Tudor Galos

- The Blog of Tudor Galos -

Dar cu HORECA ce ati avut?

Articol din categoria: Lifestyle

Dar cu HORECA ce ati avut?

O var─â ├«ntreag─â a╚Ťi tolerat gol─âneala uria╚Ö─â de pe litoral cu toate cluburile din Mamaia ╚Öi Vam─â rotind bani cu carul f─âr─â a respecta niciun fel de norm─â de igien─â ╚Öi nicio m─âsur─â de prevenire COVID-19. Mii de cadre pe Instagram Stories, Facebook Stories, filme ╚Öi poze ne explic─â ├«n detaliu exact ce s-a ├«nt├ómplat ╚Öi cum epidemia de COVID-19 a sc─âpat de sub control. C─âci clubul A ├«l are pe politicianul X ├«n spate, clubul B pe fiul politicianului Y ├«n spate, ╚Öi nu ├«i putem deranja. Eventual le mai aplic─âm o amend─â mic─â de 20.000 de lei, cam c├ót se produce la o mas─â ├«n dou─â ore ├«ntr-un club mai de ÔÇ×fi╚ŤeÔÇŁ din Mamaia.

O var─â ├«ntreag─â a╚Ťi verificat la s├ónge terase care nu erau ale unor combinatori ├«n timp ce ├«n Centrul Vechi din Bucure╚Öti ╚Öi ├«n alte loca╚Ťii ÔÇ×selecteÔÇŁ din minunata capital─â a spa╚Ťiului carpato-danubiano-pontic mesenii st─âteau spate ├«n spate, f─âr─â a respecta nicio norm─â de distan╚Ťare social─â. Am v─âzut cu ochii mei cum controlul a trecut pe l├óng─â un astfel de restaurant ca s─â se duc─â la cafeneaua unor prieteni de-ai mei ce erau destul de pro╚Öti s─â ╚Ťin─â mesele la 2m distan╚Ť─â.

A╚Ťi permis adun─âri religioase, nun╚Ťi, botezuri, petreceri cu sute de oameni. La dracu, a╚Ťi asigurat PAZA LA ├ÄNMORM├éNTAREA UNUI INTERLOP! ─é╚Ötia sunte╚Ťi, da?

Ce face╚Ťi ast─âzi ├«n Bucure╚Öti? ├Änchide╚Ťi restaurantele, teatrele ╚Öi cinematografele. F─âr─â a prezenta niciun studiu, nicio anchet─â epidemiologic─â care s─â demonstreze c─â lumea s-a infectat la interior ╚Öi nu la terasele mega-aglomerate.

├Än niciun restaurant ├«n care am intrat nu am ├«nt├ólnit mai mult de dou─â mese ocupate, ├«n col╚Ťuri diferite ale restaurantului. Un prieten actor ├«mi spunea ieri c─â la teatre cu 300 de locuri doar 170 sunt eligibile pentru spectacol acum. ╚śi din 170 veneau vreo 70 de spectatori. S-au ├«mboln─âvit? Poate c─â da, poate c─â nu. S-a f─âcut vreo anchet─â epidemiologic─â? Mumu.

╚śti╚Ťi ce nu se ├«nchid ├«ns─â? Procesiunile religioase, mall-urile, s─âlile de p─âc─ânele ╚Öi cazinourile. C─â majoritatea au ├«n spate ni╚Öte b─âie╚Ťi de╚Ötep╚Ťi.

Din nou trage╚Ťi ├«n direc╚Ťia gre╚Öit─â. Efectul va fi zero, epidemia va continua s─â creasc─â. ╚śti╚Ťi ╚Öi voi, ╚Ötim ╚Öi noi. ├Än continuare, comunicatul asocia╚Ťiei HORA.

