Tudor Galos

- The Blog of Tudor Galos -

Valul patru de COVID-19

Simple calcule statistice

Articol din categoria: pandemie

Deoarece v─âd extrem de mult optimism at├ót ├«n atitudinea autorit─â╚Ťilor c├ót ╚Öi ├«n cea a cet─â╚Ťenilor, scoatem din nou ni╚Öte matematic─â ╚Öi statistic─â (de aia de baz─â, nimic complicat) pe mas─â s─â mai enerv─âm lumea.

Portugalia versus România. Cifre.

Portugalia are o popula╚Ťie cam de 10 milioane de oameni, jum─âtate c├ót Rom├ónia. Cam 864.000 de oameni s-au ├«mboln─âvit de COVID-19, cam 17.000 au murit. ├Än Rom├ónia cam 1 milion de oameni s-au ├«mboln─âvit, cam 32.000 au murit. Practic pe portughezi pandemia i-a lovit ceva mai tare ├«ns─â la rom├óni a fost ceva mai fatal─â (de a╚Öteptat ╚Ťin├ónd cont de starea sistemului medical rom├ónesc). Am pus aceste cifre ca s─â dau pu╚Ťin context ╚Ťin├ónd cont de ce urmeaz─â.

Versiunea ÔÇ×DeltaÔÇŁ a virusului SARS-COV-2.

Versiunea ÔÇ×DeltaÔÇŁ sau versiunea indian─â (s─â nu ne jignim totu╚Öi fra╚Ťii indieni) reprezint─â o muta╚Ťie a versiunii ini╚Ťiale a virusului (cea chinezeasc─â) care face ca virusul s─â fie mult mai u╚Öor transmisibil, mult mai agresiv ╚Öi chiar mai rezistent la vaccinurile existente pe pia╚Ť─â. G─âsi╚Ťi voi mai multe detalii despre aceast─â muta╚Ťie pe net, nu trebuie s─â v─â spun eu unde s─â c─âuta╚Ťi. Pe scurt, este mult mai r─âu dec├ót ce am avut p├ón─â acum.

Anticorpii de la boal─â ╚Öi vaccinurile nu reprezint─â un ÔÇ×silver bulletÔÇŁ.

Dac─â ai avut COVID-19 po╚Ťi la un timp s─â te ├«mboln─âve╚Öti din nou. Cum versiunea ÔÇ×DeltaÔÇŁ devine versiunea dominant─â, sunt ╚Öanse mari s─â o iei chiar pe asta mai bun─â. De asemenea vaccinul nu ├«╚Ťi d─â imunitate pe toat─â via╚Ťa, cel mai probabil vor mai fi necesare rapeluri sau pastile. Din nou, a╚Ötept─âm autorit─â╚Ťile medicale s─â vin─â cu solu╚Ťii. Dar dac─â te-ai vaccinat nu ├«nseamn─â c─â e╚Öti 100% safe. ├Än continuare trebuie s─â te protejezi.

├Än Portugalia situa╚Ťia se ├«mpute cu toate c─â stau mult mai bine dec├ót noi la vaccinare.

Portugalia are o rat─â de vaccinare (num─âr de doze la 100 de persoane) de aproape 70%. Rom├ónia se t├ór─â╚Öte la 45%. Cu toate acestea, varianta Delta a generat o cre╚Ötere substan╚Ťial─â de cazuri zilnice ÔÇô Portugalia a ajuns la 1300 cazuri zilnice (la o num─âr de locuitori aflat la jum─âtatea num─ârului de locuitori din Rom├ónia). Au ap─ârut ╚Öi m─âsurile ÔÇô Lisabona a intrat ├«n lockdown ├«n acest weekend. Repet, la o rat─â de vaccinare cu mult peste rata de vaccinare din Rom├ónia, Portugalia ia una dintre cele mai dure m─âsuri restrictive la ├«nceputul sezonului turistic.

În România valul 4 nu există.

Premierul Florin C├«╚Ťu a declarat:

Tot aud discutii despre valul patru al pandemiei. Nu ar trebui sa avem aceste discutii. In Romania avem toate dozele necesare ca sa se vaccineze toata lumea. Nu e obligatoriu, dar avem dozele de vaccin. Ne vaccinam, nu mai avem val patru. Acest val patru exista doar daca nu vrem sa ne vaccinam. Vreau sa lasam in spate pandemia.

A╚Ö fi vrut s─â aud mai multe despre cre╚Öterea capacit─â╚Ťii sec╚Ťiilor ATI, despre reguli inteligente de protec╚Ťie, despre controlul autorit─â╚Ťilor la cr├ó╚Ömele ce nu respect─â legile, despre o campanie mai serioas─â de con╚Ötientizare a popula╚Ťiei ├«n leg─âtur─â cu vaccinarea etc. Nu, la noi nu ar trebui s─â existe valul patru.

Matematica ne arat─â c─â vine. ╚śtiin╚Ťa ne arat─â c─â vine. Nu ╚Ötim c├ónd va ├«ncepe ÔÇô probabil prin August, cu impact major ├«n Septembrie, dar de venit vine. Nu este vorba despre pesimism ci despre ╚Ötiin╚Ť─â.

3 comentarii Adaug─â comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Ce lipseste din acest articol comparativ este procentul de vaccinati din totalul de imbolnaviti in Portugalia. Un update?

 2. #2 Comentariu nou

  In nici un caz 45% vaccinati in Romania. Ultimele date arata 24%, deci jumatate, ar fi parfum 45%, dar na, atat s-a putut, Asta suntem noi..

  Sursa: https://ourworldindata.org/grapher/share-people-vaccinated-covid?time=2020-12-19..latest&country=ROU~European+Union

 3. #3 Comentariu nou

  Atat s-a putut aici. Deja se inchid centrele de vaccinare iar Romania refuza sa mai primeasca dozele alocate. Poate e mai bine asa, sa ajunga la unii care vor sa se vaccineze. In rest, sa fim sanatosi!

Adaug─â un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.