Tudor Galos

- The Blog of Tudor Galos -

Pax vobiscum

Lumină pentru vremuri întunecate

Articol din categoria: pandemie

V─âd mult─â anxietate legat─â de vremurile ce vin. C├ónd scriu acest articol vorbim de un nou val de COVID-19 ce vine, de noi tulpini de SARS-COV-2 identificate, de un r─âzboi ce are toate ╚Öansele s─â se extind─â, de o infla╚Ťie record ╚Öi de posibilitatea unei crize economice mondiale care s─â schimbe modul ├«n care tr─âim pe aceast─â planet─â. A, da, s─â nu uit─âm de ├«nc─âlzirea global─â ╚Öi de faptul c─â vine factura pentru modul barbaric ├«n care ne-am b─âtut joc de aceast─â planet─â.

Este momentul con╚Ötien╚Ťei ╚Öi al con╚Ötiin╚Ťei.

Putem aborda vremurile ce urmeaz─â ├«n mai multe moduri: putem ignora ╚Öi putem tr─âi mai departe la fel cum am tr─âit p├ón─â acum (carpe diem), putem s─â ne panic─âm ╚Öi s─â nu dormim nop╚Ťile de stres, putem s─â ne preg─âtim c├ót se poate de bine pe noi, pe cei dragi nou─â, pe cei care au nevoie de ajutorul nostru ╚Öi pe cei care ascult─â. Primele dou─â op╚Ťiuni nu duc niciunde, cam singura pe care o v─âd viabil─â este a treia. Un nivel ridicat de con╚Ötien╚Ť─â ne ajut─â s─â ├«n╚Ťelegem mai bine contextul, s─â ├«nv─â╚Ť─âm din gre╚Öelile f─âcute de omenire de-a lungul timpului (surpriz─â: nu este prima criz─â global─â de care omenirea se love╚Öte), s─â ├«n╚Ťelegem ce deprinderi noi trebuie s─â ├«nv─â╚Ť─âm ╚Öi la ce deprinderi trebuie s─â renun╚Ť─âm. Un nivel ridicat de con╚Ötiin╚Ť─â ├«nseamn─â s─â ├«n╚Ťelegem c─â nu suntem singuri, c─â cei dragi, cei slabi ╚Öi cei la nevoie se bazeaz─â pe sprijinul nostru pe care trebuie s─â fim preg─âti╚Ťi s─â ├«l d─âm ├«n orice moment.

Con╚Ötien╚Ťa ╚Öi con╚Ötiin╚Ťa se cultiv─â.

Este momentul s─â ne re├«ntoarcem la c─âr╚Ťi ╚Öi la studiu. S─â ├«n╚Ťelegem mai bine ce s-a ├«nt├ómplat pentru a putea ghici ce urmeaz─â s─â se ├«nt├ómple. S─â ├«ncerc─âm s─â facem tot posibilul s─â nu repet─âm istoria. Pentru c─â dac─â citim Sociologia proastei guvern─âri ├«n Rom├ónia interbelic─â, scris─â de sociologul Bogdan Bucur, vom vedea c─â repet─âm aproape 1:1 mizeriile, ciordelile, corup╚Ťia, indiferen╚Ťa ╚Öi capul ve╚Önic plecat din acele vremuri negre (s─â mai aud eu pe cineva c─â laud─â Rom├ónia interbelic─â). Dac─â citim O scrisoare pierdut─â a lui Ion Luca Caragiale (nu pun link, sper c─â cititorii mei deja cunosc piesa) vedem campaniile electorale din prezent. Dar nu vorbesc doar de c─âr╚Ťile vechi ci ╚Öi de articolele noi publicate de Harvard Business Review, Techcrunch, Bloomberg etc ├«n care min╚Ťi luminate ├«ncearc─â s─â lege argumente pentru a ghici ce urmeaz─â. Aceste argumente trebuie trecute prin filtrul personal al fiec─âruia dintre noi, bine├«n╚Ťeles.

S─â facem bine.

