Tudor Galos

- The Blog of Tudor Galos -

Elemente de civilizare a maselor

Educa╚Ťia cost─â. Ghici cine pl─âte╚Öte

Articol din categoria: Destinations

Prietenilor mei nu le venea s─â cread─â c─â am pl─âtit 8 lei pe or─â parc├ónd l├óng─â o institu╚Ťie public─â unde aveam treab─â, ├«n Oradea. Da, dragii mei, 8 lei pe or─â. Noile zone ro╚Öii din Oradea. Vi se pare scump? Well, think again.

Oradea era un oraș ca oricare altul din România.

Adic─â necivilizat. Lumea f─âcea ce construc╚Ťii dorea, unde dorea, decora magazinele sau firmele dup─â cum ├«i ducea capul, parcau pe oriunde ╚Öi oricum. Cunoa╚Öte╚Ťi tipologia, vizita╚Ťi Bucure╚Ötiul ╚Öi ve╚Ťi ├«n╚Ťelege conceptul. Avem libertate, avem democra╚Ťie, suntem suverani, frid─âm, parc─âm unde vrem ╚Öi facem ce vrem!

╚śi a venit Bolojan ╚Öi lumea nu a mai f─âcut ce a vrut.

Au crescut taxele ╚Öi impozitele. La cei care nu ├«╚Öi renovau casele vechi impozitele au crescut draconic (dar puteai accesa ni╚Öte finan╚Ť─âri pentru renovarea caselor de patrimoniu. Sau puteai s─â degajezi din ele). ╚śi lumea a cr├ócnit, a protestat dar a pl─âtit. ╚śi ora╚Öul a ├«nceput s─â arate bine. Au ap─ârut poduri noi, s-a schimbat centrul ora╚Öului, alte zone au devenit pietonale. ╚śi ora╚Öul a ├«nceput s─â fie admirat. Or─âdenii au continuat s─â pl─âteasc─â impozite ╚Öi s─â voteze administra╚Ťia Bolojan.

Însă traficul a crescut, numărul de mașini a crescut.

A╚Öa c─â s-au construit parc─âri supraetajate. Multe, nu pu╚Ťine. Pentru un ora╚Ö mic ca Oradea, sunt destule parc─âri supraetajate. Ok, dar ca la Bucure╚Öti, au r─âmas goale. A╚Öa c─â pasul urm─âtor, logic, a fost s─â se interzic─â pe multe str─âzi din centru parcarea autoturismelor. S-au p─âstrat parc─ârile din jurul institu╚Ťiilor publice dar au fost declarate ÔÇ×zone ro╚ÖiiÔÇŁ ╚Öi s-a pus limit─â de parcare de o or─â. O or─â care cost─â opt lei. Pe principiul c─â ÔÇ×mergi cinci minute ╚Öi dai de o parcare supraetajat─â mai ieftin─â, nu fi fraier s─â dai 8 lei pe or─âÔÇŁ.

╚śi a╚Öa se civilizeaz─â masele.

Parcarea supraetajat─â de la tribunal este plin─â. ├Ä╚Ťi po╚Ťi lua abonamente de parcare s─â nu iei card de fiecare dat─â. Restul parc─ârilor se umplu ╚Öi ele. Str─âzile pe care nu se mai parcheaz─â arat─â foarte bine, po╚Ťi merge pe trotuar. Iar ├«n ÔÇ×zonele ro╚ÖiiÔÇŁ g─âse╚Öti tot timpul loc de parcare dac─â ai o urgen╚Ť─â (╚Öi dac─â ├«╚Ťi permi╚Ťi). Ce se ├«nt├ómpl─â dac─â ├«ncalci legea? Au cei de la Poli╚Ťie o ma╚Öin─â de ridicat ma╚Öini mai rapid─â ca orice am v─âzut altundeva. ╚Üi-o ridic─â ├«n c├óteva secunde, dac─â ╚Ťi-ai pus ma╚Öina ÔÇ×p─â avariiÔÇŁ s─â ÔÇ×iau ╚Öi eu un suc la ─âla micuÔÇŁ.

Imagina╚Ťi-v─â acest scenariu ├«n Bucure╚Öti.

Proteste, ├«njur─âturi, cei de la televiziuni cu microfoane ├«n botul ╚Öoferilor: ÔÇ×mama lor de tic─âlo╚Öi de ho╚Ťi, suntem s─âraci ╚Öi ne jupoaie ─â╚Ötia de bani!ÔÇŁ. ├Äns─â ÔÇ×s─â fac─â ceva cu traficul, s─â ne fac─â parc─âri!ÔÇŁ. Exist─â ├«n Sectorul 1 la Str─âule╚Öi o parcare multi-modal─â, care a fost conceput─â pentru ca cei ce viziteaz─â Bucure╚Ötiul sau au treab─â ├«n Bucure╚Öti s─â ├«╚Öi lase ma╚Öina acolo ╚Öi de acolo s─â ia autobuze/ metrou. Parcarea este goal─â. Poate este momentul s─â fie umplut─â.

1 comentariu Adaug─â comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Bre, la Bucale, in zona 0, tariful pt parcare este 10/ora.

Adaug─â un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.