Tudor Galos

- The Blog of Tudor Galos -

Jocul de-a guvernarea

Când oamenii de la butoane nu știu ce să mai apese

Articol din categoria: Travelogue

Citeam amuzat noile propuneri de restricții gândite de geniile de la Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU), restricții ce urmează a fi supuse aprobării Guvernului. Trecem prin ele și ne întrebăm retoric chestii:

Se interzice deplasarea persoanelor în afara localităților în care rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile depășește 3 la 1.000 de locuitori, cu următoarele excepții motivate de:

  • deplasarea în interes profesional;
  • deplasarea pentru asistență medicală și pentru achiziționarea de medicamente;
  • deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
  • deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie.

Să zicem că te deplasezi de la București la Oradea. Treci prin niște orașe, sate, localități fiindcă imbecilii care și-au bătut joc de noi până acum nu au făcut autostrăzi. Dacă șoseaua este blocată sau aglomerată, Waze îți va indica rute alternative. Ia zi-mi cum justifici trecerea printr-un sat cu incidență ce depășește 3 la mie. Cu ce formular? Că fiecare prefectură are formularul ei și oricum nu știi care sate sau orașe se află sub incidența acestei obligații legale. Dacă ți se strică mașina într-o astfel de localitate, sau Doamne ferește, ai accident într-o astfel de localitate? Nu mă aștept ca geniile cu chipiu care vor avea rolul să aplice aceste restricții să poată judeca.

Dacă rata de infectare depășește 4, locuitorii se pot deplasa in afara locuinței până la ora 20.00 pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Dacă rata depășește 7,5, restricția se aplică pentru toată durata săptămânii. Dacă rata de infectare depășește 4, magazinele vor fi deschise doar până la ora 18.00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile depășește 7,5 la 1.000 de locuitori, restricțiile prevăzute pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică se aplică pe întreaga durată a săptămânii

Deci cei care au ghinionul să aibă orar fix 9AM – 6PM să-și ia adio de la făcut cumpărături. Da, știu, work from home, dar blue collars care se asigură că țevile care-ți transportă dejecțiile funcționează nu prea au cum să le repare remote. Nici ăia de transportă gunoiul, nici cei ce curăță străzile etc. Iar în weekend ne vom înghesui cu toții la cumpărături până la 6pm și să ne plimbăm până la 8pm. După 8pm iese virusul după colț și dracu ne ia pe toți!

Se suspendă activitatea operatorilor economici desfășurată în spații închise în domeniul sălilor de sport/fitness.

O altă decizie ce va crește numărul bolnavilor de inimă, a gradului de obezitate și a bolilor cauzate de statul pe scaun. Soluția ar fi fost obligativitatea aerisirii sălilor de sport, a purtării măștii (sunt măști speciale de sport, eu folosesc ASTA), a reducerii numărului de persoane prezente simultan într-o sală etc. Nu boss, hai să le închidem pe toate.

Disclaimer: Așa cum am spus pe Facebook, rolul autorităților este să ia măsuri. Dar aceste măsuri trebuie să fie justificate de cifre, de analize, de best practices și trebuie să fie funcționale și ușor de înțeles pentru a evita abuzurile și work-around-urile. Carantina timișoreană a fost un eșec dezastruos și nimeni nu cercetează de ce!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.