Tudor Galos

- The Blog of Tudor Galos -

de ce iubim poluarea cu plastic

Articol din categoria: Lifestyle, Trends

Sunt unul din copiii anilor ÔÇÖ80, obi╚Önuit cu lipsurile anilor 80 ╚Öi 90. ├Än 80 fiindc─â nu se g─âseau, ├«n 90 fiindc─â nu ╚Ťi le permiteai. P─ârin╚Ťii ╚Öi bunicii no╚Ötri adunau tot ce prindeau ÔÇô pungi, plase (plase cu pungi, ring a bell?), ╚Öuruburi, plastice, cauciucuri etc. Tot. Fiindc─â nu ╚Ötiai la ce ├«╚Ťi folose╚Öte. Rom├ónul este ─âla care repar─â orice cu scotch ╚Öi cu s├órm─â, ╚Öi asta fiindc─â s-a obi╚Önuit cu lipsurile.

Copiii anilor 2000 nu au mai prins aceste lipsuri, ├«n marea lor majoritate ╚Öi e bine c─â nu le-au prins. Ador activismul lor ├«n domeniul elimin─ârii plasticului ╚Öi a obiectelor din plastic de unic─â folosin╚Ť─â. ╚śi la nivel con╚Ötient sus╚Ťin aceast─â ini╚Ťiativ─â ╚Öi m─â chinui ╚Öi cu paie de alea oribile de h├órtie, cu lipsa capacelor de plastic ╚Öi cu alte distrac╚Ťii ╚Ötiind c─â fac lucrul corect.

La nivel subcon╚Ötient ur─âsc cu spume lupta asta ├«mpotriva polu─ârii cu plastic. Subcon╚Ötientul se formeaz─â ├«ncep├ónd din copil─ârie ╚Öi crede╚Ťi-m─â c─â toate lipsurile acelea au influen╚Ťat masiv subcon╚Ötientul meu ╚Öi al celor din genera╚Ťia mea. Apari╚Ťia paielor ╚Öi a capacelor de plastic pentru mine a coincis cu apari╚Ťia civiliza╚Ťiei vestice ├«n Rom├ónia. Acum aveam ╚Öi noi ca afar─â paie, capace, McDonalds, KFC, chestii de unic─â folosin╚Ť─â…

La mine acas─â se colec╚Ťionau sticlele ╚Öi de sticl─â ╚Öi de plastic. Pentru vin, p─âlinc─â (viva Bihor), sucuri naturale ╚Öi altele. Fiindc─â rar beneficiai de o sticl─â de Coca Cola…

Paiele de plastic se spălau și se refoloseau fiindcă dacă le aruncai altele nu găseai. Puneai mâna pe un pai de plastic? Erai cel mai șmecher copil! Aveai pahar de Coca Cola, chiar și de hârtie? Erai bogat!

Ast─âzi mergem ├«n Starbucks, lu─âm pahar de h├órtie, protec╚Ťie de aia de h├órtie ╚Öi capac de plastic ╚Öi le arunc─âm relaxa╚Ťi la sf├ór╚Öit. ├Än comunism nu existau chestii de unic─â folosin╚Ť─â, toate se reciclau. Nu existau pungi la alimentare (oricum nu aveai ce s─â bagi ├«n ele), veneai cu plasele tale cump─ârate ╚Öi b─âgai ce puteai ├«n ele.

Dac─â stai s─â te g├ónde╚Öti pe vremea lui ├Ämpu╚ÖcatuÔÇÖ o ardeam bio ╚Öi eco r─âu de tot! Nu tu plase de plastic de unic─â folosin╚Ť─â, nu tu paie, capace, farfurii, tac├ómuri de unic─â folosin╚Ť─â. Ma╚Öinile circulau ├«n weekend ├«n zilele cu so╚Ť ╚Öi f─âr─â so╚Ť ├«n func╚Ťie de num─ârul de ├«nmatriculare la ma╚Öin─â (cu so╚Ť, f─âr─â so╚Ť). Oricum nu g─âseai benzin─â deci nu circulai cu ma╚Öina. Oricum nu prea g─âseai ma╚Öini, le cump─ârai c├ónd ├«╚Ťi venea r├óndul. Ce zbor cu avionul? Unde s─â zbori cu avionul?

La nivel con╚Ötient ├«n╚Ťeleg foarte bine de ce nu ne mai trebuie plastic. La nivel subcon╚Ötient ├«ns─â asociez lipsa acestor mici ÔÇ×beneficiiÔÇŁ cu perioada aia neagr─â de lipsuri din anii 80. ╚śi am a╚Öa un gust amar…

Adaug─â un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.