Tudor Galos

- The Blog of Tudor Galos -

Ce iubim la București

Top 5 de iubit

Articol din categoria: Destinations

Că tot mă apropii de aniversarea a 23 de ani de la descălecarea în București (în vizită), am zis să fac un ghid cu top 5 lucruri pe care le admir la București dar și cu top 5 lucruri pe care le urăsc cu spume. Astăzi voi vorbi despre ce este de iubit la București. Relația mea cu acest oraș este una de love & hate – este unul din motivele pentru care nu mi-am construit aici casa visurilor mele – însă cred că punctele de mai jos vă pot ajuta dacă luați în considerare să vă mutați la București sau din București (îi aud pe tot mai mulți că se gândesc să se mute în orașe mici și cochete).

Bucureștiul cel iubit.

Bucureștiul a fost odată considerat Micul Paris, însă comparația cu Parisul o suportă și Beirutul și astăzi nu prea mai este fun să locuiești acolo (acum 10 ani am primit o ofertă de job la Beirut și am refuzat; am regretat apoi, însă astăzi îmi dau seama ce norocos am fost). București este capitala României și cred că este de datoria fiecărui cetățean al acestei țări – indiferent de naționalitate – să viziteze măcar o dată acest oraș. Pentru că înțelegând Bucureștiul înțelegi România.

Oamenii.

Primul lucru pe care l-am remarcat acum 23 de ani când m-am mutat aici a fost calitatea umană. Venind din Oradea, mă așteptam ca „miticii” să fie niște nenorociți țepari, hoți, combinatori de care trebuie să te ferești. M-am trezit cu necunoscuți ce îmi săreau în ajutor în diverse probleme (cum ar fi rătăcitul prin mijloacele de transport în comun), cu oameni care dezinteresat își ofereau unul altuia ajutorul, vecini ce mergeau unii la alții în vizită și care se cunoșteau la nivel de generații. De asemenea, Bucureștiul este reprezentativ pentru România: găsești o diversitate extraordinară de oameni din toate colțurile țării (se zvonește că neoficial București ar fi al doilea oraș din lume după Budapesta ca număr de locuitori maghiari). Tot aici dai de elite – elita intelectuală a României într-o proporție covârșitoare se află în București. Profesori, actori, cercetători, oameni de știință, artiști – aici sunt.

Siguranța.

Bucureștiul este una dintre cele mai sigure capitale europene. Da, sunt și aici clanuri de răufăcători dar nu epatează ca în alte capitale europene unde Poliția nu are curajul să intre în anumite zone. De asemenea, în București nu (prea) sunt arme de foc iar puținele incidente grave apar imediat la televizor ca evenimente extraordinare. În general românii se taie, se împung, dar nu se împușcă și nu se aruncă în aer. Și se bat – da, bătaia în trafic este ceva la ordinea zilei însă puțin probabil să ți se zboare creierii pentru o ceartă. Noaptea ca bărbat sau ca cuplu nu îți este frică să te plimbi prin orice cartier al orașului.

Oportunitățile.

În București ai cele mai bune școli și printre cele mai bune Universități (Unibuc, UPB și ASE au totuși cel mai mare număr de studenți comparativ cu alte Universități). Tot în București ai cele mai multe oportunități de business – regiunea București realizează un PIB mai mare decât al unor țări. De acord că această centralizare nu face bine României și că lucrurile trebuie să se schimbe dar momentan (și pentru mulți ani de acum înainte) așa stau lucrurile. Diversitatea serviciilor disponibile ilustrează dezvoltarea zonei – aici există câteva servicii de închirieri mașini la minut, de închirieri biciclete, trotinete. Și cerere există, vor mai apărea și altele. Zi-mi și mie unde în România te mai poți plimba cu Rolls Royce ca taxi.

Divertisment.

În București găsești cam toate opțiunile de divertisment pe care ți le poți dori. Ai locuri pentru familie – aquapark-uri, mall-uri, parcuri tematice – dar și locuri de distracție pentru adulți – cluburi, baruri, restaurante, pub-uri. De toate felurile, pe toate brief-urile. Vrei ceva classy și scump? Există. Vrei ceva ieftin și casual? Există. Vrei ceva studențesc? Există. Oportunități de distracție pentru toate buzunarele unde nimeni nu te judecă pentru că cel mai probabil nimeni nu te cunoaște. Am auzit marota că dacă ieși în Centrul Vechi spargi minim 1000 – 1500 lei. Da, poți face asta, dar te asigur că te poți distra și cu 50 de lei bine investiți.

Parcurile și lacurile.

Bucureștiul este o fostă mlaștină din care a rămas „moștenire” o „salbă” de lacuri în jurul cărora au apărut parcuri. Parcurile Herăstrău, Bordei, Floreasca, Tei, Plumbuita – sunt doar câteva din parcurile ce sunt făcute în jurul acestor lacuri. Avem apoi parcuri cu lacuri artificiale – Parcul Morarilor, Alexandru Ioan Cuza (IOR), Tineretului, Carol, Cișmigiu. Avem și o rezervație naturală spectaculoasă, Parcul Natural Văcărești. Da, multe dintre ele ar putea fi mai bine îngrijite însă ideea este că ai unde să te plimbi cu familia iar principala distracție a bucureștenilor în weekend-uri este să umple parcurile. În parcuri ai vaporașe, ai baruri, restaurante, alei, alei pentru biciclete. Repet, nu discut despre faptul că multe trebuie urgent reparate ci despre faptul că le ai iar repararea este un efort minimal pe lângă construirea unora noi.

Iar dacă parcurile din București nu îți plac, ai aproape niște bijuterii precum Parcul Mogoșoaia, Domeniul Știrbey, rezervația Snagov, Parcul Natural Comana etc. Ai de asemenea relativ aproape munții și marea.

Din punctul meu de vedere, acestea sunt punctele forte ale Bucureștiului. Mâine vorbim despre top 5 chestii nasoale.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.