Tudor Galos

- The Blog of Tudor Galos -

Moartea responsabilit─â╚Ťii

Accountability pe ne├«n╚Ťelesul tuturor

Articol din categoria: Politica

Exist─â ├«n limba englez─â un termen, ÔÇ×accountabilityÔÇŁ, greu de tradus. Fiindc─â ├«nseamn─â responsabilitate cu olecu╚Ť─â de palm─â peste ceaf─â ├«n caz de gherl─â. Nu este greu de tradus ├«n limba rom├ón─â doar, aceast─â problem─â exist─â ├«n ├«ntreaga Uniune European─â, ├«n ╚Ť─ârile nevorbitoare de englez─â, deoarece termenul ÔÇ×accountabilityÔÇŁ se g─âse╚Öte ├«n multe legi scrise ini╚Ťial ├«n englez─â ╚Öi adaptate ├«n fiecare limb─â a Uniunii. De exemplu ├«n GDPR avem partea asta de accountability ca principiu de baz─â.

Tras la r─âspundere.

Mi-a explicat cineva c─â ÔÇ×tras la r─âspundereÔÇŁ s-ar apropia cumva de accountability. Da ╚Öi nu, fiindc─â tras la r─âspundere are semnifica╚Ťie exclusiv negativ─â (pedepse╚Öti pe cineva pentru o gherl─â), ├«n timp ce accountability ├«nseamn─â ÔÇ×nu f─â gherle c─â ╚Ťi-o ieiÔÇŁ. Dar chiar ╚Öi ├«n contextul de a trage pe cineva la r─âspundere, fug ai no╚Ötri de accountability ca politicienii de DNA. Degeaba vrei s─â tragi pe cineva la r─âspundere, a╚Öa sunt proiectate legile, sistemele, procedurile ╚Öi politicile astfel ├«nc├ót s─â nu poat─â fi nimeni tras la r─âspundere.

Impersonalul personalizat.

Adorabil ├«n cultura rom├ón─â este utilizarea verbului reflexiv impersonal. Cum ar fi ÔÇ×s-a ├«nt├ómplatÔÇŁ, ÔÇ×s-a furatÔÇŁ, ÔÇ×s-a stricatÔÇŁ. Cine a f─âcut s─â se ├«nt├ómple ac╚Ťiunea? Cine a furat? Cine a stricat? Nimeni! Drept urmare, nu avem pe cine trage la r─âspundere. ÔÇ×S-au depus pu╚Ťine proiecte pentru PNRRÔÇŁ ÔÇô b─ânui c─â singure s-au depus. ÔÇ×Produsele nu s-au v├óndutÔÇŁ ÔÇô au ├«ncercat ele s─â ╚Ťop─âie ├«n fa╚Ťa clien╚Ťilor, dar n-aveau picioare ╚Öi nu a ie╚Öit schema.

Când nu există accountability, oamenii mor.

Am fost destul de prost ├«nc├ót s─â cred c─â corup╚Ťia este cea care ucide. Nu, dragii mei, corup╚Ťia este un rezultat al lipsei de ÔÇ×accountabilityÔÇŁ. Lipsa de ÔÇ×accountabilityÔÇŁ ucide ÔÇô nu ai pe cine condamna pentru furt, corup╚Ťie, neglijen╚Ť─â, indolen╚Ť─â, inac╚Ťiune. Drept urmare, lumea moare. Oamenii mor ├«n accidente stupide c─âci nu au f─âcut autorit─â╚Ťile autostr─âzi, c─â Poli╚Ťia nu ├«╚Öi face treaba, c─â ╚Öoferii conduc ca nebunii ╚Ötiind c─â cu pu╚Ťin─â ╚Öpag─â ╚Öi cu pu╚Ťin noroc rezolv─â orice.

Vaccinarea a e╚Öuat din Rom├ónia tot din cauza lipsei de ÔÇ×accountabilityÔÇŁ.

