Tudor Galos

- The Blog of Tudor Galos -

De ce Web 3.0 nu prinde tracțiune

Nu, nu este din cauza lui Elon, dar contribuie și el

Articol din categoria: General

Aud de Web 3.0 de câțiva ani, ni se tot spune că este noua revoluție în IT, că se schimbă paradigma, că trebuie să fim pregătiți de această tranziție, că Metaverse-ul este viitorul și că trebuie să investim în asta, că NFT-uri și așa mai departe. Totuși, dacă la Web 1.0 (cunoscut și ca „read-only Web”, adică site-uri, ecommerce) și la Web 2.0 (web-ul participativ, unde utilizatorii generează conținut, interacționează în forumuri, bloguri, rețele sociale) adopția a fost rapidă, la Web 3.0 (web-ul „read-write-execute”, descentralizat, în care utilizatorii dețin resurse digitale gen bani digitali sau NFT-uri, lucrând în organizații autonome descentralizate) adopția este înceată sau chiar stagnează.

Și există câteva motive care cred că țin de maturitatea pieței, dezvoltarea tehnologiei, securitatea datelor digitale și lipsa reglementărilor.

Maturitatea pieței.

Când a apărut conceptul de monedă digitală, blockchain, organizații descentralizate, lumea a sărit să le adopte fără să înțeleagă neapărat în ce se bagă. Țin minte anii 2017-2019 când stăteau traderii la Starbucks și făceau magie cu monede digitale. Mulți s-au trezit cu mulți bani sub fund însă nu au înțeles neapărat cum și i-au pierdut rapid – cei mai deștepți i-au schimbat rapid și și-au luat asset-uri foarte pământești gen case sau mașini.

Dacă la Web 1.0 era destul să înțelegi HTML/ CSS/ PHP sau cum setezi un web server, la Web 2.0 era destul să înțelegi cum funcționează o rețea socială și ce înseamnă conținut viralizat, la Web 3.0 trebuie să înțelegi niște concepte destul de abstracte precum blockchain, inteligență artificială/ machine learning etc. Și prin „înțeleg” mă refer la înțelegerea modelelor matematice și tehnice ce guvernează aceste tehnologii, pentru a le înțelege limitările. 99% dintre cei cu care discut nu îmi pot explica de ce vor o soluție tehnică pe blockchain și de ce nu vor stocarea datelor pe o infrastructură cloud; cam jumătate din ei recunosc că termenul „blockchain” atrage (sau atrăgea) investitori. Nu înțeleg însă cum funcționează gas fees, cum se rezolvă disputele, ce riscuri există. Au văzut/ auzit că unii fac bani, că se bagă și X sau Y,  uite avem și vedete, gata s-au băgat și ei. Și și-au rupt picioarele.

O altă problemă ce ține tot de maturitatea pieței este calitatea tehnică a proiectelor Web 3.0. Eu am lucrat în câteva proiecte bazate (legitim) pe blockchain, m-am ocupat de partea de conformitate la GDPR/ alte regulamente moderne de protecție a datelor. Cel mai greu aici este să articulezi partea de accountability (incorect tradusă „responsabilitate”); pe scurt, cine este de vină când au loc încălcări ale legilor/ regulamentelor sau când apar probleme? Arhitecții soluției? Nodurile din blockchain? Cine? Sunt mândru să recunosc că noi la Tudor Galoș Consulting am găsit niște soluții elegante și inovatoare, dar am dat ceva timp la perete.

Mulți jucători din industrie pur și simplu ignoră și merg mai departe construind soluții proaste și nesigure. O prietenă ce lucrează cu o mare companie din zona DeFi și-a pus mâinile în cap când a văzut cât de prost era construită soluția. Un dezastru tehnic ce a trebuit reproiectat cu totul. Din păcate majoritatea soluțiilor arată astfel în această piață imatură.

Dezvoltarea tehnologiei.

