Tudor Galos

- The Blog of Tudor Galos -

România și Afganistan

Ce avem ├«n comun cu un conflict aflat la multe mii de km distan╚Ť─â

Articol din categoria: Unusual Places

Am cunoscut oameni din aproape toate na╚Ťiile ╚Öi de aproape toate cet─â╚Ťeniile ╚Öi religiile. Am prieteni buni doi pakistanezi cu care ╚Ťin leg─âtura ÔÇô doi tineri extrem de inteligen╚Ťi ╚Öi deschi╚Öi, oameni de afaceri de succes. Cu toate acestea nu am cunoscut afgani. Nu cunosc ╚Ťara, nu ├«i ├«n╚Ťeleg cultura, obiceiurile. Tot ce ╚Ötiu despre Afganistan este ce am v─âzut ├«n diverse documentare ╚Öi prin pres─â. A, da, ╚Öi ce am v─âzut ├«n filme care fie ├«i idolatrizau pe mujahedini (c├ónd se luptau cu sovieticii) fie ├«i demonizau (c├ónd se luptau cu americanii, englezii ╚Öi restul).

Ceea ce se ├«nt├ómpl─â ├«n aceste zile c├ónd talibanii preiau controlul ╚Ť─ârii practic f─âr─â mult─â opozi╚Ťie d─â ├«ns─â fiori pe ╚Öira spin─ârii politicienilor de pe ├«ntreg globul. Pre╚Öedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, este ├«nvinuit pentru aceast─â retragere ├«n grab─â a trupelor americane ╚Öi a trupelor aliate ce duce la c─âderea guvernului pro-occidental de la Kabul. Rom├ónia a avut ╚Öi ea trupe ├«n Afganistan, a pierdut chiar ╚Öi solda╚Ťi la datorie.

La 20 de ani de la fatidicul atac terorist din New York din 11 Septembrie 2001 Afganistanul se ├«ntoarce fix de unde plecase ÔÇô o ╚Ťar─â ocupat─â de o organiza╚Ťie islamist─â ce impune legea dur─â Sharia, face execu╚Ťii publice, interzice aproape toate drepturile femeilor (inclusiv dreptul la educa╚Ťie). Ar p─ârea c─â totul a fost degeaba. Da, pentru America pare a fi un nou Vietnam…

├Äns─â cum se raporteaz─â Rom├ónia la subiectul Afganistan? Faptul c─â Rom├ónia a avut trupe ├«n Afganistan ╚Öi continu─â s─â opereze ├«n diverse teatre de opera╚Ťiuni pe ├«ntreg globul este un mare c├ó╚Ötig pentru Rom├ónia. Ace╚Öti solda╚Ťi prind experien╚Ť─â, experien╚Ť─â de care nu ╚Ötim c├ónd sau dac─â vom avea nevoie. Ace╚Öti solda╚Ťi au luptat ├«n cele mai grele condi╚Ťii cu fanatici dispu╚Öi s─â moar─â oric├ónd lupt├ónd. Ace╚Öti solda╚Ťi sunt eroii adev─âra╚Ťi ai Rom├óniei, nu politicienii patriotarzi care se bat cu pumnul ├«n piept ╚Öi care la primul str─ânut al inamicului iau pozi╚Ťia ghiocel.

├Än al doilea r├ónd, ceea ce vedem ├«n Afganistan este evolu╚Ťia ÔÇ×Corup╚Ťia ucideÔÇŁ. Armata afgan─â de fapt nu a existat niciodat─â, a fost (putem vorbi deja la trecut) o organiza╚Ťie ultra-corupt─â, cu comandan╚Ťi ce min╚Ťeau ├«n privin╚Ťa num─ârului de solda╚Ťi, care le furau alimentele solda╚Ťilor, chiar ╚Öi armamentul pentru a-l vinde (uneori chiar talibanilor). La Mazar-i-Sharif armata s-a predat direct, mili╚Ťiile anti-talibane au fost cople╚Öite ╚Öi s-au retras ├«n timp ce la Jalalabad armata s-a predat f─âr─â s─â trag─â un foc.

 

Aceast─â poz─â este extraordinar─â ÔÇô telefoane occidentale, dulciuri, ap─â ├«mbuteliat─â ÔÇô ├«n cadrul ├«nt├ólnirii ├«n care guvernatorul Ziaulhaq Amarkhi pred─â oficial regiunea ╚Öeicului taliban Nida Muhammad, guvernator al emiratului islamic pentru Nangarhar. O ├«nt├ólnire ├«n care unii stau cu ochii ├«n telefoane, al╚Ťii discut─â, nimic agresiv, zici c─â este o predare de proiect.

