Tudor Galos

- The Blog of Tudor Galos -

Re╚Ťelele sociale ca hazna a umanit─â╚Ťii

Umberto Eco avea dreptate

Articol din categoria: General

Am luat un zucc de 24 de ore fiindc─â am postat un comentariu pe care bo╚Ťii Facebook l-au considerat ca fiind nepotrivit. El arat─â astfel:

Precum vede╚Ťi, este o glum─â. O glum─â care nu se compar─â cu con╚Ťinutul extremist, pornografic, fake-news etc. Cu post─ârile ce explicit ├«ndeamn─â la ur─â. M─â rog, coinciden╚Ťa face c─â am luat acest Zucc la c├óteva ore dup─â ce am postat pe Facebook chestia asta:

Câteva lucruri despre cele mai recente decizii #ElonMusk cu privire la #twitter:

  • ┬áNimic din con╚Ťinutul pe care ├«l postezi pe aceste re╚Ťele de socializare *GRATIS* nu este al t─âu. Post─âri, comentarii, articole, clipuri, fotografii etc. Nimic.
  • ┬áConturile sau paginile tale de socializare nu sunt de fapt ale tale.
  • ┬áÔÇ×Pl─âte╚ÖtiÔÇŁ pentru accesul *gratuit* cu date personale. Pl─âte╚Öti de fapt cu libertatea ta.
  • ┬áCon╚Ťinutul pe care ├«l ÔÇ×de╚ŤiiÔÇŁ se afl─â doar pe activele digitale pe care le de╚Ťii ÔÇô site-uri web, bloguri, platforme etc.
  • ┬á├Äncepe s─â investe╚Öti ├«n activele TALE digitale – hosting, securitate, legalitate, conformitate. Abia atunci vei avea control, responsabilitate ╚Öi ownership.
  • ┬áPrive╚Öte con╚Ťinutul pe care ├«l pui pe toate platformele *gratuite* ca pe ceva la care po╚Ťi renun╚Ťa. Nu ╚Ötii niciodat─â c├ónd o persoan─â pe care nu o cuno╚Öti care lucreaz─â pentru compania care de╚Ťine platforma pe care ai postat con╚Ťinut valoros va folosi o clauz─â din termenii serviciilor pe care nu i-ai citit niciodat─â pentru a-╚Ťi ╚Öterge munca sau pagina/contul.

Umberto Eco spunea:

ÔÇ×Re╚Ťelele de socializare dau drept de cuv├ónt unor legiuni de imbecili care ├«nainte vorbeau numai la bar dup─â un pahar de vin, f─âr─â a d─âuna colectivit─â╚Ťii. Erau imediat pu╚Öi sub t─âcere, ├«n timp ce acum au acela╚Öi drept la cuv├ónt ca ╚Öi un premiat cu Nobel. Televiziunea a promovat idiotul satului fa╚Ť─â de care spectatorul se sim╚Ťea superior. Drama internetului este c─â l-a promovat pe idiotul satului ca purt─âtor de adev─ârÔÇŁ

 

Folosesc re╚Ťele sociale de peste 15 ani – ├«ncep├ónd de la Hi5, la Twitter, la Facebook, la LinkedIn, la Instagram etc. Toate aceste re╚Ťele au ├«n comun faptul c─â ├«ncalc─â toate regulamentele de protec╚Ťie a datelor personale, manipuleaz─â opinia public─â ├«n func╚Ťie de cine marc─â banul, promoveaz─â con╚Ťinut menit s─â genereze consum chiar dac─â acel con╚Ťinut provoac─â suferin╚Ť─â.

 

Facebook a pornit ca o experien╚Ť─â studen╚Ťeasc─â ╚Öi a ajuns s─â fie folosit pentru a porni revolu╚Ťii, proteste, pentru a influen╚Ťa alegeri ╚Öi pentru a polariza comunit─â╚Ťile. Noile regulamente ce vin de la Uniunea European─â – Digital Markets Act, Data Governence Act, Data Act, AI Act – vor mai tempera entuziasmul acestor abuzuri, dar nu cred c─â este suficient.

 

P├ón─â c├ónd cei care ├«ntre╚Ťin aceste re╚Ťele sociale – advertiserii – nu se retrag, vom vedea aceste mizerii promovate.

 

├Äntre timp, back to roots. Precum am spus ╚Öi ├«n postare, conteaz─â con╚Ťinutul t─âu pe asset-urile tale digitale pe care le pl─âte╚Öti. ├Änv─â╚Ťa╚Ťi s─â v─â deconecta╚Ťi de la re╚Ťelele sociale.

 

1 comentariu Adaug─â comentariu

  1. Sal! Cf? ­čśÇ

    3

Adaug─â un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.