Tudor Galos

- The Blog of Tudor Galos -

libertate vs tehnologie

Image by Markus Spiske from Pixabay

Articol din categoria: General

Unul dintre cele mai perverse mecanisme ale unui sistem represiv este mecanismul de propagand─â. F─âr─â propagand─â sistemul pic─â, corup╚Ťia este expus─â, lumea se revolt─â. Resurse uria╚Öe sunt puse ├«n spatele propagandei ╚Öi cu o strategie bun─â acaparezi toate canalele de comunicare ╚Öi ai metode de analiz─â a r─âspunsului.

O propagand─â bun─â acoper─â crime, purific─âri etnice, r─âzboaie civile, represiuni ale unor minorit─â╚Ťi, s─âr─âcie, foame, dezastru economic etc. O propagand─â bun─â acoper─â nu doar un teritoriu sau o ╚Ťar─â ci ├«ntreg globul pentru a ar─âta m─âre╚Ťia unui regim. Absolut fiecare regim opresiv s-a folosit ╚Öi se folose╚Öte de propagand─â.

China este o ╚Ťar─â uria╚Ö─â condus─â de un sistem represiv, autoritar aflat la hotarul dintre comunism ╚Öi capitalism. Oricine ├«ndr─âzne╚Öte s─â ridice vocea ├«mpotriva sistemului este neutralizat dup─â un plan bine pus la punct ÔÇô neutralizarea con╚Ťinutului fie prin ╚Ötergere, fie prin generarea unui contra-con╚Ťinut de c─âtre mecanismul de propagand─â, urmat de neutralizarea persoanei care ├«ndr─âzne╚Öte s─â ridice vocea, dac─â aceasta insist─â. Neutralizare nu ├«nseamn─â neap─ârat gloan╚Ťe ├«n cap, sistemul nu vrea s─â creeze martiri ci re╚Ťinerea pentru o alt─â acuz─â (├«n Rom├ónia de exemplu erai ÔÇ×arestatÔÇŁ pentru furt) sau pur ╚Öi simplu internarea ├«ntr-un spital de boli psihice (trebuie s─â fii bolnav psihic s─â nu iube╚Öti regimul).

Statul chinez investe╚Öte sume uria╚Öe ├«n mecanismul de propagand─â. Orice companie mare strategic─â din China are ├«n spate fie un ac╚Ťionariat al statului fie o implicare a statului. M─â uitam la televizor la ceva film cu Jackie Chan, despre ceva prostie cu g─âsirea unei comori indiene. Film recent, coordonat de companii cinematografice din China. Literalmente mi-am amintit de filmele ceau╚Öiste ├«n care mesajul trebuia s─â fie c├ót de minunat este statul, c├ót de varz─â sunt ceilal╚Ťi din alte ╚Ť─âri ╚Öi cum sistemul chinez domin─â absolut tot. Propagand─â de aia grea.

Coronavirusul a dat peste cap ╚Öi propaganda chinez─â ╚Öi calculele statului chinez. Pseudo-spitalul construit ├«n c├óteva zile a fost menit s─â arate talentul de organizare a statului ├«ns─â a ar─âtat un mare f├ós. Apar zilnic filme cu bolnavi ├«nghesui╚Ťi ├«n camere ├«n care virusul circul─â la liber, condi╚Ťii precare, lipsa m─âsurilor de igien─â ╚Öi de siguran╚Ť─â. De asemenea vedem tone de con╚Ťinut din re╚Ťele sociale controlate de firme din China ╚Öters f─âr─â niciun fel de avertisment ÔÇô con╚Ťinut pe TikTok, WeChat sau Reddit (├«n care Tencent, companie chinez─â, a investit 150 milioane dolari).

Statul chinez de asemenea folose╚Öte tehnologia pentru a-╚Öi spiona cet─â╚Ťenii, du╚Ömanii sau chiar ╚Öi prietenii. Dac─â se poate pe toat─â lumea. ╚śi se cam poate… Camere cu recunoa╚Ötere facial─â folosite ├«n Hong Kong, sistem de puncte acordate fiec─ârui cet─â╚Ťean ├«n func╚Ťie de obedien╚Ťa sa, aplica╚Ťii instalate de c─âtre gr─âniceri pe telefoanele turi╚Ötilor etc. ╚śi asta este ce vedem. ╚śi c├ónd vedem astfel de mizerii trebuie s─â ne punem ├«ntreb─âri ╚Öi s─â fim vigilen╚Ťi.

Huawei a lansat tehnologii 5G ╚Öi terminale noi f─âr─â aplica╚Ťiile de la Google la care li s-a t─âiat accesul. Fiindc─â din nou ╚Öi din nou au fost prin╚Öi cu tehnologii de supraveghere ╚Öi cu rela╚Ťii str├ónse cu Partidul Comunist Chinez.

De fiecare dat─â c├ónd v─âd c─â cineva se gudur─â pe l├óng─â aceste tehnologii ce au tehnologii de supraveghere m─â g├óndesc c├ót de eficient─â este propaganda chinez─â ╚Öi c├ót de proast─â este lumea. Fiindc─â toate aceste unelte sunt mici buc─â╚Ťi ale unui uria╚Ö sistem de propagand─â, de manipulare ╚Öi de supraveghere.

1 comentariu Adaug─â comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    This project was funded in part by a grant from United States Department of State. The opinions, findings and conclusions stated herein are those of the authors and do not necessarily reflect those of the United States Department of State.

Adaug─â un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.