Afganistan a trecut prin 20 de ani de libertate dar ╚Öi prin 20 de ani de corup╚Ťie pandemic─â. Zona rural─â are o organizare tribal─â iar cea urban─â are o organizare mafiot─â. Sentimentul na╚Ťional nu prea exist─â, sentimentul de ur─â ├«mpotriva invadatorului ├«ns─â da. Toate acestea au contribuit rapid la c─âderea Guvernului care literalmente s-a prins c─â nu mai guverna peste nimic.

Ce avem de ├«nv─â╚Ťat de aici? Dincolo de faptul c─â corup╚Ťia ucide, ea distruge statul de la temelie. Statul Afganistan va ├«nceta s─â existe ├«n urm─âtoarele zile probabil ÔÇô un nou califat se va ridica peste ruinele statului corupt. Califat dur, reguli dure, popor asuprit. Nu este nici primul nici ultimul stat care dispare sau care se reorganizeaz─â din cauza corup╚Ťiei. Toate marile imperii au c─âzut din cauza corup╚Ťiei ╚Öi a indolen╚Ťei. Nim─ânui niciodat─â nu i-a p─âsat de popula╚Ťia asuprit─â.

Rom├ónii tot timpul s-au bazat c─â americanii ├«i vor salva de la orice. Ultima oar─â rom├ónii s-au bazat c─â americanii vor lupta cu clica lui Dragnea pentru ei. Paradoxul face c─â chiar au folosit toate armele diplomatice pentru a contracara mizeriile pe care daddy p├órnaie voia s─â le fac─â, ├«n timp ce noi ne luptam cuv├ónt cu cuv├ónt pe Facebook ÔÇô cam cum s-au luptat ╚Öi afganii pe Facebook ╚Öi Twitter (ultima postare a guvernatorului de mai sus ce s-a predat este c─â e ├«nc─â la post ╚Öi c─â lumea s─â fie lini╚Ötit─â).

Este momentul s─â ├«n╚Ťelegem c─â aici, ├«n Estul Europei, noi suntem NATO. Noi reprezent─âm grani╚Ťa de Est a Alian╚Ťei, a Uniunii Europene, grani╚Ť─â trecut─â ├«n zbor de AN2-uri pline cu chestii de contraband─â ╚Öi alte alea. Noi vom fi primii care ├«n caz de invazie din Est vom da piept cu inamicul. ╚śi trebuie s─â ├«n╚Ťelegem c─â ├«n starea actual─â de del─âsare ╚Öi corup╚Ťie nu vom reu╚Öi nimic; de noi depinde s─â ne mi╚Öc─âm s─â ie╚Öim din letargia asta na╚Ťional─â. Altfel risc─âm s─â disp─ârem ca stat.

 

2 comentarii Adaug─â comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Este momentul s─â ├«n╚Ťelegem c─â aici, ├«n Estul Europei, noi suntem NATO. Noi reprezent─âm grani╚Ťa de Est a Alian╚Ťei, a Uniunii Europene, grani╚Ť─â trecut─â ├«n zbor de AN2-uri pline cu chestii de contraband─â ╚Öi alte alea. Noi vom fi primii care ├«n caz de invazie din Est vom da piept cu inamicul. ╚śi trebuie s─â ├«n╚Ťelegem c─â ├«n starea actual─â de del─âsare ╚Öi corup╚Ťie nu vom reu╚Öi nimic; de noi depinde s─â ne mi╚Öc─âm s─â ie╚Öim din letargia asta na╚Ťional─â. Altfel risc─âm s─â disp─ârem ca stat.

  OK… cine moare pentru ni╚Öte criptocomuni╚Öti, copiii lor, nepo╚Ťii ╚Öi nepoatele lor, securi╚Ötii de rit vechi ╚Öi familiile lor, nu mai spun de mah─ârii postdecembri╚Öti?

  Vrei tu s─â mori, f─âr─â s─â fie ei, cei men╚Ťiona╚Ťi anterior, pedepsi╚Ťi crunt pentru crime ├«mpotriva umanit─â╚Ťii ╚Öi devaliz─âri?
  Baft─â.

  • #2 Comentariu nou

   asta e efectul coruptiei, distantarea oamenilor de politic/stat. normal nu ar trebui sa existe posibilitea de a fura de a corupe sau a fi corupt. orice ar putea urma dupa asta legal – procese, tribunal, condamnari e inutil. din pacate cultura romaneasca e tributarea educatiei comuniste care facilita un tatuc, un lider, care vegheaza si pedepseste. controlul si pedeapsa e refugiul incompetentei.

Adaug─â un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.