C─âtre

Domnul Prim-Ministru Ludovic Orban

Domnul Ministru Marcel Vela, Ministerul Afacerilor Interne

Domnul Ministru Nelu T─âtaru, Ministerul Sanata╚Ťii

Domnul Ministru Virgil-Daniel Popescu, Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri

Doamna Ministru Victoria Violeta Alexandru, Ministrul Muncii ┼či Protec┼úiei Sociale

Domnul Ministru Secretar de Stat Razvan Pirjol, Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri

Domnul Ionel Danca, Secretar General al Guvernului

Domnului GHEORGHE COJANU, Prefect ÔÇô Prefectura Municipiului Bucuresti

Domnului dr.Robert Viorel Chioveanu ÔÇô Presedinte ÔÇô Secretar de Stat al  Autoritatii NAtionale Sanitare Veterinare ╚Öi pentru Siguran╚Ťa Alimentelor (A.N.S.V.S.A.)

Stima╚Ťi Domni,

Stimat─â Doamn─â, 

HORA (Organiza╚Ťia Patronal─â a Hotelurilor ╚Öi Restaurantelor din Rom├ónia) este autoritatea reprezentativ─â a industriei ospitalit─â╚Ťii rom├óne╚Öti, ce are misiunea de a sus╚Ťine ╚Öi de a promova interesele ╚Öi valorile comune ale membrilor s─âi, pe plan na╚Ťional ╚Öi interna╚Ťional.

├Änainte de criza COVID-19, industria HORECA num─âra ├«n jur de 40.000 de societ─â╚Ťi comerciale cu capital 100% rom├ónesc av├ónd o cifr─â de afaceri de 5 miliarde euro ╚Öi aproximativ 400.000 de angaja╚Ťi. Totodat─â industria noastr─â contribuia semnificativ la evolu╚Ťia unor companii ce dezvoltau afaceri ├«n domenii conexe, precum agricultur─â, furnizorii locali de ingrediente, produc─âtori ╚Öi distribuitori materie prim─â ├«n buc─ât─ârie, importatori ╚Öi distribuitori de produse alimentare, prestatori de servicii dedicate industriei, precum ╚Öi sisteme de gestiune, cur─â╚Ťenie, transport, logistic─â, ambalaje.

Urmare a crizei datorat─â pandemiei ╚Öi a m─âsurilor restrictive instaurate de autorit─â╚Ťi, industria noastr─â este ├«n prezent cea mai afectat─â, at├ót la nivel local c├ót ╚Öi interna╚Ťional, ├«nregistr├ónd un declin brusc care a dus la sc─âderea cifrei de afaceri cu aproximativ 80% fa╚Ť─â de anul trecut ╚Öi a determinat suspendarea activit─â╚Ťii ├«n cazul a peste 40% dintre operatori.

├Äntruc├ót ne dorim dezvoltarea unui cadru s─ân─âtos pentru afacerile din industria ospitalit─â╚Ťii, v─â supunem aten╚Ťiei solicitarea HORA privind evaluarea obiectiv─â a propunerii f─âcut─â de CNSU in ceea ce prive╚Öte restric╚Ťionarea activit─â╚Ťii restaurantelor in Bucure╚Öti.

V─â rug─âm s─â lua╚Ťi ├«n considerare urm─âtoarele aspecte:

1.         Re-deschiderea teraselor restaurantelor la 01.06.2020 nu a dus la o cre╚Ötere a num─ârului de persoane infectate cu COVID ├«n perioada imediat urm─âtoare;

2.         Re-deschiderea restaurantelor la interior de la 01.09.2020 nu a dus la o cre╚Ötere a num─ârului de persoane infectate cu COVID ├«n perioada imediat urm─âtoare;

3.         Nu au fost depistate ╚Öi nu exist─â focare de infec╚Ťie cu COVID ├«n restaurante;

4.         Nu exist─â un studiu care s─â poat─â certifica, f─âr─â echivoc, faptul c─â restaurantele pot duce la r─âsp├óndirea virusului mai mult dec─ât alte activit─â╚Ťi;

5.         Restaurantele au fost ╚Öi sunt un domeniu bine reglementat ├«n care, ├«nc─â de la re-deschiderea teraselor, se respect─â foarte strict masurile de siguran╚Ť─â ╚Öi protocolul sanitar.

