Tudor Galos

- The Blog of Tudor Galos -

Invatati sa cititi

Articol din categoria: Trends

Am stat și m-am gândit mult înainte să aștern aceste gânduri pe blog. Zilele acestea este o nebunie în legătură cu măsurile adoptate de autorități în scopul prevenirii răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus. Că „termometrizarea” este bună, că nu este bună, că 5G, că numărul diavolului etc. Discuții lipsite de argumente, lipsite de o bază obiectivă. Și văzând calitatea discuțiilor și a argumentelor vehiculate în spațiul public, îmi vine să îmi iau câmpii. Așa că scriu acest articol pentru puținii care pot să înțeleagă poziția pe care eu o adopt referitoare la diverse măsuri de prevenire ce au impact în prelucrarea datelor cu caracter personal.

Vom face o abatere de la discuția „date personale” versus „pandemie” făcând un pas în spate pentru a înțelege mai bine contextul și problema. Contextul este că avem mult mai mult de 48% analfabeți funcțional, sau cât era ultimul procent dat de sondaje. Problema este că lumea nu citește. Nimic. Nu doar cărți, lucrări, poezii, literatură de specialitate, dar nici legi, contracte, decizii, comunicări oficiale, chestii care îi pot afecta direct sau indirect. Lumea se bazează pe presă că stă cu ochii geană pe legi și le interpretează, scriind articole în care tot cetățeanul să înțeleagă ce și cum. Însă contextul se aplică și pentru presă, avem analfabeți funcțional și acolo drept urmare doar chestiile simple sunt explicate cetățenilor, alea mai complexe rămân fie neacoperite, fie sunt contactați specialiști (de obicei unul) care să își dea cu părerea. În ultimul timp mi s-a solicitat opinia de nenumărate ori, un singur articol însă a apărut cu părerea mai multor specialiști. Da, și eu pot greși și trebuie să pot fi contrazis și părerea mea să fie contestată sau aprobată de către alți specialiști. Doar părerea mea nu poate fi suficientă.

Drept urmare, dragi cititori ai blogului, trebuie și voi să învățați să citiți. Pentru voi. Învățați să citiți legi, comunicate, hotărâri, contracte etc fiindcă vă asigur că pentru voi o faceți. Da, un specialist vine și dă o interpretare dar este dreptul vostru să puneți întrebări. Uneori este și obligație…

Mi-a căzut în mână un contract de cumpărare al unui apartament, ca să îl dau colegei mele avocat să îl revizuiască. L-am citit și eu și din prima am observat clauze abuzive, grosolane, nesimțite (i se spune clientului că renunță de bună voie la niște drepturi legale). Și eu nu sunt avocat, dar știu să citesc!

Îmi cad în mână prin natura job-ului zeci, sute de APD-uri – Anexe de Prelucrare a Datelor – la contracte în care diverși jucători aruncă clauze ce ar fi trebuit să fie în contractul principal, doar ca să mai „mulgă” ceva de la furnizori. Obligații de achiziție produse sau servicii, clauze de „despăgubiri” de zeci de milioane de EUR, obligații de furnizare servicii gratuite către beneficiari etc. Chestii pe care furnizorii unor multinaționale le semnează ca primarii; am auzit de zeci de ori expresia „dar toți ceilalți le-au semnat”. Le-au semnat fiindcă nu le-au citit!

Am găsit într-un contract dintre un brand și o agenție, contract bilingv (română plus engleză) o clauză care în limba română spunea că agenția NU VA FACE niște servicii, în limba engleză spunea că agenția VA FACE niște servicii. Contract semnat de ambele părți, bineînțeles! Din nou, nimeni nu citise nimic.

Hotărârile autorităților vă afectează direct. Legile vă afectează direct. Tot timpul dau exemplul legii 191 din 2018, care a trecut neobservată. Era vară, era cald, lumea în vacanță, iar Parlamentul a trecut această lege ca prin brânză. Ce spune ea? Păi simplu: modifică o ordonanță de urgență care obliga agenții economici ce făceau comerț cu amănuntul și cu ridicata și care aveau o cifră de afaceri anuală de peste 50.000 de EUR să accepte mijloace moderne de plată (POS, electronic etc). Cum o modifică? Simplu, adaugă și agenții economici care prestează servicii (orice servicii) la această obligație. Problema este că aceste firme fac de obicei comerț B2B, lucrează exclusiv cu plăți prin bancă și nu au casă. Drept urmare fie ai POS, fie ai plată online pe site (PayPal, Revolut, BT Pay, procesare plăți etc). Mă distrează că la fiecare conferință de business la care mă duc amintesc de această lege și lumea este șocată. Și da, vine ANAF îți bubuie amendă dacă nu ai „mijloace moderne de plată”. Iete legea!

Îmi amintesc că la Split TVA era fix aceeași discuție – lumea protesta, dar habar nu avea ce era scris în lege! A fost pur noroc că legea nu s-a aplicat niciodată că se bloca instant toată economia României fără niciun fel de coronavirus!

Citiți. Serios, citiți, învățați să citiți și să puneți întrebări! Scăpați de țepe, scăpați de amenzi, învățați să aveți discuții argumentate.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.