pentru cei din jurul tau!

  3. #4 Comentariu nou

    O singura observatia, nu se aplica doar pentru Romania. In Olanda au ajuns la 4000 de cazuri pe zi, si se asteapta la 5000 saptamana urmatoare (la o populatie de 17 milioane de locuitori). Abia saptamana trecuta au intredus obligativitatea purtarii mastii in spatii inchise aglomerate.

  4. #5 Comentariu nou

    Legat de „În România reușim să demonstrăm faptul că suntem campioni la prostie”… cred că dacă n-ar fi amenzile usturătoare din occident pentru orice, inclusiv pentru nepurtatul măștii, probabil că ne-ar întrece mulți la prostie. Și uite așa ne întoarcem din nou la autorități. Nu, nu sunt oamenii mai responsabili în alte părți, ci doar autoritățile. Și, să nu dai contra-exemplul Suediei…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.