Tudor Galos

- The Blog of Tudor Galos -

Ceea ce trebuie sa se intample (continuare)

Articol din categoria: Trends

Prima parte, AICI.

Și s-a trecut prin valul 2, o mortalitate destul de ridicată pentru România dar știam că infrastructura medicală este praf și că nu avem destui medici, deci cumva am ieșit bine overall. La momentul la care scriu aceste rânduri numărul de îmbolnăviri zilnice scade, presiunea pe ATI scade, vaccinarea este oarecum în grafic deci autoritățile se gândesc să relaxeze restricțiile pentru populație.

Totuși aruncând un ochi pe afară vedem cam ce urmează să vină. Noua tulpină este mult mai contagioasă și mult mai „eficientă”. Da, se pare că vaccinul este eficient și împotriva acestei tulpini dar până îți vine rândul la vaccinare s-ar putea ca să-ți facă neamurile parastasul de 40 de zile.

În social media este o discuție aprinsă dacă are sens relaxarea măsurilor sau nu. Maestrul Vasilescu o zice bine, lucrurile încep să se împută pe afară și valul 3 va veni și peste noi. Prefectul Berbeceanu a decis împreună cu echipa să relaxeze deja măsurile în București și de luni (n.a. articolul este scris sâmbătă noaptea) se vor redeschide cinematografele, sălile de jocuri de noroc și crâșmele la interior în limita a 30% din locuri. În alte orașe s-au luat deja astfel de măsuri dar acum vorbim despre București, cea mai mare aglomerare urbană din România.

Acum, Mihai spune că va fi nasol. Eu vin și îl contrazic parțial spunând că va fi nasol oricum, cu sau fără relaxare. Să fim serioși, lumea stă la coadă la ski la munte, merge prin crâșmele din București ce sunt deschise la interior fără niciun fel de jenă (au declarat interiorul terasă și au deschis frontul ca să-l acopere cu plastic), nu se respectă nicio distanțare socială în crâșme, nu se respectă nicio distanțare socială nici în locurile deschise. Dați o tură pe promenada de pe malul lacului Herăstrău și numărați crâșmele în care vedeți că se respectă regulile ACTUALE.

Da, valul 3 va fi ceva mai nasol, cu toate eforturile autorităților de a vaccina populația și chiar dacă unii se vaccinează „pe pile” măcar am liniștea că nu se vor îmbolnăvi și nu vor ocupa paturi în spitale „pe pile”. Livrările de vaccinuri sunt întârziate la nivel global. Ca pandemia să fie învinsă trebuie ca numărul de vaccinați zilnic să fie mult mai mare decât numărul de cazuri noi zilnice. Cu noua tulpină s-ar putea ca bătălia să devină foarte grea.

Ministerul Sănătății tocmai a anunțat că o anchetă epidemiologică pe un caz generat de noua tulpină a evidențiat că din 10 contacte 9 s-au îmbolnăvit. Și acesta este doar un caz!

În Vestul Europei noul val a dat peste cap strategia autorităților care au ajuns să oblige populația să poarte măști FFP2 când ies afară. Vedeți cât costă un FFP2 versus o mască

chirurgicală clasică și veți înțelege cam cât de nasoală este situația și cam cât de expuse sunt persoanele ce nu dispun de resurse materiale.

Practic responsabilitatea de a ne proteja ne revine fiecăruia. Și fără restricții depinde de noi cât de mult ne expunem. Cunosc cazuri în care vecini s-au îmbolnăvit când au mers unii la alții „la cafeluță”. Asta este, au mers apoi și la parastase, tot unii la alții. Petreceri de Crăciun și Anul Nou, tăieri de porc, focare după focare. Pe restricțiile actuale.

Autoritățile nu își fac treaba, execută doar planul de amenzi. Yep, dragii mei, responsabilitatea este la noi. Altfel, ceea ce trebuie să se întâmple se va întâmpla.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.