Tudor Galos

- The Blog of Tudor Galos -

libertate vs tehnologie

Image by Markus Spiske from Pixabay

Articol din categoria: General

Unul dintre cele mai perverse mecanisme ale unui sistem represiv este mecanismul de propagandă. Fără propagandă sistemul pică, corupția este expusă, lumea se revoltă. Resurse uriașe sunt puse în spatele propagandei și cu o strategie bună acaparezi toate canalele de comunicare și ai metode de analiză a răspunsului.

O propagandă bună acoperă crime, purificări etnice, războaie civile, represiuni ale unor minorități, sărăcie, foame, dezastru economic etc. O propagandă bună acoperă nu doar un teritoriu sau o țară ci întreg globul pentru a arăta măreția unui regim. Absolut fiecare regim opresiv s-a folosit și se folosește de propagandă.

China este o țară uriașă condusă de un sistem represiv, autoritar aflat la hotarul dintre comunism și capitalism. Oricine îndrăznește să ridice vocea împotriva sistemului este neutralizat după un plan bine pus la punct – neutralizarea conținutului fie prin ștergere, fie prin generarea unui contra-conținut de către mecanismul de propagandă, urmat de neutralizarea persoanei care îndrăznește să ridice vocea, dacă aceasta insistă. Neutralizare nu înseamnă neapărat gloanțe în cap, sistemul nu vrea să creeze martiri ci reținerea pentru o altă acuză (în România de exemplu erai „arestat” pentru furt) sau pur și simplu internarea într-un spital de boli psihice (trebuie să fii bolnav psihic să nu iubești regimul).

Statul chinez investește sume uriașe în mecanismul de propagandă. Orice companie mare strategică din China are în spate fie un acționariat al statului fie o implicare a statului. Mă uitam la televizor la ceva film cu Jackie Chan, despre ceva prostie cu găsirea unei comori indiene. Film recent, coordonat de companii cinematografice din China. Literalmente mi-am amintit de filmele ceaușiste în care mesajul trebuia să fie cât de minunat este statul, cât de varză sunt ceilalți din alte țări și cum sistemul chinez domină absolut tot. Propagandă de aia grea.

Coronavirusul a dat peste cap și propaganda chineză și calculele statului chinez. Pseudo-spitalul construit în câteva zile a fost menit să arate talentul de organizare a statului însă a arătat un mare fâs. Apar zilnic filme cu bolnavi înghesuiți în camere în care virusul circulă la liber, condiții precare, lipsa măsurilor de igienă și de siguranță. De asemenea vedem tone de conținut din rețele sociale controlate de firme din China șters fără niciun fel de avertisment – conținut pe TikTok, WeChat sau Reddit (în care Tencent, companie chineză, a investit 150 milioane dolari).

Statul chinez de asemenea folosește tehnologia pentru a-și spiona cetățenii, dușmanii sau chiar și prietenii. Dacă se poate pe toată lumea. Și se cam poate… Camere cu recunoaștere facială folosite în Hong Kong, sistem de puncte acordate fiecărui cetățean în funcție de obediența sa, aplicații instalate de către grăniceri pe telefoanele turiștilor etc. Și asta este ce vedem. Și când vedem astfel de mizerii trebuie să ne punem întrebări și să fim vigilenți.

Huawei a lansat tehnologii 5G și terminale noi fără aplicațiile de la Google la care li s-a tăiat accesul. Fiindcă din nou și din nou au fost prinși cu tehnologii de supraveghere și cu relații strânse cu Partidul Comunist Chinez.

De fiecare dată când văd că cineva se gudură pe lângă aceste tehnologii ce au tehnologii de supraveghere mă gândesc cât de eficientă este propaganda chineză și cât de proastă este lumea. Fiindcă toate aceste unelte sunt mici bucăți ale unui uriaș sistem de propagandă, de manipulare și de supraveghere.

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    This project was funded in part by a grant from United States Department of State. The opinions, findings and conclusions stated herein are those of the authors and do not necessarily reflect those of the United States Department of State.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.