Și s-a terminat și petrecerea de Revelion. Din toate rezoluțiile pe care ți le-ai setat în noaptea dintre ani deja ai încălcat câteva – probabil cele legate de „nu mai mănânc ca un porc/ scroafă”, „nu mai beau ca un porc/ scroafă”, „nu mă mai combin cu imbecili/ imbecile”. Ai făcut primul duș din an, te-ai curățat și pe dinafară și pe dinăuntru (în timp ce răcneai la bocanci), pateul încă nu te lasă să procesezi minutele ce se scurg și iată, te trezești că este deja sfârșit de 1 Ianuarie și că ai cam început noul an cu stângul.
Anul este doar un construct teoretic. Însă toată lumea se raportează la el.
Nimănui nu îi pasă de rezoluțiile tale. Fiecăruia îi pasă mai mult sau mai puțin doar de rezoluțiile proprii. Pe care le încalcă din prima zi a anului, deci nu prea îi pasă nimănui nici de acelea. Acum 20 de ani o ardeam și eu pe rezoluții, acum m-am setat pe principii de la care să nu mă abat. Cât timp principiile rămân solide, reușesc să transmit mai departe anumite valori, sau cel puțin asta încerc să fac.
M-am săturat de aceleași rezoluții-clișeu. Nu vă setați obiective tâmpite culese din cărți de dezvoltare personală.
Cea mai mare țeapă dată omenirii sunt cărțile de dezvoltare personală scrise de diverși indivizi fără o minimă pregătire teoretică și care se erijează în doctori, cercetători, specialiști, psihologi, psihiatrii folosind termeni „sexy” precum life-coach (omenirea „trăiește” cam de 200.000 de ani – strămoșii oamenilor chiar de 6 milioane de ani – și avem nevoie de „coach” să ne spună cum să trăim), Theta-Healing Soul Advisors etc. Să slăbești 30kg este un obiectiv prost (fiindcă vei alege diete ce te pot băga la 2m sub pământ), să mănânci sănătos este un principiu bun. Dar vai, scrie la cărți că trebuie să îți pui obiective SMART – Simple, Measurable, Achievable, Relevant, Timely defined, deci nu este destul să ai un principiu, TREBUIE SĂ AI UN OBIECTIV! La fel cu „anul acesta mă însor/mărit” – cea mai bună rețetă pentru divorț. Sau „anul acesta facem copil” – cea mai bună rețetă pentru depresie ȘI divorț.
Lumea nu duce o lipsă de modele de urmat.
Oamenii sunt superficiali, leneși și aleg ca modele pe semenii lor care au reușit fără prea multe eforturi (vizibile). Deseori însă în spatele succesului se află luni sau ani de muncă asiduă, nopți nedormite, zero distracție, focus maxim. Un obiectiv gen „vreau să fiu ca X” este total eronat fiindcă nu ai contextul lui X, mediul lui X, prietenii și familia lui X. Nu ai viața lui X, ai viața ta. Descoperă-te pe tine însuți este un obiectiv sănătos (dar este cea mai grea călătorie pe care un om o poate face, și de obicei călătoria se încheie fără atingerea obiectivului). Propriul tău model ar trebui să fii chiar tu, „dezbrăcat” de învelișurile toxice cu care te-ai „îmbrăcat” până la această vârstă.
Social media este suma minciunilor pe care le spuneam la persoanele de care eram atrași.
Serios, viața noastră pe Social Media este una „perfectă”. Articolul acesta al lui Răzvan este extraordinar și descrie perfect de ce ne deprimăm privind viețile „perfecte” ale celorlalți în Social Media. Acele vieți „perfecte” nu există, Social Media este o proiecție a ce fiecare vrea să expună din viața personală. Minciunile pe care le spuneam când agățam. Alfa Romeo-ul împrumutat de la vărul meu cu care plimbam fetele agățate în Disco Tropicana pe străzile Oradiei zicând că este mașina bunicului meu italian (spânzurați-mă pe stadion, atâta am putut, aveam 18-19 ani). Învățați să separați clipele surprinse de Social Media de totalitatea vieții unei persoane. Fiecare are momentele sale grele, dificile, prin care trece cu sau fără ajutorul celor dragi.
Stabiliți-vă principiile și încercați să le respectați.
Să ai coloană vertebrală înseamnă să îți asumi faptul că te va și durea. Durerile de coloană sunt oribile, consecințele respectării unor principii pot să doară. Dar dor pe termen scurt, pe termen lung dă cu ROI pozitiv. Ajungând la o anumită etate, văzând oameni dragi plecând într-o altă lume despre care încă nu știm nimic, îmi dau seama că trebuie să valorificăm cât mai bine timpul scurt pe care îl petrecem în această lume. Ori acest lucru înseamnă respectarea unor principii. Fie că sunt cele clasice, regăsite în toate religiile importante ale lumii sub forma unor „10 porunci”, fie că sunt principii pe care le-am mai rafinat citind și trăind anumite experiențe, fiecare dintre noi trebuie să trăiască după niște principii pe care să nu și le încalce. Important este să reușești să descoperi care sunt acele principii.
În rest, rezoluțiile sunt făcute pentru a fi încălcate. De aceea le numesc răsuflații. Principiile nu.
1 comentariu Adaugă comentariu