Tudor Galos

- The Blog of Tudor Galos -

Principiile nesim╚Ťirii

Tumorile trecutului cresc ╚Öi ne cangreneaz─â fiin╚Ťa na╚Ťional─â

Articol din categoria: General, Politica

Cea mai bun─â cur─â de sl─âbire ├«n aceste zile nu este dieta ci televizorul. Deschizi TV-ul, prive╚Öti show-ul politic ╚Öi vomi╚Ťi. De aceea nu m-am mai uitat deloc la niciun canal rom├ónesc de… Hmm… Doi ani?

Politica este curv─â.

Este scuza folosit─â de to╚Ťi jego╚Öii din politic─â pentru a-╚Öi scuza compromisurile pl─âtite cu banii no╚Ötri ca s─â le fie lor bine. Principiul Hrebe: „dou─â treimi la putere, o treime la opozi╚Ťie” – a fost acceptat cam de toate partidele importante ce au m├ónjit Parlamentul ├«n ultimii 30 de ani.

Lumini╚Ťa de la cap─âtul tunelului este invocat─â de fiecare nemernic care ne scufund─â mai tare ├«n mocirl─â.

Fiecare partid, vechi, nou, reinventat o arde pe „speran╚Ť─â”. Speran╚Ťa unui trai mai bun, a elimin─ârii corup╚Ťiei, a unor spitale decente ╚Öi unor ╚Öcoli performante – minciuni ordinare pe scurt. Serios, cum po╚Ťi s─â crezi c─â vor dori s─â elimine corup╚Ťia? P─âi s-ar elimina pe ei ├«n╚Öi╚Öi! De ce ar dori ╚Öcoli mai bune? Au nevoie de turme de oi proaste nu de oameni de╚Ötep╚Ťi care s─â ├«i pun─â la col╚Ť.

Securiștii sunt tot acolo.

Cea mai mare tumor─â l─âsat─â de comunism a fost ╚Öi este Securitatea. O organiza╚Ťie care pe l├óng─â faptul c─â a fost un organ de teroare politic─â ╚Öi de spionaj a tuturor cet─â╚Ťenilor ╚Ť─ârii, a reprezentat ╚Öi reprezint─â o cast─â a unor privilegia╚Ťi care ├«nc─â de pe vremea comunismului aveau ceea ce ÔÇ×boulimeaÔÇŁ nu avea: carne, lapte, ou─â, electronice din import, deplas─âri ├«n str─âin─âtate etc. Marea majoritate a securi╚Ötilor au migrat ├«n politica post-decembrist─â ╚Öi s-au infiltrat ├«n toate partidele. ├Än 1996 c├ónd a venit Conven╚Ťia Democrat─â la putere, p├ón─â ╚Öi ╚Öoferii ministerelor erau securi╚Öti. De-aia s-au ├«n╚Ťeles at├ót de bine ╚Öi s-au certat doar c├ónd a fost vorba de bani ╚Öi de influen╚Ť─â.

ADN-ul FSN este cam în toate partidele.

Ai fi tentat s─â crezi c─â doar PSD este mo╚Ötenitorul cancerului Frontului Salv─ârii Na╚Ťionale, pseudo-partidul lui Ion Iliescu. Ei, a╚Ö! Avem ADN de FSN la absolut toate partidele post-decembriste. Dac─â nu direct prin leprele ce s-au lep─âdat de Partidul Comunist Rom├ón ├«n Decembrie 1989 fugind de fric─â s─â nu fie lin╚Öa╚Ťi de popula╚Ťie, atunci prin beizadelele lor. Este a doua genera╚Ťie de securi╚Öti, odraslele unor poten╚Ťa╚Ťi ai regimului care au ├«nv─â╚Ťat lec╚Ťia ciordelii de la p─ârin╚Ťii lor. Casta a continuat cu succes ╚Öi dup─â 1989.

Am f─âcut acest intro pentru a ├«n╚Ťelege parteneriatul PNL-PSD care se vomit─â ├«n aceste zile.

Pentru electorat este ceva de ne├«n╚Ťeles. Pentru cei care ├«l negociaz─â este ceva absolut natural. Fiindc─â ├«i leag─â ceva: dorin╚Ťa de parvenire ╚Öi foamea de bani. Asociere ├«n vederea s─âv├ór╚Öirii de infrac╚Ťiuni – fix despre asta vorbim. De aceea se insist─â pe p─âstrarea SIIJ, lucru pe care PNL ├«l respinge cu sfert de gur─â – poten╚Ťa╚Ťii PNL sunt bine proteja╚Ťi de SIIJ. Fiindc─â SIIJ ╚Ťine bine ├«n lan╚Ť structuri precum DIICOT sau DNA care pot deranja noua fr─â╚Ťie a t├ólh├óriei care se construie╚Öte ├«n aceste zile.

├Än Rom├ónia nu mai vorbim de corup╚Ťie. Vorbim de cleptocra╚Ťie institu╚Ťional─â.

Am v─âzut corup╚Ťia ╚Öi la Bruxelles, ├«n inima Uniunii Europene. ├Äns─â ea este foarte delicat─â, se face mult mai elegant. ├Än Rom├ónia vorbim de giboni cu dou─â dungi pe creier care ├«nc─â sper─â c─â pot t├ólh─âri la drumul mare, lu├ónd ╚Öpag─â cash. Evolu╚Ťia de la stadiul de maimu╚Ť─â pentru ei s-a oprit la nivelul de maimu╚Ť─â ÔÇ×uga uga, d─â sacul cu bani, m├ónca-╚Ť-ajÔÇŁ. Vin foarte mul╚Ťi bani ╚Öi deja gibonii se viseaz─â ├«n vile pe malul Mediteranei, cu vreo dou─â-trei folcloriste ├«n jacuzzi cu care s─â pozeze c─â mai mult oricum nu le permite fizicul.

╚śi totu╚Öi, lumini╚Ťa pe c├ónd o vedem?

Lumini╚Ťa vom ├«ncepe s─â o vedem c├ónd vom ├«nv─â╚Ťa s─â nu mai accept─âm mizerii ├«n vie╚Ťile noastre. C├ónd vom deveni chiar noi schimbarea pe care ne-o dorim de la al╚Ťii. At├óta timp c├ót chiar noi suntem dispu╚Öi s─â facem compromisuri, s─â ne facem frate cu dracul p├ón─â trecem puntea, s─â lu─âm ca motto ÔÇ×capul plecat sabia nu-l taieÔÇŁ, pe scurt s─â fim oi, nimic nu se va schimba. A, credeai c─â alian╚Ťa asta ÔÇ×liberaliÔÇŁ cu comuni╚Öti nu este din vina ta sau a mea? Ba da bro/sis, din vina noastr─â este!

Adaug─â un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.