Tudor Galos

- The Blog of Tudor Galos -

omenirea si virusii

Articol din categoria: General, Trends

Omenirea dintotdeauna a fost amenințată de viruși, bacterii, epidemii ce din când în când au „filtrat” numărul locuitorilor acestei planete. Specii întregi au dispărut din cauza unor boli și în general pe această planetă apar și dispar specii cu o frecvență destul de mare. Iar virușii și bacteriile joacă un rol important în acest ciclu al vieții.

Odată cu globalizarea și cu ieftinirea călătoriilor orice virus are șansa să se reproducă și să se răspândească pe tot globul. Mai mult, încălzirea globală ce topește permafrostul scoate la iveală viruși „adormiți” de la ultima epocă glaciară. Pe scurt, șansa ca o pandemie să izbucnească oricând este foarte mare.

În același timp tehnologia evoluează rapid și vedem cum inteligența artificială este folosită pentru a prognoza corect răspândirea unor molime, pentru a identifica măsurile corecte de prevenție și pentru a găsi leacuri. Medicii de pe întreg globul lasă la o parte orgoliile și lucrează eficient împreună pentru a trata pacienți, pentru a schimba informații și pentru a reduce riscul unor pandemii.

Ce nu funcționează bine deloc este filtrarea fenomenului de Fake News. Panica răspândită de mass-media într-un mod iresponsabil. În România această panică a dus la golirea stocului de măști – utile doar pentru cei infectați – cât și la golirea stocurilor de produse „de bază” din magazine: orez, făină, zahăr, ulei. Radio șanțul de asemenea și-a făcut datoria: la pauzele de țigară de la corporații nu se discută decât despre cine ce provizii și-a făcut și despre cei infectați care sunt ascunși de autorități.

COVID-19 și Coronavirus vor deveni în curând istorie. Însă urmează un nou virus, o nouă bacterie, o nouă molimă. Și da, trebuie să fim pregătiți măcar de bază cu ceva provizii. Dar nu să exagerăm și să luăm tone de mâncare pe care apoi să le aruncăm că expiră!

Și da, igiena. Ne spălăm des, ne spălăm temeinic, ne documentăm doar din surse sigure! Și nu punem botul la ce spune presa din România ci doar la comunicările oficiale ale instituțiilor publice.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.