Tudor Galos

- The Blog of Tudor Galos -

Jocul de-a guvernarea

Când oamenii de la butoane nu știu ce să mai apese

Articol din categoria: Travelogue

Citeam amuzat noile propuneri de restric╚Ťii g├óndite de geniile de la Comitetul Na╚Ťional pentru Situa╚Ťii de Urgen╚Ť─â (CNSU), restric╚Ťii ce urmeaz─â a fi supuse aprob─ârii Guvernului. Trecem prin ele ╚Öi ne ├«ntreb─âm retoric chestii:

Se interzice deplasarea persoanelor ├«n afara localit─â╚Ťilor ├«n care rata de inciden╚Ť─â cumulat─â ├«n ultimele 14 zile dep─â╚Öe╚Öte 3 la 1.000 de locuitori, cu urm─âtoarele excep╚Ťii motivate de:

  • deplasarea ├«n interes profesional;
  • deplasarea pentru asisten╚Ť─â medical─â ╚Öi pentru achizi╚Ťionarea de medicamente;
  • deplas─âri ├«n afara localit─â╚Ťilor ale persoanelor care sunt ├«n tranzit sau efectueaz─â c─âl─âtorii al c─âror interval orar se suprapune cu perioada interdic╚Ťiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane ┼či care poate fi dovedit prin bilet sau orice alt─â modalitate de achitare a c─âl─âtoriei;
  • deplasarea din motive justificate, precum ├«ngrijirea/├«nso╚Ťirea copilului, asisten╚Ťa persoanelor v├órstnice, bolnave sau cu dizabilit─â╚Ťi ori deces al unui membru de familie.

S─â zicem c─â te deplasezi de la Bucure╚Öti la Oradea. Treci prin ni╚Öte ora╚Öe, sate, localit─â╚Ťi fiindc─â imbecilii care ╚Öi-au b─âtut joc de noi p├ón─â acum nu au f─âcut autostr─âzi. Dac─â ╚Öoseaua este blocat─â sau aglomerat─â, Waze ├«╚Ťi va indica rute alternative. Ia zi-mi cum justifici trecerea printr-un sat cu inciden╚Ť─â ce dep─â╚Öe╚Öte 3 la mie. Cu ce formular? C─â fiecare prefectur─â are formularul ei ╚Öi oricum nu ╚Ötii care sate sau ora╚Öe se afl─â sub inciden╚Ťa acestei obliga╚Ťii legale. Dac─â ╚Ťi se stric─â ma╚Öina ├«ntr-o astfel de localitate, sau Doamne fere╚Öte, ai accident ├«ntr-o astfel de localitate? Nu m─â a╚Ötept ca geniile cu chipiu care vor avea rolul s─â aplice aceste restric╚Ťii s─â poat─â judeca.

Dac─â rata de infectare dep─â╚Öe╚Öte 4, locuitorii se pot deplasa in afara locuin╚Ťei p├ón─â la ora 20.00 pentru zilele de vineri, s├ómb─ât─â ╚Öi duminic─â. Dac─â rata dep─â╚Öe╚Öte 7,5, restric╚Ťia se aplic─â pentru toat─â durata s─âpt─âm├ónii. Dac─â rata de infectare dep─â╚Öe╚Öte 4, magazinele vor fi deschise doar p├ón─â la ora 18.00 ├«n zilele de vineri, s├ómb─ât─â ╚Öi duminic─â. Dac─â inciden╚Ťa cumulat─â ├«n ultimele 14 zile dep─â╚Öe╚Öte 7,5 la 1.000 de locuitori, restric╚Ťiile prev─âzute pentru zilele de vineri, s├ómb─ât─â ╚Öi duminic─â se aplic─â pe ├«ntreaga durat─â a s─âpt─âm├ónii

Deci cei care au ghinionul s─â aib─â orar fix 9AM ÔÇô 6PM s─â-╚Öi ia adio de la f─âcut cump─âr─âturi. Da, ╚Ötiu, work from home, dar blue collars care se asigur─â c─â ╚Ťevile care-╚Ťi transport─â dejec╚Ťiile func╚Ťioneaz─â nu prea au cum s─â le repare remote. Nici ─âia de transport─â gunoiul, nici cei ce cur─â╚Ť─â str─âzile etc. Iar ├«n weekend ne vom ├«nghesui cu to╚Ťii la cump─âr─âturi p├ón─â la 6pm ╚Öi s─â ne plimb─âm p├ón─â la 8pm. Dup─â 8pm iese virusul dup─â col╚Ť ╚Öi dracu ne ia pe to╚Ťi!

Se suspend─â activitatea operatorilor economici desf─â╚Öurat─â ├«n spa╚Ťii ├«nchise ├«n domeniul s─âlilor de sport/fitness.

O alt─â decizie ce va cre╚Öte num─ârul bolnavilor de inim─â, a gradului de obezitate ╚Öi a bolilor cauzate de statul pe scaun. Solu╚Ťia ar fi fost obligativitatea aerisirii s─âlilor de sport, a purt─ârii m─â╚Ötii (sunt m─â╚Öti speciale de sport, eu folosesc ASTA), a reducerii num─ârului de persoane prezente simultan ├«ntr-o sal─â etc. Nu boss, hai s─â le ├«nchidem pe toate.

Disclaimer: A╚Öa cum am spus pe Facebook, rolul autorit─â╚Ťilor este s─â ia m─âsuri. Dar aceste m─âsuri trebuie s─â fie justificate de cifre, de analize, de best practices ╚Öi trebuie s─â fie func╚Ťionale ╚Öi u╚Öor de ├«n╚Ťeles pentru a evita abuzurile ╚Öi work-around-urile. Carantina timi╚Öorean─â a fost un e╚Öec dezastruos ╚Öi nimeni nu cerceteaz─â de ce!

Adaug─â un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.