Tudor Galos

- The Blog of Tudor Galos -

De ce iau o pauza de LA FACEBOOK

Articol din categoria: Lifestyle

Nu este o pauz─â ├«n adev─âratul sens al cuv├óntului. Mi-am mutat ├«ns─â aplica╚Ťia mobil─â din ecranul principal undeva prin al cincilea sau al ╚Öaselea ecran (nu conteaz─â, o g─âse╚Öti cu search oricum), am ├«nlocuit-o cu Twitter, am zis c─â nu mai postez pe Facebook dec├ót chestii legate de job sau de business.

Este o pauz─â ├«n sensul ├«n care nu mai comentez nimic dec├ót pe subiectele de business ╚Öi de job, refuz s─â mai alimentez zgomotul uria╚Ö produs de legiunile de imbecili de care a vorbit ╚Öi Umberto Eco ├«n celebrul s─âu interviu. Nu am cum controla ╚Öi cum limita acest uria╚Ö b├óz├óit infect, drept urmare m─â mut pe canale de comunicare pe care pot controla mai bine con╚Ťinutul: blog, Twitter, LinkedIn.

├Än ultima vreme Facebook a devenit toxic. Dincolo de faptul c─â re╚Ťeaua nu a moderat con╚Ťinutul a╚Öa cum a promis c─â o va face ╚Öi a l─âsat s─â ÔÇ×curg─âÔÇŁ con╚Ťinut de tip Fake News ├«mpins ╚Öi sus╚Ťinut de c─âtre Kremlin ╚Öi lichelele de la Sputnik ╚Öi alte haznale online, a ├«ncurajat apari╚Ťia ╚Öi promovarea unor personaje periculoase cum ar fi pedofili, violatori, obseda╚Ťi sexual, oameni violen╚Ťi ╚Öi nebuni. Mul╚Ťi nebuni. Nu doar c─â le-a dat voce ci le-a ╚Öi amplificat-o. Miliarde de oameni primesc la ÔÇ×suggestedÔÇŁ friends astfel de scursuri ale societ─â╚Ťii ╚Öi miliarde de oameni inocen╚Ťi sunt sugera╚Ťi ca prieteni acestor indivizi. Din p─âcate mul╚Ťi nevinova╚Ťi cad ├«n capcan─â ╚Öi sunt fie abuza╚Ťi (╚Öi online ╚Öi uneori chiar fizic) fie afecta╚Ťi negativ de comportamentul lor.

S─â ne ├«n╚Ťelegem: Facebook are mecanismele de a identifica ╚Öi de a elimina con╚Ťinutul ce contravine regulilor sale. Nu o face. Nici con╚Ťinutul pornografic, nici cel violent, nici cel fals. Algoritmii de AI ai re╚Ťelei sociale func╚Ťioneaz─â foarte bine, ca dovad─â c─â a eliminat con╚Ťinut ÔÇ×problem─âÔÇŁ atunci c├ónd a dorit s─â arate c─â poate. Da, au c─âzut ÔÇ×victimeÔÇŁ ╚Öi oameni corec╚Ťi care aveau con╚Ťinut OK dar care a fost identificat gre╚Öit de c─âtre re╚Ťea ca fiind con╚Ťinut-problem─â. C├ónd Facebook vrea, con╚Ťinutul-problem─â dispare. Problema este c─â nu vrea…

Am vorbit despre un experiment pe care l-am f─âcut. ├Äl voi prezenta probabil prin toamn─â, odat─â ce trec de grea╚Ť─â. Experiment prin care ar─ât cum re╚Ťeaua este interesat─â de un singur lucru: consum. Re╚Ťeaua Facebook este un business uria╚Ö cu un uria╚Ö poten╚Ťial de manipulare (poten╚Ťial pe care ├«l folose╚Öte de altfel). A╚Öa cum spunea un senator american, dac─â Facebook decide s─â transmit─â ├«n ziua votului mesajul ÔÇ×hai la votÔÇŁ doar la votan╚Ťii unui anumit partid i-a asigurat un 1-2% extra din scurt.

