Tudor Galos

- The Blog of Tudor Galos -

Presa a descoperit c─â presa ia bani de la politicieni

Despre o anchetă care confirmă cu date ce știa toată lumea

Articol din categoria: Politica

Cei de la Recorder au publicat ancheta lor legat─â de banii da╚Ťi de c─âtre partide presei pentru a publica strict ce trebuie publicat, c├ónd trebuie publicat, pe tonul potrivit. Emisiuni cu politicieni, emisiuni cu fel de fel de penali, toate pentru tatulicizarea (manevra prin care Tatulici l-a sp─âlat pe Adrian P─âunescu) unor personaje dubioase.

To╚Ťi ╚Ötiam ceea ce Recorder au expus.

Nu aveam date, dar ╚Ötiam. Sunt subiecte care nu au ap─ârut deloc ├«n pres─â, de╚Öi erau fierbin╚Ťi ÔÇô gen analfabetismul uria╚Ö al elevilor determinat ├«n urma test─ârii na╚Ťionale a elevilor. Sunt emisiuni la care invita╚Ťii sunt sp─âla╚Ťi iar du╚Ömanii invita╚Ťilor demoniza╚Ťi. Nu, serios, chiar nu trebuie s─â fii Einstein s─â deduci c─â se ├«nv├órt ni╚Öte bani. Mai mult, ├«n pandemie au curs banii c─âtre pres─â ╚Öi a╚Öa cum arat─â ╚Öi ancheta Recorder, nimeni nu este obligat s─â spun─â cui ╚Öi c├ót a dat.

╚śtim ╚Öi cauza ╚Öi nu facem nimic.

Acest articol al lui Vali vine ╚Öi spune ceea ce din nou ╚Ötiam: presa bun─â nu rezist─â f─âr─â bani. Presa ├«╚Öi ia banii din sponsoriz─âri, din abonamente ╚Öi din publicitate. Marea majoritate a banilor vin ├«ns─â din publicitate, iar la negocierile de pachete de publicitate este u╚Öor s─â se agreeze ╚Öi chestii care nu sunt ├«n contract. Nu de alta, dar dac─â chestiile agreate oral nu sunt respectate, rezervorul cu bani nu mai curge. Drept urmare, spal─â presa politruci la foc continuu. Revenind, cauza este c─â presa nu are bani dac─â nu vinde ÔÇ×publicitateÔÇŁ. Sponsoriz─âri ÔÇô avem ├«n Rom├ónia organe de pres─â care accept─â sponsoriz─âri directe, cum ar fi chiar Recorder. Este foarte important ca o astfel de ini╚Ťiativ─â s─â fie sus╚Ťinut─â cu bani, altfel rechinii ├«ncep s─â-╚Öi agite banii la nasul presei (banii no╚Ötri, din taxe ╚Öi impozite).

Con╚Ťinutul pl─âtit? P─âi s─â ne amintim de postarea unei jurnaliste care ├«ntreba pe Facebook ce unelte se pot folosi pentru a ocoli paywall-urile marilor trusturi de pres─â interna╚Ťionale. Iar rom├ónii, unii dintre ei chiar jurnali╚Öti, i-au dat exemple de tool-uri. Bezna min╚Ťii, oamenii ├«╚Öi t─âiau singuri, cu elan, craca de sub picioare!

Care este solu╚Ťia?

Solu╚Ťia este s─â facem ceea ce trebuie. Ne alegem dou─â-trei surse de ╚Ötiri, le pl─âtim sponsoriz─âri sau ne abon─âm la publica╚Ťii iar dac─â suntem marketing manageri aloc─âm ni╚Öte fonduri pentru publicitate pentru aceste resurse. Publica╚Ťiile ╚Öi televiziunile care au primit bani de la partide pot fi u╚Öor scoase din gril─â (eu nu m─â mai uit la televizor deloc, la niciun canal de ╚Ötiri) sau blocate ├«n browser. Cur─â╚Ťenie moral─â, cur─â╚Ťenie obligatorie. Dar f─âr─â bani nu se poate c─âci ╚Öi jurnali╚Ötii sunt oameni care trebuie s─â tr─âiasc─â.

├Än loc de ├«ncheiere…

Este pe Prime Video un documentar, se nume╚Öte Flight /Risk ╚Öi este despre ancheta f─âcut─â de un jurnalist de la Seattle Times ├«n leg─âtur─â cu pr─âbu╚Öirile celor dou─â avioane Boeing 737 Max. Jurnalistul a fost premiat cu un premiu Pulitzer, iar ancheta a scos la iveal─â toate mizeriile din corpora╚Ťia Boeing. Sediul Boeing este ├«n Renton, ├«n statul Washington al c─ârui capital─â este Seattle. Renton este de fapt lipit de Seattle. V─â da╚Ťi seama c─â o corpora╚Ťie cu Boeing a ├«ncercat de nenum─ârate ori s─â influen╚Ťeze Seattle Times, o publica╚Ťie care ├«╚Öi are sediul la c├ó╚Ťiva kilometri de Boeing, ispitindu-i cu tot arsenalul. Jurnali╚Ötii, editorii, patronii nu au cedat. Despre asta vorbim. Mai sunt jurnali╚Öti ce nu cedeaz─â, nici ├«n fa╚Ťa unei mega-corpora╚Ťii precum Boeing.

1 comentariu Adaug─â comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Tudor, sigur ai vrut sa-l dai exemplu pe Alexa?

Adaug─â un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.