Tudor Galos

- The Blog of Tudor Galos -

Feuda mea

Articol din categoria: Lifestyle

Dac─â este ceva contant ├«n Rom├ónia post-comunist─â este conceptul de feud─â personal─â. Adic─â institu╚Ťie a statului unde e╚Öti ╚Öef, fie pe fa╚Ť─â fie la butoane, adic─â tragi sforile.

Genul acesta de oameni sunt inamovibili, nu ├«i clinte╚Öti de acolo nici cu obuzul. Curg acuza╚Ťii, procese, articole prin ziare ÔÇô mnope, tovar─â╚Öul sau tovar─â╚Öa este tot acolo. Genul acesta de oameni supravie╚Ťuiesc la PCR, FSN, PDSR, CDR, PN╚ÜCD, PSD, PNL, USL, USR, PLUS, UDMR ╚Öi c├ó╚Ťi or mai veni. Nimeni nu ├«i scoate de acolo.

Cum spuneam, nu este nevoie s─â fie ├«n pozi╚Ťia de director general. Ci s─â fie acolo ├«ntr-o pozi╚Ťie cheie de care depind foarte mul╚Ťi oameni. Nu institu╚Ťia, las-o naibii de institu╚Ťie, vorbim aici de pile, cuno╚Ötin╚Ťe, politicieni, oameni cu interes. Genul acesta de oameni nu pleac─â niciodat─â din func╚Ťii, iar dac─â printr-un accident sunt ├«ndep─ârta╚Ťi din func╚Ťii r─âm├ón acolo destui viermi puia╚Ťi care ╚Ötiu cum func╚Ťioneaz─â lucrurile.

Aceasta este defini╚Ťia unei tumori. Rom├ónia sufer─â de un cancer institu╚Ťional, ╚Öi fiecare din nemernicii ─â╚Ötia reprezint─â o metastaz─â. Singura solu╚Ťie s─â scapi de ei este s─â a╚Ötep╚Ťi s─â moar─â, ├«ns─â le r─âm├ón viermii pe care i-au puiat, crescut ╚Öi preg─âtit s─â le continue parazitarea.

Nici nu are sens s─â mai ar─ât cu degetul ÔÇô ├«i vedem la ╚Ötiri aproape ├«n fiecare sear─â pe mul╚Ťi dintre ei; ├«╚Öi dau cu p─ârerea, fac acuze, trag sfori, cer clemen╚Ť─â pentru achizi╚Ťii haiduce╚Öti, se afi╚Öeaz─â l├óng─â cei proasp─ât vota╚Ťi de popor. Sunt acolo, gata s─â ofere suportul noilor conduc─âtori.

Dar nimeni nu se poate atinge de feuda lor. Feud─â ├«n care oamenii mor, sunt trata╚Ťi animalic, se ├«nt├ómpl─â extrem de des erori ÔÇ×materialeÔÇŁ, furturi, delapid─âri ÔÇô chestii pentru care oamenii normali (fraieri) ajung la ╚Ťuhaus. Nu ei, ei sunt tot acolo, tot la butoane. ╚śi privesc feuda ca pe o proprietate personal─â. Degeaba vine o ini╚Ťiativ─â de ÔÇ×transformare digital─âÔÇŁ sau de ÔÇ×informatizareÔÇŁ, ÔÇ×eficientizareÔÇŁ etc de la vreo autoritate. Nu f─âr─â girul lor, nu f─âr─â dreptul colectat de c─âtre v─âtaf. Nu pe feuda lui ÔÇô acolo nimeni nu are voie s─â pun─â m├óna pe nimic f─âr─â aprobarea lui.

╚śi oamenii s-au ├«nv─â╚Ťat… au o treab─â la institu╚Ťia cutare? Pe cine cunoa╚Ötem acolo? Dac─â nu cunoa╚Ötem cum ajungem la el/ea? ╚śi a╚Öa se rezolv─â lucrurile, ajungi la v─âtaf care fie deleg─â fie rezolv─â, dar dreptul r─âm├óne ├«ntotdeauna la v─âtaf.

╚śi c├ót timp continu─â s─â existe aceste feude vom vedea colective, apuseni, neam╚Ťuri, babe╚Öi ╚Öi multe, multe sicrie.

1 comentariu Adaug─â comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    ÔÇ×Singura solu╚Ťie s─â scapi de ei este s─â a╚Ötep╚Ťi s─â moar─â, ├«ns─â le r─âm├ón viermii pe care i-au puiat, crescut ╚Öi preg─âtit s─â le continue parazitarea.ÔÇŁ

    Singura?

    1

Adaug─â un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.