Tudor Galos

- The Blog of Tudor Galos -

Amenzi #GDPR in Social Media

Articol din categoria: General

Am scris AICI (în engleză) o analiză a două decizii legate de prelucrări de date cu caracter personal în zona rețelelor sociale- o amendă și o decizie (cu opțiunea de amendă) – ce vor avea impact global în prelucrarea datelor cu caracter personal în cadrul rețelelor sociale. Pe scurt, avem două cazuri.

În Belgia, o rețea socială a implementat facilitatea de „invite a friend” și a luat amendă 50.000 EUR. A greșit invocând excepția de „prelucrare în cadrul unei activităţi exclusiv personale sau domestice”, iar temeiul legal nu a putut fi „interesul legitim”. Totuși amenda, deși destul de mare, vine și ne arată cum trebuie făcută o astfel de funcționalitate dacă vrem să folosim temeiul interesului legitim – nu putem folosi incentive pentru utilizatori sau pentru recipienți, rețeaua nu poate selecta recipienții din lista de contacte a utilziatorului ci utilizatorul trebuie să facă acest lucru, trebuie să se știe exact care este utilizatorul care a trimis invitațiile și utilizatorul trebuie să știe exact ce mesaj va transmite rețeaua în numele său.

În Olanda, o bunică a pus poze pe Facebook cu un nepot, deși fiica sa, mama copilului, i-a interzis acest lucru (cele două sunt certate). Mama a dat-o în judecată pe bunică iar tribunalul a decis că această prelucrare nu intră la excepția „„prelucrare în cadrul unei activităţi exclusiv personale sau domestice”. Drept urmare, fără un temei legal clar (tribunalul a spus că consimțământul părintelui ar fi fost temeiul legal), bunica trebuie să dea jos urgent pozele cu nepotul.

Vom discuta inclusiv aceste detalii în cadrul cursului online de Data Protection Officer, acreditat ANC.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.