Precum vedeți, inaugurez o categorie nouă, numită Regret. Adică chestii pe care cu siguranță am să regret că le-am scris. Cum este postarea de față prin care voi reuși să supăr și pe cei din comunitatea LGBTQ+, și pe conservatori. So let’s do this!
Bucharest Pride ca impact politic
Pride Parade, sau Bucharest Pride cum este cunoscut acum, din punctul meu de vedere este în primul rând un eveniment politic și abia apoi un eveniment cultural. Săptămâna Bucharest Pride este o săptămână plină de evenimente culturale, da, care însă culminează cu Marșul Bucharest Pride care este un marș politic din punctul meu de vedere. Sau așa ar trebui să fie.
Drepturile persoanelor din comunitatea LGBTQ+ nu sunt respectate de facto în România, ele sunt doar pe hârtie. Chiar acum câteva zile doi adolescenți gay ce se sărutau pe o bancă în parc au fost atacați și bătuți de niște maimuțe proaspăt coborâte din copaci sau ieșite din ceva haznale obscure. Știți voi, genul ăla de maimuțe care prind curaj doar în haită, sau care în trafic se dau jos doar la mașinile conduse de femei, că la bărbați riscă palme și palmele dor și se lasă cu lacrimi și muci.
Revenind, la Bucharest Pride se militează sau ar trebui să se militeze pentru respectarea drepturilor comunității LGBTQ+, pentru implicarea forțelor de ordine în respectarea acestor drepturi dar și pentru recunoașterea unor drepturi ce încă nu sunt recunoscute, cum ar fi legalizarea/oficializarea relației prin intermediul unui parteneriat civil sau similar care să permită cuplurilor să se ajute oficial unul pe celălalt, să se moștenească, să poată interveni în decizii medical șamd.
Cu dansul, evenimentele culturale și cu marșuri cuminți nu se câștigă drepturi
Dacă vrei să faci awareness, merge. Da, e cool la evenimentele Bucharest Pride, atmosfera este una foarte faină, nimeni nu este pe conflict, toată lumea face tot posibilul ca să te simți în siguranță acolo unde ești, indiferent de ce orientare ai. La Bucharest Pride majoritatea participanților nu sunt din comunitatea LGBTQ+, dar au prieteni din această comunitate, sau susțin cauzele Asociației ACCEPT sau pur și simplu vin să se simtă bine. Însă Bucharest Pride nu ar trebui să fie un Zilele Orașului sau un Electric Castle. Fiindcă situația comunității LGBTQ+ în România este una destul de nasoală.
Da, ura se combate prin iubire iar la Bucharest Pride evenimentele și activările sunt făcute cu dragoste și căldură, tot mai multă lume înțelege că gay-ii nu vin să fure copii, să le vândă organele, să își crească prozeliți etc. Pur și simplu vor să trăiască ca ceilalți, printre ceilalți. Însă bătălia este departe de a fi câștigată – aș spune că există chiar riscul unor regrese, odată cu creșterea influenței curentelor extremiste și de stânga și de dreapta.
Implicarea corporațiilor în Bucharest Pride a fost și este o greșeală
Este opinia mea, însă corporațiile nu au ce să caute la evenimente politice fiindcă le fură agenda. Lucru care s-a întâmplat și la Pride 2019 și la Pride 2022. Am văzut sute de angajați ale unor corporații purtând tricouri cu numele angajatorului, bannere și chiar făcând recrutare pe față. Employer branding nu ar trebui să se facă la evenimente politice – gândiți-vă cum ar fi fost ca pe 10 August 2018 să fi apărut acolo o rulotă a unei corporații care să zică „cei care dau m… PSD sunt bine primiți în corporația noastră, avem job openings, te vei simți în siguranță la noi”. Este destul faptul că oameni ca Dragnea au început discursuri despre cum corporațiile manipulează viața politică, discurs preluat de ultra-naționaliști, vreți acum ca și o inițiativă pe bune a comunității LGBTQ+ să fie percepută ca având în spate un interes comercial al corporațiilor străine? Că deja au apărut comentarii pe acest subiect.
Manipularea din greșeală este tot manipulare
Comercializarea Bucharest Pride s-a produs din nevoia de sponsori, însă există pericolul real ca acest eveniment să se transforme într-un mic Electric Castle și mesajul politic să se piardă între proiecții de filme, concerte, comedie stand-up și marș dansant printre bannere cu mesaje de recrutare. Sper să văd discursuri de impact ale reprezentanților Asociației Accept, sper să văd inițiative legislative ce decurg din Bucharest Pride, sper să văd eforturi de creștere a nivelului de conștientizare a populației în legătură cu drepturile și nevoile comunității LGBTQ+. După aia și dansăm, întâi ar trebui să facem treabă.
În loc de încheiere
Nu vreau să spun că sunt unul dintre cei care „am prieteni gay, dar…”. Fiindcă am prieteni gay dar nu am cerut părerea niciunuia când am scris acest articol (comentariile le sunt însă binevenite). Acest articol reprezintă părerea mea, pe blogul meu și atrage răspunderea mea și a nimănui altcuiva.
2 comentarii Adaugă comentariu