Tudor Galos

- The Blog of Tudor Galos -

profesionistii

Articol din categoria: Lifestyle

La ultima criză din 2008 – 2010 am estimat greșit că va avea loc un reset economic în urma căruia pe pozițiile cheie în companii vor ajunge profesioniști iar pleava va zbura din pozițiile de decizie deoarece era în joc supraviețuirea economiilor naționale. Mai mult, am fost atât de prost încât am protestat împotriva reducerii salariilor în instituțiile statului deoarece acestea riscau să își piardă profesioniștii.

Ce a urmat știm cu toții – faliment după faliment, ajutoare de la stat (din banii proștilor de contribuabili), un socialism și mai acerb ca până atunci și politici de protejare a imbecililor, lucru care a dus la explozia actuală de snowflakes care se simt imediat jigniți și ofensați de orice, în special de pusul osului la treabă.

Economia a bubuit în ultimii ani lucru ce a permis multor oameni să își ceară pe bună dreptate drepturile și libertățile. Au apărut noi meserii, s-au dezvoltat comunități de freelanceri care concurează cu succes marile companii de servicii livrând și mai ieftin și mai bine și mai rapid. Am un respect maxim pentru freelancerii ce cresc rapid deoarece ei reprezintă chintesența succesului capitalismului: micul întreprinzător care găsește oportunitatea de a acoperi o necesitate de business într-un timp rapid cu flexibilitate maximă. În lumea freelancer-ilor nu merge cu bull-shit-ul: livrezi sau nu iei banii. Faci o prostie? Imediat te știe toată lumea și zbori din platformele de servicii unde te promovezi.

Și exact acest lucru nu este înțeles de snowflakes-i: cât de ușor sunt ei de înlocuit. La ora actuală piața serviciilor permite să înlocuiești un om cu un freelancer sau chiar cu mai mulți freelanceri aflați pe contracte de servicii. Ca firmă nu plătești extra-taxe, ai expunere limitată și ai un om sau niște oameni ce trag tare pentru un venit, nu pentru un salariu care vine indiferent cum lucrează. Există riscul de țeapă, bineînțeles, dar de-aia fac firmele due-diligence, să știe în ce se bagă.

Odată cu coronavirusul vom vedea o nouă criză economică. Nu avem cum fugi de ea, este clar că reducerea substanțială a călătoriilor, a întâlnirilor de business, a ieșirilor în oraș va duce la o contracție rapidă a piețelor de pe întreg globul. Vorbim însă tot de un reset economic – să ne înțelegem, de acum înainte vom trăi cu coronavirusul printre noi și cu mutațiile sale. Și va trebuie să învățăm să ne adaptăm, așa cum ne-am adaptat ca rasă și altor nenorociri de-a lungul timpului.

Revenind la business, companiile, în ciuda contracției economice, trebuie să rămână profitabile și să își asigure un viitor și o creștere economică. Drept urmare acum au nevoie mai mult ca oricând de profesioniști. Și nu cred că piața muncii este pregătită să ofere profesioniști capabili să scoată economii din rahat. Și pentru prima oară, economia mondială se va baza pe freelanceri și pe companii capabile să ofere servicii de calitate. Și nu va fi ieftin deloc – vorbim de o cerere imensă pe care o să o vedeți în lunile și în anii ce urmează. Oameni liberi, capabili să lucreze remote (pentru a reduce riscul infectării cu COVID-19 și cu ce urmează după), capabili să lucreze în echipe virtuale care fizic nu se văd niciodată, capabile să lucreze pe contracte flexibile. Iar cei mai buni vor fi și cei mai scumpi.

O să vedeți companii mari de servicii ce vor avea probleme serioase. Vom vedea însă cooperative de servicii – „sindicate” de freelanceri capabile să competiționeze cu marile firme de consultanță, audit etc pentru a oferi servicii bune, eficiente și rapide.

Cred că „The Gig Economy” este la început și cred că această epidemie nedorită de COVID-19 va accelera maturizarea mișcării, și îi vom vedea la lucru, pe ei, PROFESIONIȘTII.

Loazele? Snowflakes-ii? Nu îi văd bine.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.