├Än cazul ├«n care au existat unit─â╚Ťi ├«n care nu au fost respectate sau aplicate corect m─âsurile sanitar-veterinare ├«n vigoare, HORA este ├«n asentimentul organelor abilitate ╚Öi consider─â c─â trebuie aplicate cele mai dure m─âsuri.

├Än concluzie, consider─âm ca industria ospitalit─â╚Ťii, at─ât de greu incercat─â ├«n ultimele ╚Öase luni, trebuie s─â fie tratat─â corect de c─âtre institu╚Ťiile abilitate ÔÇô Prefectura Municipiului Bucure╚Öti, Direc╚Ťia de S─ân─âtate Public─â ╚Öi Autoritatea Na╚Ťional─â Sanitar Veterinar─â ╚Öi pentru Siguran╚Ťa Alimentelor ÔÇô printr-o bun─â reglementare a desfa╚Öur─ârii activit─â╚Ťii ╚Öi permiterea func╚Ťion─ârii. Protocolul sanitar ╚Öi m─âsurile de siguran╚Ť─â existente sunt respectate de c─âtre to╚Ťi operatorii.

Consider─âm c─â, prin restric╚Ťionarea activit─â╚Ťii restaurantelor, ├«nchiderea industriei ospitalit─â╚Ťii nu se va rezolva problema sanitar─â ├«n Bucure╚Öti ╚Öi nu se va stopa r─âspandirea virusului  SARS-COV-2.

Un mediu bine reglementat, o industrie bine reglementat─â ╚Öi care va respecta toate regulile ╚Öi m─âsurile impuse pentru siguran╚Ťa noastr─â, a tuturor, are ╚Öansa real─â de a contribui la men╚Ťinerea sub control a r─âsp├óndirii COVID ╚Öi revenirea la normalitate.

Organiza╚Ťia HORA  este preg─âtit─â s─â sus╚Ťin─â ╚Öi s─â respecte m─âsurile de siguran╚Ť─â luate de autorit─â╚Ťi, dar ╚Öi s─â ac╚Ťioneze ├«n judecat─â statul, ├«n condi╚Ťiile ├«n care se vor lua decizii f─âr─â dovezi ╚Öi studii care s─â ateste c─â redeschiderea Horeca a contribuit la cre╚Öterea num─ârului de cazuri.  HORA va  propune suspendarea Ordinului Departamentului pentru Situa╚Ťii de Urgen╚Ť─â ╚Öi va contesta la Curtea de Apel orice m─âsur─â nejustificat─â.

Misiunea noastră rămâne aceeași, de a apăra interesele industriei de ospitalitate și de a fi un sprijin pentru antreprenorii din domeniu, care în această perioadă de confuzie generală, au nevoie de ghidaj și ajutor.

Cu speran╚Ťa c─â ne ve╚Ťi acorda sprijinul prompt, r─âm├ónem la dispozi╚Ťia dumneavoastr─â pentru dialog,

Președinte HORA

Daniel Mischie

Organiza╚Ťia Patronal─â a Hotelurilor ╚Öi Restaurantelor din Rom├ónia

Contact Secretariat: Bdul.Pache Protopopescu nr.51, sector 2 București,

Mobil: 0727 307 222, 0748 151 656. CIF: 32479786,

Nr. Registru Special: 2/10.10.2013

                             http://www.horaromania.org
   

3 comentarii Adaug─â comentariu

  1. #3 Comentariu nou

    Buna ziua. Gasiti o modalitate de a str├ónge sus╚Ťin─âtori in ac╚Ťiunea dvs. Sunteti multi si nu facem parte din industria Horeca, dar va sus╚Ťinem.

Adaug─â un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.