Tudor Galos

- The Blog of Tudor Galos -

Teapa cu tabletele

Articol din categoria: Trends

V─âd enorm de multe discu╚Ťii ├«n jurul tabletelor achizi╚Ťionate pentru ╚Öcolari. C─â le trebuie elevilor tablete pentru ╚Öcoal─â, c─â le trebuie pentru a li se preda cursuri online. ╚śi v─âd c─â nimeni de bun sim╚Ť din industria IT nu spune cu subiect ╚Öi predicat ceea ce se ╚Öopte╚Öte pe la col╚Ťuri: faptul c─â este o abera╚Ťie cumplit─â.

Elevii nu au ce face cu tabletele ├«n procesul de ├«nv─â╚Ťare. ╚śi ├«n paragrafele de mai jos am s─â demonstrez acest lucru.

├Än primul r├ónd, dac─â vorbim de tablete pentru cursuri online, acestea au nevoie ca dimensiunea ecranului tactil s─â fie de minim 9 inch. Chiftelele alea de 7 inch sunt o abera╚Ťie pe care nu po╚Ťi s─â vezi nimic ÔÇô sunt ni╚Öte telefoane mai mari. La +9 inch nu vei g─âsi tablet─â sub 500 lei. ╚śi la 500 lei iei o chiftea semi-inutilizabil─â. Average Sales Price-ul (ASP-ul) e pe undeva pe la 1000 lei. ╚Üine╚Ťi minte aceast─â cifr─â v─â rog.

Ce putem face cu o tablet─â? P─âi ├«n primul r├ónd pe o tablet─â nu po╚Ťi ÔÇ×scrieÔÇŁ calumea dec├ót dac─â ai stylus sau tastatur─â. O tablet─â cu stylus cost─â de la 2000 de lei ├«n sus. O tablet─â cu tastatur─â sare de 1000 de lei.

G├óndirea celor care promoveaz─â conceptul de tablete este c─â ╚Öcolarul este atent la ce spune profesorul pe tablet─â ├«n transmisiune video ╚Öi ia noti╚Ťe pe un caiet. Am ajuns ├«n anul 2020 ca ╚Öcolarul s─â se uite la un ecran ╚Öi s─â ia noti╚Ťe pe h├órtie.

Să ne uităm însă la PC-uri, și mai precis la laptop-uri.

Pre╚Ťul unui laptop ├«ncepe de la 1000 de lei (unul refurbished include ╚Öi sistemul de operare). Sunt sigur c─â la o achizi╚Ťie centralizat─â pre╚Ťul se poate duce ├«n jos. Laptop-ul are tastatur─â, ecran mare, microfon, boxe. ╚śi da, ghici ce, elevul poate lua noti╚Ťe direct pe laptop.

Practic la acela╚Öi pre╚Ť tu iei tablet─â sau laptop. Doar c─â laptop-ul chiar ├«l po╚Ťi folosi ╚Öi la alte lucruri. ╚śi atunci de ce se insist─â at├óta pe marota cu tabletele? Fiindc─â politicieni habarni╚Öti care habar n-au absolut nimic despre pia╚Ťa de IT se g├óndesc s─â rezolve din pix o problem─â cre├ónd alte probleme ÔÇô gen ce fac elevii cu tabletele? Le folosesc pe post de televizoare?

Iar pia╚Ťa de IT tace g├óndindu-se la modul ├«n care se vor deschilo╚Ťa ├«n licita╚Ťii p├ón─â s─â ajung─â s─â v├ónd─â ├«n pierdere doar s─â v├ónd─â.

Culmea este c─â pentru PC-uri avem de 16 ani un program la nivel na╚Ťional, Euro 200, prin care statul d─â vouchere de 200 EUR celor nevoia╚Öi, bani care pot fi folosi╚Ťi pentru achizi╚Ťia unui PC. Dar cumva reinvent─âm roata c├ónd nu este cazul ÔÇô programul poate fi extins printr-o simpl─â revizuire a legii ╚Öi a bugetului. Mecanismul ╚Öi logistica deja exist─â!

3 comentarii Adaug─â comentariu

  1. Cred ca poate sa vada ceva pe ea…

  2. *pot

  3. #3 Comentariu nou

    Nu stiu ce tablete intentioneaza sa se cumpere, dar nu m-as mira sa fie intr-adevar inutilizabile. Fie-mea a primit candva de la primarie (cadou de. nu-sh ce premiu pe la nu-sh ce concurs) o tableta pe care intr-adevar nu cred ca a folosit-o nimeni nici macar 10 minute. Copila era destul de mica atunci si s-a bucurat foarte tare de premiu, eu m-am bucurat ca am bifat ca are copilul tableta si nu ii bate pe parinti la cap… Si toata lumea a fost fericita si primaria cu banii dati si furnizorul cu marfa vanduta.

Adaug─â un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.