Tudor Galos

- The Blog of Tudor Galos -

BRACE

Articol din categoria: Lifestyle

„Brace” este comanda pe care o dă căpitanul unei aeronave către pasageri atunci când avionul urmează să facă o aterizare forțată. La comanda „Brace”, așa cum ne explică personalul cabinei, iei poziția Brace – ghemuit, cu mâinile peste cap. Este o măsură de protecție ce reduce șocul pe care o aterizare forțată a unei aeronave o produce corpului uman. Nu este foarte eficientă, dar este cam cea mai eficientă. Bineînțeles că și aici se regăsesc idioți care o contestă și care spun că rolul acestei măsuri este să crească numărul de morți deoarece despăgubirile asigurătorilor și a companiilor aeriene pentru persoane decedate sunt mai mici decât pentru persoane rănite cărora s-ar putea să le trebuiască tratamente extrem de costisitoare.

Cam „Brace” este și ce autoritățile ne spun voalat în ultima vreme în legătură cu evoluția pandemiei globale de COVID-19. Cazurile sunt din nou în creștere în întreaga lume, cazurile active cresc de asemenea, numărul de decese și persoane internate la terapie intensivă cresc și ele. După câteva luni de izolare mai mult sau mai puțin dură, după ce oamenii și-au văzut business-urile și economiile duse pe apa sâmbetei, planurile de vacanță după un an greu făcute praf, lumea nu mai vrea să audă de COVID-19. Peste tot pe glob vorbim de relaxare, de „goin’ back to good ole’ days” și așa mai departe. Avem negaționiști, activiști anti-mască, ce în combinație cu sandilăii de la „Anti-5G” și anti-vaxxers alcătuiesc o masă de manevră ușor manipulabilă prin intermediul rețelelor sociale și ale site-urilor finanțate de Kremlin.

Oamenilor nu le vine să creadă că COVID-19 există („știi tu pe cineva?”) decât atunci când descoperă pe cineva bolnav de COVID-19 pe care îl cunosc personal. Eventual rudă apropiată. Abia atunci parcă începe să încolțească un mugur de încredere în puterea bolii, odată cu frica. Abia când conștientizează că trupul său sculptat de Dumnezeu are șansa să fie făcut praf de către un virus microscopic negaționistul începe să ia măsuri de prevenție. Uneori prea târziu…

Autoritățile nu ajută cu nimic. Cel puțin cele din România. Degeaba ies pe interval fel de fel de miniștrii să ne spună să stăm cuminți și să respectăm măsurile de prevenție… când îi vedem stând la masă cu whiskey-ul și cu trabucul mai apropiate decât măștile, când un lider PNL spune că e greu să stai într-o sală la 40 de grade cu mască motivând faptul că nici naiba nu avea mască la eveniment, când vedem pe reprezentanții instituțiilor publice fără mască – ce ne așteptăm de la popor? Conducătorii sunt exponenții poporului și nici ei nu poartă mască.

Drept urmare Brace. Vine și nu avem cum să prevenim sau să controlăm fenomenul. Drept urmare:

  • Continuați să respectați măsurile de prevenție. Luați-vă măști de alea mai bune, FFP2 sau FFP3 că vor fi mulți infectați; peste tot.
  • Dezinfectați-vă ritualic. Des și temeinic.
  • Spălați-vă pe mâini ritualic. Des și temeinic.
  • Lucrați de acasă cât de mult se poate; nu porniți aerul condiționat la birou, deschideți larg geamurile (cei care aveți geamuri).
  • Fiți pregătiți să îi ajutați pe cei aflați la nevoie. Dacă sunteți sănătoși și în putere, va trebui să îi ajutați pe cei care se vor îmbolnăvi sau ale căror rude se vor îmbolnăvi. Da, chiar și pe negaționiști.
  • Fiți pregătiți pentru șocul economic din toamnă/iarnă. Nu spargeți acum banii pe chestii inutile, vom avea nevoie de economii la toamnă/iarnă.
  • Vacanțe vor mai fi și la anul, și peste doi ani, și peste trei ani.
  • Bătălia va fi de lungă durată. Eu am estimat cinci ani, începe să se contureze în mod real acest termen. Dacă mental ne pregătim pentru bătălie, vom trece ușor prin ea. Dacă suntem bombardieri, vom avea multe cruci pe conștiință.


Va fi bine, doar că ne trebuie răbdare și disciplină. Și empatie. Valorile noastre umane.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.