Nu este o pauză în adevăratul sens al cuvântului. Mi-am mutat însă aplicația mobilă din ecranul principal undeva prin al cincilea sau al șaselea ecran (nu contează, o găsești cu search oricum), am înlocuit-o cu Twitter, am zis că nu mai postez pe Facebook decât chestii legate de job sau de business.
Este o pauză în sensul în care nu mai comentez nimic decât pe subiectele de business și de job, refuz să mai alimentez zgomotul uriaș produs de legiunile de imbecili de care a vorbit și Umberto Eco în celebrul său interviu. Nu am cum controla și cum limita acest uriaș bâzâit infect, drept urmare mă mut pe canale de comunicare pe care pot controla mai bine conținutul: blog, Twitter, LinkedIn.
În ultima vreme Facebook a devenit toxic. Dincolo de faptul că rețeaua nu a moderat conținutul așa cum a promis că o va face și a lăsat să „curgă” conținut de tip Fake News împins și susținut de către Kremlin și lichelele de la Sputnik și alte haznale online, a încurajat apariția și promovarea unor personaje periculoase cum ar fi pedofili, violatori, obsedați sexual, oameni violenți și nebuni. Mulți nebuni. Nu doar că le-a dat voce ci le-a și amplificat-o. Miliarde de oameni primesc la „suggested” friends astfel de scursuri ale societății și miliarde de oameni inocenți sunt sugerați ca prieteni acestor indivizi. Din păcate mulți nevinovați cad în capcană și sunt fie abuzați (și online și uneori chiar fizic) fie afectați negativ de comportamentul lor.
Să ne înțelegem: Facebook are mecanismele de a identifica și de a elimina conținutul ce contravine regulilor sale. Nu o face. Nici conținutul pornografic, nici cel violent, nici cel fals. Algoritmii de AI ai rețelei sociale funcționează foarte bine, ca dovadă că a eliminat conținut „problemă” atunci când a dorit să arate că poate. Da, au căzut „victime” și oameni corecți care aveau conținut OK dar care a fost identificat greșit de către rețea ca fiind conținut-problemă. Când Facebook vrea, conținutul-problemă dispare. Problema este că nu vrea…
Am vorbit despre un experiment pe care l-am făcut. Îl voi prezenta probabil prin toamnă, odată ce trec de greață. Experiment prin care arăt cum rețeaua este interesată de un singur lucru: consum. Rețeaua Facebook este un business uriaș cu un uriaș potențial de manipulare (potențial pe care îl folosește de altfel). Așa cum spunea un senator american, dacă Facebook decide să transmită în ziua votului mesajul „hai la vot” doar la votanții unui anumit partid i-a asigurat un 1-2% extra din scurt.
Dar nu de la politică mi s-a luat de Facebook. Ci de faptul că am ajuns să mă cert cu prieteni dragi datorită unor păreri greșit înțelese în diverse postări sau comentarii. Am ajuns să mă cert cu oameni dragi pentru că nu am dat like sau pentru că am dat like la o postare. Și mi s-a luat definitiv în momentul în care cineva a scos un comentariu lung de-al meu de la o postare și a făcut-o postare. Practic a scos conținutul din context; în contextul inițial comentariul nu a avut niciun comentariu (deoarece venea bine pe context). În noul context de postare independentă conținutul a avut 130 de comentarii și 41 de shares. Comentarii la obiect, comentarii toxice, comentarii violente.
Facebook a depășit Hi5 la conținutul toxic pe care îl avea în 2007-2009, ceea ce este o „performanță”. A devenit o armă extrem de puternică, capabilă să distrugă oameni, comunități, chiar țări. Trebuie auditată și reglementată și asta urgent! Dar despre asta într-o altă serie de postări.
Închei spunând că nu cred că voi reveni vreodată pe Facebook la generare de conținut ce nu este legat de job sau de business. Nu voi mai discuta politică, religie, sănătate sau alte subiecte ce cauzează discordie. Rețeaua socială nu este o platformă pentru dezbateri atâta timp cât orice idiot are o opinie ce i se pare validă. Într-o dezbatere de specialiști nu au ce căuta idioții, locul lor este în audiență nu pe scenă. Nu voi mai atinge vreodată subiectul măștilor – pur și simplu alegem eu și cei dragi mie să le purtăm, ba chiar am trecut la măști FFP3 pentru activități în spații închise – sau subiectul COVID-19 (decât cu chestiuni legate de prelucrările de date personale sau efecte în business). Nu voi mai vorbi despre drepturile minorităților, despre mișcări politice deghizate în mișcări sociale, etc.
Voi aborda toate aceste subiecte însă aici pe blog. Căci aici pot controla foarte bine discuția. Pur și simplu este o chestiune de igienă personală. Și vă recomand și vouă să luați astfel de pauze…
1 comentariu Adaugă comentariu
Oare faptul că ajungem să ne contrăm cu persoane de la care aveam unele așteptări se datorează perioadei în care ne aflăm? Personal cred că situația actuală doar amplifică unele gândiri de care nu eram conștienți sau nu erau evidente. Nu dețin cont de FB, dar pentru mulți a devenit o obsesie încât toate polemicile se desfășoară doar acolo. Cred că ne vom pierde abilitatea să vorbim fizic în contradictoriu. Iar faptul că ajungem să ne certăm cu unii pentru un like sau pentru o părere evident tâmpită se datorează, cred, faptului că nu mai gândim informațiile, nu le mai punem sub semnul întrebării. Capcana fake news e atât de adânc inserată încât mulți s-au prins în ea și nu vor mai putea ieși de-acolo. Sau măcar să încerce să lupte cu asta.
Și dacă tot ai pomenit de reducerea interacțiunii cu FB, m-am gândit că și eu ar trebui să renunț la a răspunde imediat la orice mesaj și e-mail primit. Poate fi un exercițiu bun de a ridica un pic capul din telefon și de a vedea un pic lumea în care trăim.