Tudor Galos

- The Blog of Tudor Galos -

Atenție la traversare

Viața este mai importantă chiar și decât prioritatea ta de pieton

Articol din categoria: General

Îmi spune fi-mea astăzi că traversând cu bunică-sa bulevardul Iuliu Maniu din București pe la trecerea de pietoni, o mașină nu le-a dat prioritate, chiar dacă altele se opriseră deja. A trecut behemotu’ ca prin păpușoi când îl trecea pântecăraia, în satul unde a fost avortat și de unde l-a adus dracu la București să vadă liniile alea una albă alta lipsă și să nu înțeleagă ce înseamnă. Dar divaghez. Bunică-sa se prinsese că e behemot avortat ăla așa că s-a oprit din traversat și bine a făcut.

Pietonii au drepturi.

Trecerile nesemaforizate de pe bulevardul Iuliu Maniu în fiecare an iau măcar o viață, în ciuda semnalizării mult îmbunătățite. Vina este bineînțeles, conform legii, a șoferilor care nu se asigură, nu sunt atenți, sunt beți, proști etc. Dar sunt și mulți șoferi care pur și simplu greșesc sau se prind prea târziu că are loc o traversare. Recunosc cu mâna pe suflet că am pățit-o, nu acolo, la alte treceri și mi-a stat inima în loc. S-a întâmplat acum mulți ani, astăzi sunt mult mai atent și recunoscător Providenței că m-a salvat de o tragedie.

Însă sunt multe situații când pietonii efectiv se aruncă pe treceri, cu telefonul în mână, fără a se asigura. Repet, au prioritate, însă când un mastodont de metal de peste o tonă nu se oprește, dreptatea lor va fi menționată doar la proces, nici măcar pe mormintele lor nu va fi inscripționată.

Pietonii sunt victime garantate.

Din păcate, pietonii sunt principalele victime ale accidentelor rutiere. În 2023 au avut loc 800 de accidente din vina pietonilor, soldate cu 317 decese și 492 răniri grave. Neacordarea priorității pietonilor a dus la 364 de accidente, soldate cu 81 de decese și 324 răniri grave. Dacă vă întrebați de ce suma răniri + decese este mai mare decât numărul de accidente, explicația este că în accidente au fost implicați mai mulți pietoni.

Astăzi însă vreau să vorbesc despre situații în care pietonii mor cu dreptatea în mână. Am mai scris în trecut despre asta – sunt mulți șoferi obosiți care întind coarda zicând că vor să ajungă la destinație. Chiar dacă nu adorm la volan, reflexele lor sunt praf în momentul în care se apropie de destinație. O trecere de pietoni prost semnalizată, o clipă de neatenție și oamenii mor.

Păziți-vă viața, nu muriți cu legea în mână.

La ieșirea dintr-un complex rezidențial există o trecere de pietoni dar cu o vizibilitate foarte proastă. Practic ieși pe o poartă și ai trecerea, vezi cine trece doar când ești în dreptul trecerii. Astăzi înaintam încet și efectiv mi s-a aruncat în fața mașinii o doamnă grăbită vorbind la telefon. Mergeam încet că știu trecerea însă mă întreb ce se întâmplă dacă vine un curier care nu cunoaște riscurile.

Nu vă aruncați pe trecere înainte să vă asigurați. Eu procedez în felul următor, fiind și un bărbat înalt și greu de ratat: pun un picior pe trecere, mă uit în ochii șoferului și înaintez încet. Dacă ăla nu frânează, urlu garantat după ce trece. Dacă se oprește, avem spectacol, dar nu a fost cazul până acum. Abia când văd că lumea frânează încep efectiv să trec cu pas rapid.

Când trec cu fi-mea sau cu prietenii ei, ne luăm cu toții de mână și niciunul nu o ia în față. Le explic la toți cât de important este să se uite la culoarea semaforului și în ochii șoferilor. De ce în ochii șoferilor? Așa te asiguri că ești văzut. Ăla poate fi cu ochii în telefon, caz în care te aude când trece peste tine, nu te vede.

Fiți vizibili.

Am mai postat acest sfat pentru bicicliști și am fost blestemat de talibanii bicicliștilor, că cine sunt eu să le spun cum să se îmbrace? De-aia nici nu am scris despre accidentele comise din cauza bicicliștilor, alea le regăsiți în statistica pe care v-am dat-o.

Dacă se face seară, luați haine ce au elemente fosforescente sau luminescente. Dacă nu aveți așa ceva, luați haine de culoare deschisă. Dacă nici de astea nu aveți, scoateți telefonul, aprindeți-l și ridicați-l deasupra capului când traversați. Să fiți vizibili. Eram odată noaptea, pe bulevardul Iuliu Maniu, ploaie cumplită și la o trecere nesemaforizată am văzut cu coada ochiului o siluetă întunecată. Un bărbat în negru, cu glugă, traversa. Nici cea mai mică șansă să îl vezi în acele condiții de ploaie, din fericire instinctele mele au funcționat și cum am văzut ceva umbră cu coada ochiului, cum am frânat. Alți șoferi mai „verzi” însă ce ar fi făcut?

Aveți grijă de voi. Locuiți într-un stat în care viața nu este prețuită, așa că prețuiți-vi-o voi.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.