Metaverse-ul este probabil cel mai bun exemplu aici. Toate capturile de ecran pe care le văd din Metaverse arată (în cel mai bun caz) ca cele din Minecraft; care de fapt este un metaverse conform definiției. Roblox este un alt Metaverse cu milioane de jucători din întreaga lume. Însă pentru a articula viziunea Meta ai nevoie să schimbi cu totul experiența pentru a permite utilizatorului să se simtă în metaverse ca în holodeck-ul de pe nava spațială Enterprise. Iar pentru asta ai nevoie de super-servere și super-conexiuni digitale care acum, well, nu există. Sau sunt la prețuri prohibitive. Nu poți avea o experiență Metaverse calitativă când ești pe telefonul tău mobil, dar poți avea experiențe de shopping online sau de share-uit poze și filme pe rețele sociale chiar decente – dreptu urmare fix asta face lumea în loc să adopte Metaverse. Viziunea lui Zuckerberg este una pe care eu o consider utopică, însă micul geniu a mai avut viziuni utopice care i-au reușit; aici însă trebuie și tehnologia să vrea să treacă strada, ori deocamdată nu putem vorbi de așa ceva.

Securitatea datelor digitale.

Când vorbim de securitate de obicei ne gândim mai mult la hackeri și mai puțin la cât de prost sunt scrise aplicațiile/ serviciile în Web 3.0. Precum spuneam mai sus, nu aveți idee cât de prost sunt scrise. Lucru ce a permis hackerilor să fure miliarde de dolari în monede crypto. De asemenea, în metaverse au apărut și nebunii, perverșii și psihopații care au început să hărțuiască lumea. Pe scurt, Web-ul 3.0 este chiar mai periculos ca Web 1.0 și Web 2.0. Scammeri, hackeri, perverși – cu toții activează în acest Web 3.0 pentru a-și încerca norocul. O să spuneți că așa a fost și la Web 1.0 și la Web 2.0 la început, și da, o să vă dau dreptate, însă lumea a venit cu așteptări foarte mari iar aceste probleme au devenit foarte, foarte vizibile.

Avem prea puține best practices legate de securitatea datelor digitale în Web 3.0, iar lipsa unui control (esența descentralizării de fapt) duce la apariția multor abuzatori.

Lipsa reglementărilor.

Marea problemă a Web 3.0 este lipsa unor reglementări clare. Da, datele aflate în Web 3.0 trebuie să se conformeze tuturor regulamentelor existente în lumea întreagă, în momentul în care sunt folosite în diverse contexte. Problema este să identifici ce se aplică, când și unde. Și cine este „accountable”.

Lumea a spus că hey, nu este nevoie de reglementări, uite că piața descentralizată se reglează singură. Și au apărut oameni ca Elon Musk care din câteva declarații au făcut praf cursul Bitcoin. Au apărut companii ca Terraform Labs care au dat mega-tunul Luna, unde cam 60 miliarde de dolari în monede crypto au dispărut din piață. Era un băiat pe Twitter care spunea că este ușor să faci un NFT, licitezi pentru el cu banii tăi digitali, îl scoți apoi la vânzare cu 80% discount, lumea va sări că hey, uite ce deal fac, și practic la vânzare te îmbogățești animalic vânzând o mizerie.

Cum arată viitorul?

În ciuda acestor provocări, viitorul cred că arată bine. Tehnologia se dezvoltă și în vreo 5-6 ani vom avea experiența de Metaverse dorită de către Zuckerberg. Probabil că Meta nu va fi în pole position în acel moment, însă experiența va fi oferită de către cineva căci lumea o cere. Vom vedea tot mai multe reglementări ce vor veni de la UE în primul rând, reglementări ce vor da tonul în zona reglementărilor Web 3.0. NFT-urile vor începe să fie folosite în special în zona de ticketing, dar nu doar pentru evenimente ci și pentru călătorii și pentru multe altele (prietenii de la Ove.it fac niște chestii foarte tari aici); arta în NFT-uri însă nu cred că va avea un viitor foarte strălucit.

Trebuie să fim pregătiți de Web 3.0? Bineînțeles! Însă înainte de a investi în Web 3.0, întrebați-vă dacă ați monetizat/ beneficiat de tot ce puteați monetiza/ beneficia în Web 1.0 și 2.0.

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. Metaversul e deja un eșec (și nu are nici o legătură cu tehnologia):
    Pe de o parte, Zuckerberg consumă o grămadă de resurse care nu-s ale lui ca să-și salveze afacerea migrînd în Metaverse. Iar investitorii văd asta.
    Pe de altă parte, Facebook are o grămadă de bug-uri. Dacă-s rezolvate apar altele noi pe care s-ar putea să le rezolve cineva, cîndva într-un viitor oarecare. De ce ar fi Metaversul diferit?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.