Oamenii ╚Ötiau c─â nimeni nu poate fi tras la r─âspundere dac─â vaccinurile nu sunt bune sau sunt administrate incorect. ├Än alte ╚Ť─âri ceva mai civilizate, oamenii ╚Ötiu c─â pot s─â trag─â la r─âspundere politicienii ╚Öi autorit─â╚Ťile dac─â lucrurile nu decurg a╚Öa cum trebuie. Pe cale de consecin╚Ť─â, lumea nu s-a vaccinat fiindc─â ╚Ötia bine cu ce pramatii are de-a face. A mai ├«ntrebat cineva ceva de achizi╚Ťiile din pandemie? A f─âcut cineva vreun audit pe modul ├«n care s-au cheltuit banii publici? A, nu, relax, s-au cheltuit singuri. Au plecat pe geam, f├ól-f├ól, du╚Öi au fost!

Accesul nostru ├«n Schengen ╚Öi ├«n cercurile ╚Ť─ârilor civilizate depinde de ÔÇ×accountabilityÔÇŁ.

Degeaba ├«ndeplinim noi condi╚Ťiile tehnice de aderare la Schengen dac─â nu suntem ├«n stare s─â demonstr─âm partea de ÔÇ×accountabilityÔÇŁ. Votul membrilor privind aderarea unei noi ╚Ť─âri la Schengen trebuie s─â fie unanim, ╚Öi ce garan╚Ťie mai bun─â a seriozit─â╚Ťii ╚Öi maturit─â╚Ťii unei ╚Ť─âri exist─â dec├ót un framework de ÔÇ×accountabilityÔÇŁ na╚Ťional? ├Äns─â acest ÔÇ×frameworkÔÇŁ lipse╚Öte cu des─âv├ór╚Öire ÔÇô criminali, violatori, corup╚Ťi, ho╚Ťi ÔÇô sunt elibera╚Ťi pe band─â rulant─â; pur ╚Öi simplu institu╚Ťiile nu dau dovad─â de ÔÇ×accountabilityÔÇŁ. Iar ╚Ť─ârile din Schengen v─âd acest lucru! Degeaba ├«ndepline╚Öti tu condi╚Ťiile tehnice, degeaba ai legi, proceduri, procese, dac─â acestea nu sunt aplicate!

╚śmecheria merge pe termen scurt, nu pe termen lung.

├Änchei vorbind pu╚Ťin despre responsabilitate. Responsabilitate individual─â, de grup, de ╚Ťar─â. Ea trebuie demonstrat─â. Lumea ├«l regret─â pe Ceau╚Öescu c─â a fost ╚Ömecher ╚Öi i-a f─âcut pe vestici s─â cread─â c─â Rom├ónia trage spre Vest, nu spre Rusia. S-a folosit de acest lucru ca s─â fac─â spionaj economic masiv ╚Öi ca s─â ├«╚Öi ├«nsu╚Öeasc─â o avere uria╚Ö─â. Lumea ├«l regret─â pe B─âsescu c─â a fost ╚Ömecher ╚Öi c─â i-a aliniat la mas─â pe to╚Ťi ╚Öefii de stat; ├«ns─â istoria ne arat─â c─â nu a f─âcut dec├ót s─â vorbeasc─â vorbe, corup╚Ťia a ├«nflorit sub regimul s─âu cum nu a ├«nflorit sub regimul N─âstase. Au fost ╚Ömecheri, dar acum pl─âtim facturile ╚Ömecheriei noastre. Poate a sosit momentul s─â investim ├«n ├«ncredere…

2 comentarii Adaug─â comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    „Sim╚Ťul r─âspunderii” am putea spune

    4
  2. #2 Comentariu nou

    Interesant, aflu ca Ceausescu a fost smecher si a facut averi uriase, ca Basescu, se poate intelege si ca Berceanu, Videanu, Cocos, Woodrea… Unde or fi alegerile smecherului Ceausescu, pentru ca ale celorlalti smecheri sunt peste tot, si prin tara si pe afara?!…

Adaug─â un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.