Tudor Galos

- The Blog of Tudor Galos -

cum supravietuim la coronavirus

Articol din categoria: Trends

Sper că toți cititorii mei, la fel ca mine, când au auzit declarația domnului Arafat cum că avem de toate, au început să își cumpere conserve, apă, macete, topoare – cele necesare supraviețuirii la coronavirus. Știm deja după #Colectiv cam ce înseamnă „de toate”, știm cum arată spitalele românești și știm că de venit oricum vine. Deci, câțiva pași de bun simț:

  • Igiena personală: ne spălăm pe mâini, pe corp, nu mâncăm înainte să ne spălăm, ne spălăm pe mâini când intrăm în casă, facem duș când intrăm în casă. Ne spălăm.
  • Igiena mentală: nu citim tâmpenii de pe internet. Ne documentăm de pe site-uri de specialitate, ascultăm declarațiile medicilor și pe cele ale epidemiologilor. Nu citim sfaturi aberante despre cum tratăm coronavirus cu paracetamol sau cu uleiuri sfințite.
  • Evităm aglomerațiile: nu ne îmbulzim unde este toată lumea. Mall-uri, piețe, autobuze, metrou, tramvai. Evităm nu înseamnă că nu sunt cazuri când TREBUIE să fim în mulțime – gen când nu ai cu ce merge la birou. Însă putem descoperi că un mers pe jos ajută și la sănătate și ne și reduce riscul de a prinde vreun coronavirus.
  • Măștile nu ne ajută să nu luăm coronavirus, ne ajută să nu împrăștiem coronavirus odată ce l-am luat. Deci da, merită purtate deoarece nu știm dacă am luat sau nu coronavirus până când nu încep simptomele bolii. Și porcăria asta se împrăștie înainte să apară simptomele.
  • Ne luăm un kit de supraviețuire în casă. Niște apă, niște conserve, chestii care să ne țină dacă the shit hits the fan.
  • Ne luăm niște unelte de protecție în casă. Chestii legale – macete, topoare, cuțite mai lungi. Să te poți apăra dacă copacii cresc prea repede și trebuie tăiați, dacă mă înțelegeți ce vreau să zic. Da, știu, nu ne facem dreptate singuri dar s-ar putea ca anumite instituții să nu funcționeze (deloc, nu parțial ca acum).
  • Pe cât se poate, evităm călătoriile. Șansa să iei o porcărie într-o călătorie de la cineva pe care îl întâlnești este destul de mare. Nici să stai în casă dar nici să fii pacientul zero undeva.
  • Dacă te-ai îmbolnăvit nu te panica! Rata de mortalitate este mică și în general cei care au murit au avut și alte afecțiuni. Da, dacă ai alte afecțiuni mergi rapid la spital, altfel anunți DSU și le urmezi instrucțiunile. România nu are posibilitatea să găzduiască prea mulți pacienți pe paturile de spital deci da, cel mai probabil mulți pacienți vor fi izolați la casele lor.
  • Fiți oameni: mulți dintre prietenii voștri și rudele voastre se vor îmbolnăvi. Statistic este foarte probabil. Ajutați-i. Dați-le măști să nu împrăștie boala, aduceți-le alimente, apă etc. Să ne fie clar: doar împreună vom trece de această provocare. Ajutându-ne unii pe alții.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.