Tudor Galos

- The Blog of Tudor Galos -

Nici asa nu este bine

Articol din categoria: Lifestyle

Am fost înștiințat că solicitarea mea de a deveni membru în Consiliul Național pentru Transformare Digitală a fost acceptată iar ieri am participat online la lansarea acestui Consiliu. Vom fi 300 de consultanți din zona publică, privată ce vom lucra în grupuri de lucru precum Cloud guvernamental, Identitate electronică, Transformare digitală, AI și big data, Competențe digitale, Facturare electronică, Interoperabilitate.

Există și un board al acestui consiliu:

  • Mihnea COSTOIU – Universitatea Politehnica București
  • Dan LAZĂR – Universitatea Babeș-Bolyai
  • Vasile ȚOPA – Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
  • Lăcrămioara ISĂRESCU – IBM
  • Violeta LUCA – Microsoft
  • Elisabeta MORARU – Google
  • Ionuț MUNTEAN – Bosch
  • Răzvan ATIM – UiPath
  • Cristian HERGHELEGIU – Dendrio
  • Radu HASAN – SMARTBILL
  • Florin CARDASIM – Strongbytes/Codecamp
  • Bianca MUNTEAN – Transilvania Digital Innovation Hub
  • Radu BURNETE – Confederația Patronală Concordia
  • Mihai MATEI – Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii
  • Dorin PENA – Amcham

Este un prim pas foarte important în transformarea digitală a României și în modul în care vom reuși (sau nu) să lucrăm la proiecte, la inițiative (inclusiv legislative) și la implementări pentru a ne ușura viața fiecăruia. Constituirea acestui consiliu consultativ  stat-privat-mediu academic este cred soluția corectă pentru a debloca transformarea digitală a României – și în mediul public, și în mediul academic și în mediul privat. Avem capitalul uman să o facem, acum trebuie să găsim modul corect în care să îl punem la treabă.

Titlul articolului meu – „nici așa nu este bine” – vine pe fondul veșnicelor nemulțumiri și cârcoteli pe care le aud din piață. Că cine a stabilit cine este și cine nu este în board, că cine a stabilit cine sunt membri, etc. Că de ce evenimentul a început cu juma de oră întârziere, că uite că antreprenorii s-au mobilizat și au făcut în paralel și o discuție pe zoom din care wow, au ieșit idei de proiecte.

Nu am intrat în acea discuție pe zoom pentru simplul motiv că știu că toate proiectele (probabil chiar bune) gândite acolo vor eșua. Și o spun din proprie experiență.

Eu sunt și membru Romanian Business Leaders, implicat în proiectele RePatriot și Antreprenoria. Sunt și membru într-un proiect de Digital Transformation al RBL. Toate aceste proiecte sunt voluntare, nu suntem plătiți ci dimpotrivă, plătim. Anyway, la începutul pandemiei membrii RBL au înființat un grup de comunicare pe WhatsApp pentru a veni în sprijinul Guvernului cu puterea noastră de muncă, cu ideile noastre și cu experiența noastră. Au ieșit niște super idei și super proiecte. Niciunul implementat de către Guvern.

Așa au ieșit această postare și follow-up-ul. Niște colegi minunați din RBL pe care îi cunosc personal au lansat proiectul 9SOS – pe banii lor, munca lor, resursele lor. Un serviciu de triaj, monitorizare, asistență și suport pentru persoanele afectate de Covid-19. Nu i-a băgat nicio autoritate în seamă. Au făcut și o aplicație ca să nu mai faci triaje observaționale ci să meargă treaba repede cu scanări de QR codes. Utilizatorul completează datele de identificare pentru sine și aparținători, face Evaluarea de Risc Covid-19 (care respectă Metodologia Institutului Național pentru Sanătate Publică și Organizația Mondială a Sănătății) iar aplicația calculează nivelul riscului în funcție de propriile declarații pe anumite criterii precum: revenire din străinătate (țară și perioadă), contact cu persoane suspecte sau testate pozitiv, simptome caracteristice Covid-19, recomandarea DSP de izolare/spitalizare. Informațiile nu părăsesc telefonul, se generează doar un QR code verde, galben, roșu – în funcție de risc – ce conține date minimale personale, respectând principiul minimizării.

Credeți că i-a luat cineva în seamă? Nici dracu. O resursă PERFECT FUNCȚIONALĂ pusă la dispoziție statului român este nefolosită, în timp ce 112 este sub o presiune uriașă.

Asta aș dori să evităm la CNTD; lucrând împreună oameni din zona privată, publică și educațională vom găsi o sinergie care să ne permită să ducem proiecte viabile la bun sfârșit. Nu mă interesează cine este în board, de ce se află acolo, cât timp nu deranjează și nu blochează proiecte totul este bine.

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. Da, cam asta înseamnă Statul, din păcate…
    Mi-aș dori să spun că am speranțe să fie altfel acum, dar ar fi, poate, doar o parte dintr-o declarație politică…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.