Tudor Galos

- The Blog of Tudor Galos -

profesionistii

Articol din categoria: Lifestyle

La ultima criz─â din 2008 ÔÇô 2010 am estimat gre╚Öit c─â va avea loc un reset economic ├«n urma c─âruia pe pozi╚Ťiile cheie ├«n companii vor ajunge profesioni╚Öti iar pleava va zbura din pozi╚Ťiile de decizie deoarece era ├«n joc supravie╚Ťuirea economiilor na╚Ťionale. Mai mult, am fost at├ót de prost ├«nc├ót am protestat ├«mpotriva reducerii salariilor ├«n institu╚Ťiile statului deoarece acestea riscau s─â ├«╚Öi piard─â profesioni╚Ötii.

Ce a urmat ╚Ötim cu to╚Ťii ÔÇô faliment dup─â faliment, ajutoare de la stat (din banii pro╚Ötilor de contribuabili), un socialism ╚Öi mai acerb ca p├ón─â atunci ╚Öi politici de protejare a imbecililor, lucru care a dus la explozia actual─â de snowflakes care se simt imediat jigni╚Ťi ╚Öi ofensa╚Ťi de orice, ├«n special de pusul osului la treab─â.

Economia a bubuit ├«n ultimii ani lucru ce a permis multor oameni s─â ├«╚Öi cear─â pe bun─â dreptate drepturile ╚Öi libert─â╚Ťile. Au ap─ârut noi meserii, s-au dezvoltat comunit─â╚Ťi de freelanceri care concureaz─â cu succes marile companii de servicii livr├ónd ╚Öi mai ieftin ╚Öi mai bine ╚Öi mai rapid. Am un respect maxim pentru freelancerii ce cresc rapid deoarece ei reprezint─â chintesen╚Ťa succesului capitalismului: micul ├«ntreprinz─âtor care g─âse╚Öte oportunitatea de a acoperi o necesitate de business ├«ntr-un timp rapid cu flexibilitate maxim─â. ├Än lumea freelancer-ilor nu merge cu bull-shit-ul: livrezi sau nu iei banii. Faci o prostie? Imediat te ╚Ötie toat─â lumea ╚Öi zbori din platformele de servicii unde te promovezi.

╚śi exact acest lucru nu este ├«n╚Ťeles de snowflakes-i: c├ót de u╚Öor sunt ei de ├«nlocuit. La ora actual─â pia╚Ťa serviciilor permite s─â ├«nlocuie╚Öti un om cu un freelancer sau chiar cu mai mul╚Ťi freelanceri afla╚Ťi pe contracte de servicii. Ca firm─â nu pl─âte╚Öti extra-taxe, ai expunere limitat─â ╚Öi ai un om sau ni╚Öte oameni ce trag tare pentru un venit, nu pentru un salariu care vine indiferent cum lucreaz─â. Exist─â riscul de ╚Ťeap─â, bine├«n╚Ťeles, dar de-aia fac firmele due-diligence, s─â ╚Ötie ├«n ce se bag─â.

Odat─â cu coronavirusul vom vedea o nou─â criz─â economic─â. Nu avem cum fugi de ea, este clar c─â reducerea substan╚Ťial─â a c─âl─âtoriilor, a ├«nt├ólnirilor de business, a ie╚Öirilor ├«n ora╚Ö va duce la o contrac╚Ťie rapid─â a pie╚Ťelor de pe ├«ntreg globul. Vorbim ├«ns─â tot de un reset economic ÔÇô s─â ne ├«n╚Ťelegem, de acum ├«nainte vom tr─âi cu coronavirusul printre noi ╚Öi cu muta╚Ťiile sale. ╚śi va trebuie s─â ├«nv─â╚Ť─âm s─â ne adapt─âm, a╚Öa cum ne-am adaptat ca ras─â ╚Öi altor nenorociri de-a lungul timpului.

Revenind la business, companiile, ├«n ciuda contrac╚Ťiei economice, trebuie s─â r─âm├ón─â profitabile ╚Öi s─â ├«╚Öi asigure un viitor ╚Öi o cre╚Ötere economic─â. Drept urmare acum au nevoie mai mult ca oric├ónd de profesioni╚Öti. ╚śi nu cred c─â pia╚Ťa muncii este preg─âtit─â s─â ofere profesioni╚Öti capabili s─â scoat─â economii din rahat. ╚śi pentru prima oar─â, economia mondial─â se va baza pe freelanceri ╚Öi pe companii capabile s─â ofere servicii de calitate. ╚śi nu va fi ieftin deloc ÔÇô vorbim de o cerere imens─â pe care o s─â o vede╚Ťi ├«n lunile ╚Öi ├«n anii ce urmeaz─â. Oameni liberi, capabili s─â lucreze remote (pentru a reduce riscul infect─ârii cu COVID-19 ╚Öi cu ce urmeaz─â dup─â), capabili s─â lucreze ├«n echipe virtuale care fizic nu se v─âd niciodat─â, capabile s─â lucreze pe contracte flexibile. Iar cei mai buni vor fi ╚Öi cei mai scumpi.

O s─â vede╚Ťi companii mari de servicii ce vor avea probleme serioase. Vom vedea ├«ns─â cooperative de servicii ÔÇô ÔÇ×sindicateÔÇŁ de freelanceri capabile s─â competi╚Ťioneze cu marile firme de consultan╚Ť─â, audit etc pentru a oferi servicii bune, eficiente ╚Öi rapide.

Cred c─â ÔÇ×The Gig EconomyÔÇŁ este la ├«nceput ╚Öi cred c─â aceast─â epidemie nedorit─â de COVID-19 va accelera maturizarea mi╚Öc─ârii, ╚Öi ├«i vom vedea la lucru, pe ei, PROFESIONI╚śTII.

Loazele? Snowflakes-ii? Nu îi văd bine.

Adaug─â un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.