Dar cu HORECA ce ati avut?
O vară întreagă ați tolerat golăneala uriașă de pe litoral cu toate cluburile din Mamaia și Vamă rotind bani cu carul fără a respecta niciun fel de normă de igienă și nicio măsură de prevenire COVID-19. Mii de cadre pe Instagram Stories, Facebook Stories, filme și poze ne explică în detaliu exact ce s-a întâmplat și cum epidemia de COVID-19 a scăpat de sub control. Căci clubul A îl are pe politicianul X în spate, clubul B pe fiul politicianului Y în spate, și nu îi putem deranja. Eventual le mai aplicăm o amendă mică de 20.000 de lei, cam cât se produce la o masă în două ore într-un club mai de „fițe” din Mamaia.
O vară întreagă ați verificat la sânge terase care nu erau ale unor combinatori în timp ce în Centrul Vechi din București și în alte locații „selecte” din minunata capitală a spațiului carpato-danubiano-pontic mesenii stăteau spate în spate, fără a respecta nicio normă de distanțare socială. Am văzut cu ochii mei cum controlul a trecut pe lângă un astfel de restaurant ca să se ducă la cafeneaua unor prieteni de-ai mei ce erau destul de proști să țină mesele la 2m distanță.
Ați permis adunări religioase, nunți, botezuri, petreceri cu sute de oameni. La dracu, ați asigurat PAZA LA ÎNMORMÂNTAREA UNUI INTERLOP! Ăștia sunteți, da?
Ce faceți astăzi în București? Închideți restaurantele, teatrele și cinematografele. Fără a prezenta niciun studiu, nicio anchetă epidemiologică care să demonstreze că lumea s-a infectat la interior și nu la terasele mega-aglomerate.
În niciun restaurant în care am intrat nu am întâlnit mai mult de două mese ocupate, în colțuri diferite ale restaurantului. Un prieten actor îmi spunea ieri că la teatre cu 300 de locuri doar 170 sunt eligibile pentru spectacol acum. Și din 170 veneau vreo 70 de spectatori. S-au îmbolnăvit? Poate că da, poate că nu. S-a făcut vreo anchetă epidemiologică? Mumu.
Știți ce nu se închid însă? Procesiunile religioase, mall-urile, sălile de păcănele și cazinourile. Că majoritatea au în spate niște băieți deștepți.
Din nou trageți în direcția greșită. Efectul va fi zero, epidemia va continua să crească. Știți și voi, știm și noi. În continuare, comunicatul asociației HORA.
Către
Domnul Prim-Ministru Ludovic Orban
Domnul Ministru Marcel Vela, Ministerul Afacerilor Interne
Domnul Ministru Nelu Tătaru, Ministerul Sanatații
Domnul Ministru Virgil-Daniel Popescu, Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri
Doamna Ministru Victoria Violeta Alexandru, Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale
Domnul Ministru Secretar de Stat Razvan Pirjol, Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri
Domnul Ionel Danca, Secretar General al Guvernului
Domnului GHEORGHE COJANU, Prefect – Prefectura Municipiului Bucuresti
Domnului dr.Robert Viorel Chioveanu – Presedinte – Secretar de Stat al Autoritatii NAtionale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (A.N.S.V.S.A.)
Stimați Domni,
Stimată Doamnă,
HORA (Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România) este autoritatea reprezentativă a industriei ospitalității românești, ce are misiunea de a susține și de a promova interesele și valorile comune ale membrilor săi, pe plan național și internațional.
Înainte de criza COVID-19, industria HORECA număra în jur de 40.000 de societăți comerciale cu capital 100% românesc având o cifră de afaceri de 5 miliarde euro și aproximativ 400.000 de angajați. Totodată industria noastră contribuia semnificativ la evoluția unor companii ce dezvoltau afaceri în domenii conexe, precum agricultură, furnizorii locali de ingrediente, producători și distribuitori materie primă în bucătărie, importatori și distribuitori de produse alimentare, prestatori de servicii dedicate industriei, precum și sisteme de gestiune, curățenie, transport, logistică, ambalaje.
