Tudor Galos

- The Blog of Tudor Galos -

Formular STS

Articol din categoria: Lifestyle

V─â spuneam ├«n articolul anterior s─â fi╚Ťi aten╚Ťi pe unde v─â da╚Ťi datele cu caracter personal deoarece mul╚Ťi fac site-uri prin care v─â ofer─â gratuit posibilitatea de a desc─ârca formularul completat de c─âtre dumneavoastr─â, fie cel de adeverin╚Ť─â angajator fie cel de declara╚Ťie pe propria r─âspundere, pentru a putea ie╚Öi din cas─â ├«n aceste vremuri tulburi de carantin─â.

Ei bine, STS, ├«n dorin╚Ťa lor de a ajuta rom├ónii c─ârora le este lene s─â descarce formularele de pe site-ul guvernului (link-urile sunt tot ├«ntr-un articol de-al meu), a publicat un site, formular.sts.ro care face fix ce doreau s─â fac─â site-urile acelea care acum sunt blamate (╚Öi sunt blamate pe bun─â dreptate, ia uite AICI ditai data breach-ul).

STS (Serviciul de Telecomunica╚Ťii Speciale), conform descrierii de pe site-ul lor, este organul central de specialitate, cu personalitate juridic─â, ce organizeaz─â, conduce, desf─â╚Öoar─â, controleaz─â ╚Öi coordoneaz─â activit─â╚Ťile ├«n domeniul telecomunica╚Ťiilor speciale pentru autorit─â╚Ťile publice din Rom├ónia ╚Öi pentru al╚Ťi utilizatori prev─âzu╚Ťi de lege.

S─â ne aplec─âm asupra site-ului de formular de la STS . Prima surpriz─â este aceasta:

Ce cookie-uri sunt active? P─âi v─â spune tata acum:

Ce date mai colecteaz─â Google de pe site-ul STS? P─âi v─â spune tot tata:

Bun, dar oare ce ni se spune ├«n termenii ╚Öi condi╚Ťiile de pe site? Ce zice STS ca ÔÇ×organ central de specialitate, cu personalitate juridic─â, ce organizeaz─â, conduce, desf─â╚Öoar─â, controleaz─â ╚Öi coordoneaz─â activit─â╚Ťile ├«n domeniul telecomunica╚Ťiilor specialeÔÇŁ? P─âi ne spune a╚Öa:

ÔÇ×Obliga╚Ťia de confiden╚Ťialitate. Serviciul de Telecomunicatii Speciale nu prelucreaz─â datele cu caracter personal furnizate de c─âtre utilizatori. Pentru mai multe informa╚Ťii referitoare la prelucrarea datelor cu caracter personal, va rug─âm s─â accesa╚Ťi nota de informare destinat─â utilizatorilor formular.sts.ro, disponibila aiciÔÇŁ

Ce zice nota de informare? Păi zice așa:

ÔÇ×Datele cu caracter personal se prelucreaz─â ├«n temeiul consim╚Ť─âm├óntului expres, liber exprimat, specific ╚Öi neechivoc al utilizatorului site-ului formular.sts.ro, ├«n acord cu prevederile legisla╚Ťiei ├«n vigoare ╚Öi ├«n condi╚Ťiile prezentei politici.ÔÇŁ

Bun, deci ce nu se prelucreaz─â se prelucreaz─â. ├Än nota de informare chiar STS ne d─â defini╚Ťia prelucr─ârii de date cu caracter personal : ÔÇ×orice opera┼úiune sau set de opera┼úiuni efectuate asupra datelor cu caracter personal sau asupra seturilor de date cu caracter personalÔÇŁ.

Genereaz─â site-ul un PDF cu datele tale pe care ├«l po╚Ťi desc─ârca? Deci prelucreaz─â…

Ce vreau s─â zic. Ini╚Ťiativa STS este una l─âudabil─â, la fel ca celelalte ini╚Ťiative ce vin din zona privat─â. ╚śi la fel ca celelalte ini╚Ťiative ce vin din zona privat─â, nu respect─â pe deplin regulamentul privind protec╚Ťia datelor cu caracter personal (GDPR). Informarea nu este corect─â, nu se detaliaz─â ter╚Ťele p─âr╚Ťi (Google), nu se detaliaz─â termenii de reten╚Ťie ai datelor cu caracter personal, nu se detaliaz─â categoriile etc.

V─â rog eu mult, folosi╚Ťi formularele standard; le desc─ârca╚Ťi, le completa╚Ťi, le tip─âri╚Ťi. Toate aceste site-uri fac fix ce fac ╚Öi formularele acelea.

3 comentarii Adaug─â comentariu

  1. Nu este niciun avantaj cu generatoarele astea. Declaratia trebuie semnata, asa ca, tot trebuie imprimanta si scaner daca vrem sa o prezentam de pe telefon, sau doar imprimanta daca vrem sa o avem in format hartie. Mai bine listam PDF-ul si completam de mana totul, daca nu avem o varianta de declaratie in format PDF care se poate completa pe calculator.

  2. De curiozitate un programator a verificat ce scripturi folosesc pe acest formular?
    Eu am descoperit niste ciud─â╚Ťenii…
    Cateva interesat sa facem schimb de informa╚Ťii?

    Vorbesc de crearea unui fisier pdf prin javascript, cu criptare…..si 4 fisiere .js foarte stufoase…. ­čśë

Adaug─â un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.