╚śi nu a╚Öa cum ne-a urat B─âsescu, ci a╚Öa cum trebuie s─â o facem. Bine nou─â, bine celor din jurul nostru. Stresul ╚Öi anxietatea nu ne fac bine deloc. Dac─â suntem stresa╚Ťi, deprima╚Ťi, ├«nfrico╚Öa╚Ťi atunci avem nevoie chiar noi de ajutor pe care trebuie s─â ├«l solicit─âm imediat. Nu v─â juca╚Ťi cu s─ân─âtatea mintal─â, aceste vremuri ne afecteaz─â pe to╚Ťi ╚Öi oricare dintre noi poate aluneca foarte rapid pe o pant─â din care se iese foarte greu. Un drum ce nu duce dec├ót c─âtre suferin╚Ť─â pentru noi ╚Öi pentru cei dragi nou─â. Dup─â ce ne facem bine nou─â, trebuie s─â vedem cum ├«i putem ajuta pe cei din jurul nostru. A╚Öa cum am ajutat ├«n pandemie, a╚Öa cum am ajutat ╚Öi ajut─âm refugia╚Ťii ucraineni. Acest popor are o capacitate extraordinar─â de a face bine ├«n momentul ├«n care ale╚Öii nu se g├óndesc dec├ót cum s─â ├«╚Öi fac─â lor bine. Este drama acestui popor de a-╚Öi alege hahalere ca conduc─âtori ca apoi ├«n momentele de cump─ân─â s─â ia deciziile care trebuie.

Reîntoarcerea la valori.

Nimic nu este rocket science. ╚śtim virtu╚Ťile cardinale, dac─â le urmam cu to╚Ťii (de pe toat─â planeta) nu am fi trecut prin pandemie a╚Öa cum am trecut. Este momentul nu doar s─â le con╚Ötientiz─âm ci s─â le ╚Öi aplic─âm ├«n via╚Ťa de zi cu zi. S─â identific─âm reperele pe care s─â le urm─âm. Asta nu ├«nseamn─â s─â ne umplem wall-ul de Facebook de citate f─âr─â niciun fel de substan╚Ť─â ci s─â ie╚Öim de pe Facebook ╚Öi s─â facem bine.

Întunericul nu se combate cu întuneric ci cu lumină.

De c├óte ori m─â simt cople╚Öit de vreo problem─â sau de c├óte ori pare c─â nu g─âsesc o ie╚Öire dintr-un context dificil, m─â g├óndesc la Mihai Ne╚Öu. Mihai Ne╚Öu a suferit un accident ├«nfior─âtor la antrenamente ├«n urma c─âruia a r─âmas complet paralizat de la g├ót ├«n jos. So╚Ťia l-a p─âr─âsit dup─â ceva timp, ambii p─ârin╚Ťi i-au decedat. ├Äns─â Mihai nu a r─âmas niciun moment la p─âm├ónt, Mihai s-a ridicat ╚Öi a ├«nfiin╚Ťat funda╚Ťia care ├«i poart─â numele, funda╚Ťie care face miracole pentru cei copiii cu probleme grave de s─ân─âtate. Dac─â Mihai Ne╚Öu poate s─â fac─â asemenea miracole, eu s─â fiu cople╚Öit de probleme simple?

M─â mai g├óndesc la Adelina Toncean, de la Asocia╚Ťia Blondie. Un om care a trecut prin momente incredibil de grele ├«n via╚Ť─â, un om care ofer─â ├«ns─â copiilor cu probleme grave de s─ân─âtate o ╚Öans─â la via╚Ť─â. Pove╚Ötile pe care le aud de la asocia╚Ťia Blondie ├«mi rup inima ├«n dou─â, ├«ns─â ├«n niciun moment ei nu se opresc. Fac minuni. Dac─â ace╚Öti oameni pot continua, eu s─â nu g─âsesc ie╚Öirea dintr-un context ce dintr-o dat─â pare u╚Öor?

Nu v─â fie fric─â.

Omenirea va trece ╚Öi de aceast─â criz─â a╚Öa cum a trecut de toate celelalte crize. Vom ie╚Öi poate mai buni, mai puternici, mai con╚Ötien╚Ťi. Dac─â fiecare dintre noi ne facem treaba bine, va fi bine. Dac─â ne ajut─âm ├«ntre noi, va fi bine. Doar c─â trebuie s─â ne schimb─âm obiceiurile ├«ncep├ónd de ast─âzi. ╚śi este at├ót de u╚Öor s─â faci bine… Un telefon dat unui om cu care nu a╚Ťi vorbit de mult timp. Ajutorul dat unui prieten la nevoie. O rud─â apropiat─â dus─â la un control medical de rutin─â. Chestii simple, care s─â ne readuc─â aminte c─â suntem oameni.

S─â nu mai risipim ÔÇô arunc─âm m├óncare cu tonele, l─âs─âm lumini aprinse peste tot, d─âm drumul la aerul condi╚Ťionat ╚Öi plec─âm de acas─â, iarna facem 30 de grade ├«n case, ne urc─âm ├«n ma╚Öin─â pentru un drum de 10 minute. Hai s─â… dar chiar hai s─â… ╚śi va fi bine.

1 comentariu Adaug─â comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Tot s─â nu zburd─âm cl─âdirile oficiale, din provincii ╚Öi din capital─â… ÔÇ×s─â fim mai buniÔÇŁ de at├ót…

    Vae victis.

Adaug─â un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.