Acum mulți ani, am făcut o „curățenie” în lista mea de prieteni. Reali, nu virtuali. Curățenie pornită în momentul în care unul dintre cei mai dragi prieteni de-ai mei mi-a făcut o mizerie atât de mare încât nu există cuvânt în vocabularul limbii române ce o poate descrie. Drept urmare, am pornit procesul de curățare și la sfârșitul lui, jumătate din „prieteni” erau reduși la stadiul de cunoștințe.
Igienizarea relațiilor este un proces de însănătoșire proprie.
Nu am să vă împui capul cu vome de mindfulness, cu truisme din diverse cărți ale unor nulități sau cu osho-isme redactate între două joint-uri și aruncate în social media pe background-uri cu apusuri de soare. Pur și simplu, din când în când este bine să faci un review formal al relațiilor de prietenie pentru a vedea cine mai merită și cine nu să fie în lista ta de prieteni. Aia reală.
După o vârstă oamenii nu se mai schimbă.
Și acea vârstă este cam pe la 30 de ani. Ador cum vin diverse femei ce își prezintă noile achiziții, fel de fel de loseri colectați de prin văgăunele Tinder-ului, lăudându-se cum îi vor schimba ele pe ei, cum îi vor face prinți. Cum berilă nu va mai mânca 40 de mici cu 20 de beri de 1 mai, ci le va duce într-o excursie romantică în sudul Franței unde vor sorbi din vinul scump savurat după o porție de fructe de mare pregătite de un maître d’. Dar divaghez – după 30 de ani oamenii nu se mai schimbă. Așa că dacă un prieten îți face o nefăcută este bine să ridici o sprânceană. La a doua nefăcută (sau chiar prima, dacă este de aia jegoasă) îl trimiți pe lista de cunoștințe sau chiar pe lista de ignore.
Excepțiile nu confirmă regula.
Revenind la experiența mea, acum câțiva ani am încercat să reiau relația cu prietenul care îmi făcuse mizeria. Call me stupid, optimistic, dreamer, am crezut că poate omul s-a schimbat. Nu se schimbase deloc, mai mult, mi se spunea că „trebuie să înțeleg, așa este el”. Drept urmare, la primul „deranj” a trecut înapoi pe lista de cunoștințe. Și a fost o decizie bună și înțeleaptă, fiindcă în aceste zile, vizitând profilurile unor prieteni comuni, am văzut niște comentarii ale dânsului. M-am felicitat din nou pentru decizia luată și pentru toate deciziile pe care le-am luat de-a lungul timpului.
Un „marș mă” la momentul potrivit te scutește de niște ore de terapie.
Nu ai de ce să ții în viața ta oameni toxici. Când ai în jur oameni toxici tinzi să devii chiar tu un om toxic. Filtrează oamenii cu care vorbești, cu care interacționezi, cu care îți petreci timpul. Banii vin și pleacă, timpul este unica resursă ce doar se consumă. Investește-l cu cap.
2 comentarii Adaugă comentariu
cu schimbarea adulților așa este … când trecem prin experiențe puternice care ne scot din starea de confort si inerție se mai întâmplă să ne vedem pe noi cum suntem cu adevărat și uneori mai ajustăm câte o asperitate … dar e rar și deseori revenim la starea dinainte …