Dar nu de la politic─â mi s-a luat de Facebook. Ci de faptul c─â am ajuns s─â m─â cert cu prieteni dragi datorit─â unor p─âreri gre╚Öit ├«n╚Ťelese ├«n diverse post─âri sau comentarii. Am ajuns s─â m─â cert cu oameni dragi pentru c─â nu am dat like sau pentru c─â am dat like la o postare. ╚śi mi s-a luat definitiv ├«n momentul ├«n care cineva a scos un comentariu lung de-al meu de la o postare ╚Öi a f─âcut-o postare. Practic a scos con╚Ťinutul din context; ├«n contextul ini╚Ťial comentariul nu a avut niciun comentariu (deoarece venea bine pe context). ├Än noul context de postare independent─â con╚Ťinutul a avut 130 de comentarii ╚Öi 41 de shares. Comentarii la obiect, comentarii toxice, comentarii violente.

Facebook a dep─â╚Öit Hi5 la con╚Ťinutul toxic pe care ├«l avea ├«n 2007-2009, ceea ce este o ÔÇ×performan╚Ť─âÔÇŁ. A devenit o arm─â extrem de puternic─â, capabil─â s─â distrug─â oameni, comunit─â╚Ťi, chiar ╚Ť─âri. Trebuie auditat─â ╚Öi reglementat─â ╚Öi asta urgent! Dar despre asta ├«ntr-o alt─â serie de post─âri.

├Änchei spun├ónd c─â nu cred c─â voi reveni vreodat─â pe Facebook la generare de con╚Ťinut ce nu este legat de job sau de business. Nu voi mai discuta politic─â, religie, s─ân─âtate sau alte subiecte ce cauzeaz─â discordie. Re╚Ťeaua social─â nu este o platform─â pentru dezbateri at├óta timp c├ót orice idiot are o opinie ce i se pare valid─â. ├Äntr-o dezbatere de speciali╚Öti nu au ce c─âuta idio╚Ťii, locul lor este ├«n audien╚Ť─â nu pe scen─â. Nu voi mai atinge vreodat─â subiectul m─â╚Ötilor ÔÇô pur ╚Öi simplu alegem eu ╚Öi cei dragi mie s─â le purt─âm, ba chiar am trecut la m─â╚Öti FFP3 pentru activit─â╚Ťi ├«n spa╚Ťii ├«nchise ÔÇô sau subiectul COVID-19 (dec├ót cu chestiuni legate de prelucr─ârile de date personale sau efecte ├«n business). Nu voi mai vorbi despre drepturile minorit─â╚Ťilor, despre mi╚Öc─âri politice deghizate ├«n mi╚Öc─âri sociale, etc.

Voi aborda toate aceste subiecte ├«ns─â aici pe blog. C─âci aici pot controla foarte bine discu╚Ťia. Pur ╚Öi simplu este o chestiune de igien─â personal─â. ╚śi v─â recomand ╚Öi vou─â s─â lua╚Ťi astfel de pauze…

1 comentariu Adaug─â comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Oare faptul c─â ajungem s─â ne contr─âm cu persoane de la care aveam unele a╚Ötept─âri se datoreaz─â perioadei ├«n care ne afl─âm? Personal cred c─â situa╚Ťia actual─â doar amplific─â unele g├óndiri de care nu eram con╚Ötien╚Ťi sau nu erau evidente. Nu de╚Ťin cont de FB, dar pentru mul╚Ťi a devenit o obsesie ├«nc├ót toate polemicile se desf─â╚Öoar─â doar acolo. Cred c─â ne vom pierde abilitatea s─â vorbim fizic ├«n contradictoriu. Iar faptul c─â ajungem s─â ne cert─âm cu unii pentru un like sau pentru o p─ârere evident t├ómpit─â se datoreaz─â, cred, faptului c─â nu mai g├óndim informa╚Ťiile, nu le mai punem sub semnul ├«ntreb─ârii. Capcana fake news e at├ót de ad├ónc inserat─â ├«nc├ót mul╚Ťi s-au prins ├«n ea ╚Öi nu vor mai putea ie╚Öi de-acolo. Sau m─âcar s─â ├«ncerce s─â lupte cu asta.

    ╚śi dac─â tot ai pomenit de reducerea interac╚Ťiunii cu FB, m-am g├óndit c─â ╚Öi eu ar trebui s─â renun╚Ť la a r─âspunde imediat la orice mesaj ╚Öi e-mail primit. Poate fi un exerci╚Ťiu bun de a ridica un pic capul din telefon ╚Öi de a vedea un pic lumea ├«n care tr─âim.

Adaug─â un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.