Tudor Galos

- The Blog of Tudor Galos -

Ceea ce trebuie sa se intample (continuare)

Articol din categoria: Trends

Prima parte, AICI.

╚śi s-a trecut prin valul 2, o mortalitate destul de ridicat─â pentru Rom├ónia dar ╚Ötiam c─â infrastructura medical─â este praf ╚Öi c─â nu avem destui medici, deci cumva am ie╚Öit bine overall. La momentul la care scriu aceste r├ónduri num─ârul de ├«mboln─âviri zilnice scade, presiunea pe ATI scade, vaccinarea este oarecum ├«n grafic deci autorit─â╚Ťile se g├óndesc s─â relaxeze restric╚Ťiile pentru popula╚Ťie.

Totu╚Öi arunc├ónd un ochi pe afar─â vedem cam ce urmeaz─â s─â vin─â. Noua tulpin─â este mult mai contagioas─â ╚Öi mult mai ÔÇ×eficient─âÔÇŁ. Da, se pare c─â vaccinul este eficient ╚Öi ├«mpotriva acestei tulpini dar p├ón─â ├«╚Ťi vine r├óndul la vaccinare s-ar putea ca s─â-╚Ťi fac─â neamurile parastasul de 40 de zile.

├Än social media este o discu╚Ťie aprins─â dac─â are sens relaxarea m─âsurilor sau nu. Maestrul Vasilescu o zice bine, lucrurile ├«ncep s─â se ├«mput─â pe afar─â ╚Öi valul 3 va veni ╚Öi peste noi. Prefectul Berbeceanu a decis ├«mpreun─â cu echipa s─â relaxeze deja m─âsurile ├«n Bucure╚Öti ╚Öi de luni (n.a. articolul este scris s├ómb─ât─â noaptea) se vor redeschide cinematografele, s─âlile de jocuri de noroc ╚Öi cr├ó╚Ömele la interior ├«n limita a 30% din locuri. ├Än alte ora╚Öe s-au luat deja astfel de m─âsuri dar acum vorbim despre Bucure╚Öti, cea mai mare aglomerare urban─â din Rom├ónia.

Acum, Mihai spune c─â va fi nasol. Eu vin ╚Öi ├«l contrazic par╚Ťial spun├ónd c─â va fi nasol oricum, cu sau f─âr─â relaxare. S─â fim serio╚Öi, lumea st─â la coad─â la ski la munte, merge prin cr├ó╚Ömele din Bucure╚Öti ce sunt deschise la interior f─âr─â niciun fel de jen─â (au declarat interiorul teras─â ╚Öi au deschis frontul ca s─â-l acopere cu plastic), nu se respect─â nicio distan╚Ťare social─â ├«n cr├ó╚Öme, nu se respect─â nicio distan╚Ťare social─â nici ├«n locurile deschise. Da╚Ťi o tur─â pe promenada de pe malul lacului Her─âstr─âu ╚Öi num─âra╚Ťi cr├ó╚Ömele ├«n care vede╚Ťi c─â se respect─â regulile ACTUALE.

Da, valul 3 va fi ceva mai nasol, cu toate eforturile autorit─â╚Ťilor de a vaccina popula╚Ťia ╚Öi chiar dac─â unii se vaccineaz─â ÔÇ×pe pileÔÇŁ m─âcar am lini╚Ötea c─â nu se vor ├«mboln─âvi ╚Öi nu vor ocupa paturi ├«n spitale ÔÇ×pe pileÔÇŁ. Livr─ârile de vaccinuri sunt ├«nt├órziate la nivel global. Ca pandemia s─â fie ├«nvins─â trebuie ca num─ârul de vaccina╚Ťi zilnic s─â fie mult mai mare dec├ót num─ârul de cazuri noi zilnice. Cu noua tulpin─â s-ar putea ca b─ât─âlia s─â devin─â foarte grea.

Ministerul S─ân─ât─â╚Ťii tocmai a anun╚Ťat c─â o anchet─â epidemiologic─â pe un caz generat de noua tulpin─â a eviden╚Ťiat c─â din 10 contacte 9 s-au ├«mboln─âvit. ╚śi acesta este doar un caz!

├Än Vestul Europei noul val a dat peste cap strategia autorit─â╚Ťilor care au ajuns s─â oblige popula╚Ťia s─â poarte m─â╚Öti FFP2 c├ónd ies afar─â. Vede╚Ťi c├ót cost─â un FFP2 versus o masc─â

chirurgical─â clasic─â ╚Öi ve╚Ťi ├«n╚Ťelege cam c├ót de nasoal─â este situa╚Ťia ╚Öi cam c├ót de expuse sunt persoanele ce nu dispun de resurse materiale.

Practic responsabilitatea de a ne proteja ne revine fiec─âruia. ╚śi f─âr─â restric╚Ťii depinde de noi c├ót de mult ne expunem. Cunosc cazuri ├«n care vecini s-au ├«mboln─âvit c├ónd au mers unii la al╚Ťii ÔÇ×la cafelu╚Ť─âÔÇŁ. Asta este, au mers apoi ╚Öi la parastase, tot unii la al╚Ťii. Petreceri de Cr─âciun ╚Öi Anul Nou, t─âieri de porc, focare dup─â focare. Pe restric╚Ťiile actuale.

Autorit─â╚Ťile nu ├«╚Öi fac treaba, execut─â doar planul de amenzi. Yep, dragii mei, responsabilitatea este la noi. Altfel, ceea ce trebuie s─â se ├«nt├ómple se va ├«nt├ómpla.

Adaug─â un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.