Tudor Galos

- The Blog of Tudor Galos -

Facebook vs 10 August

Articol din categoria: Lifestyle

Nu, nu am fost pe 10 August în Piața Victoriei așa cum mulți dintre cei care vor citi aceste rânduri au fost. Mi s-a părut a fi ceva dubios acolo, foarte dubios – modul în care feed-ul Facebook a început să se umple de chemări la ieșit în stradă, chemări dese, persistente, cam cum se întâmplase cu ocazia #OUG13. Să ieșim să apărăm democrația și Justiția, da? Nu am ieșit deoarece nu doar manipularea feed-ului Facebook mi s-a părut dubioasă ci și parodia cu protest aprobat/ protest neaprobat. Într-un final nimeni nu își asuma nimic, deci ceva urma să se întâmple.

Nicio demonstrație între OUG13 și 10 August nu atrăsese mai mult de câteva sute de participanți. Și mizeriile făcute de haita lui Dragnea și de lingăii lui depășiseră cu mult mizeria de la OUG13. Cumva lumea nu ieșea deloc în stradă deși pe Facebook cei pe care îi știam ca susținători ai democrației tot chemau lumea. Cumva mesajele lor nu erau deloc diseminate de către Facebook – adică ele erau pe conturile lor, dar aveau un reach minimal.

Dintr-o dată reach-ul a explodat și din nou erau chemări obsesive în Piața Victoriei. Repet, mi s-a părut foarte ciudat. Mi-a luat ceva timp să înțeleg cam cum funcționează algoritmii Facebook și să fac „cercetarea” pe care o voi publica la un moment dat. Cumva această demonstrație trebuia să aibă loc, și ceva trebuia să se întâmple acolo.

Restul îl cunoașteți – abuzurile jandarmilor, manipularea eșuată a viermilor lui Dragnea și ai lui Carmen Dan, încercările de acoperire a adevărului, etc. Cumva 10 August a fost cuiul în sicriul politic al lui Dragnea, cui ce l-a costat pierderea alegerilor europarlamentare, a libertății iar PSD a trecut într-un con de umbră din care îi va fi foarte greu să iasă.

Astăzi justiția pe care ați apărat-o v-a dat mumu. Toți actorii din schema #10August scapă. Totul este bine, s-au încasat niște gaze, niște bastoane, cine trebuia să dispară a dispărut, au venit alții, lucrurile sunt sub control – de ce să pedepsim niște pioni care au executat niște ordine?

Când am spus că Facebook trebuie urgent reglementat nu am vorbit prostii. Este IMPERATIV ca mizeria asta manipulativă să revină la feed-ul cronologic care să fie auditat extern pentru a nu fi manipulat. Din păcate lucrurile se mișcă foarte greu în Irlanda, țara care găzduiește sediul Facebook european, politicienii se bucură să folosească această armă, populația consumă la greu conținutul radicalizant și polarizant de pe Facebook și cade victimă unor manipulări complexe.

3 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Tudor tata, de ce nu publici cercetarea aia, de ce doar ne „ameninti’ Daca sunt adevaruri vrem sa le vedem!

  2. #2 Comentariu nou

    @Claudiu – că mi-e lene și mi-e scârbă. Am altele mai bune de făcut :).

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.