Urmare a crizei datorată pandemiei și a măsurilor restrictive instaurate de autorități, industria noastră este în prezent cea mai afectată, atât la nivel local cât și internațional, înregistrând un declin brusc care a dus la scăderea cifrei de afaceri cu aproximativ 80% față de anul trecut și a determinat suspendarea activității în cazul a peste 40% dintre operatori.
Întrucât ne dorim dezvoltarea unui cadru sănătos pentru afacerile din industria ospitalității, vă supunem atenției solicitarea HORA privind evaluarea obiectivă a propunerii făcută de CNSU in ceea ce privește restricționarea activității restaurantelor in București.
Vă rugăm să luați în considerare următoarele aspecte:
1. Re-deschiderea teraselor restaurantelor la 01.06.2020 nu a dus la o creștere a numărului de persoane infectate cu COVID în perioada imediat următoare;
2. Re-deschiderea restaurantelor la interior de la 01.09.2020 nu a dus la o creștere a numărului de persoane infectate cu COVID în perioada imediat următoare;
3. Nu au fost depistate și nu există focare de infecție cu COVID în restaurante;
4. Nu există un studiu care să poată certifica, fără echivoc, faptul că restaurantele pot duce la răspândirea virusului mai mult decăt alte activități;
5. Restaurantele au fost și sunt un domeniu bine reglementat în care, încă de la re-deschiderea teraselor, se respectă foarte strict masurile de siguranță și protocolul sanitar.
În cazul în care au existat unități în care nu au fost respectate sau aplicate corect măsurile sanitar-veterinare în vigoare, HORA este în asentimentul organelor abilitate și consideră că trebuie aplicate cele mai dure măsuri.
În concluzie, considerăm ca industria ospitalității, atăt de greu incercată în ultimele șase luni, trebuie să fie tratată corect de către instituțiile abilitate – Prefectura Municipiului București, Direcția de Sănătate Publică și Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor – printr-o bună reglementare a desfașurării activității și permiterea funcționării. Protocolul sanitar și măsurile de siguranță existente sunt respectate de către toți operatorii.
Considerăm că, prin restricționarea activității restaurantelor, închiderea industriei ospitalității nu se va rezolva problema sanitară în București și nu se va stopa răspandirea virusului SARS-COV-2.
Un mediu bine reglementat, o industrie bine reglementată și care va respecta toate regulile și măsurile impuse pentru siguranța noastră, a tuturor, are șansa reală de a contribui la menținerea sub control a răspândirii COVID și revenirea la normalitate.
Organizația HORA este pregătită să susțină și să respecte măsurile de siguranță luate de autorități, dar și să acționeze în judecată statul, în condițiile în care se vor lua decizii fără dovezi și studii care să ateste că redeschiderea Horeca a contribuit la creșterea numărului de cazuri. HORA va propune suspendarea Ordinului Departamentului pentru Situații de Urgență și va contesta la Curtea de Apel orice măsură nejustificată.
Misiunea noastră rămâne aceeași, de a apăra interesele industriei de ospitalitate și de a fi un sprijin pentru antreprenorii din domeniu, care în această perioadă de confuzie generală, au nevoie de ghidaj și ajutor.
Cu speranța că ne veți acorda sprijinul prompt, rămânem la dispoziția dumneavoastră pentru dialog,
Președinte HORA
Daniel Mischie
Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România
Contact Secretariat: Bdul.Pache Protopopescu nr.51, sector 2 București,
Mobil: 0727 307 222, 0748 151 656. CIF: 32479786,
Nr. Registru Special: 2/10.10.2013
3 comentarii Adaugă comentariu
Ceea ce trebuie să se întâmple
Buna ziua. Gasiti o modalitate de a strânge susținători in acțiunea dvs. Sunteti multi si nu facem parte din industria Horeca, dar va susținem.