Tudor Galos

- The Blog of Tudor Galos -

Valul patru de COVID-19

Simple calcule statistice

Articol din categoria: pandemie

Deoarece văd extrem de mult optimism atât în atitudinea autorităților cât și în cea a cetățenilor, scoatem din nou niște matematică și statistică (de aia de bază, nimic complicat) pe masă să mai enervăm lumea.

Portugalia versus România. Cifre.

Portugalia are o populație cam de 10 milioane de oameni, jumătate cât România. Cam 864.000 de oameni s-au îmbolnăvit de COVID-19, cam 17.000 au murit. În România cam 1 milion de oameni s-au îmbolnăvit, cam 32.000 au murit. Practic pe portughezi pandemia i-a lovit ceva mai tare însă la români a fost ceva mai fatală (de așteptat ținând cont de starea sistemului medical românesc). Am pus aceste cifre ca să dau puțin context ținând cont de ce urmează.

Versiunea „Delta” a virusului SARS-COV-2.

Versiunea „Delta” sau versiunea indiană (să nu ne jignim totuși frații indieni) reprezintă o mutație a versiunii inițiale a virusului (cea chinezească) care face ca virusul să fie mult mai ușor transmisibil, mult mai agresiv și chiar mai rezistent la vaccinurile existente pe piață. Găsiți voi mai multe detalii despre această mutație pe net, nu trebuie să vă spun eu unde să căutați. Pe scurt, este mult mai rău decât ce am avut până acum.

Anticorpii de la boală și vaccinurile nu reprezintă un „silver bullet”.

Dacă ai avut COVID-19 poți la un timp să te îmbolnăvești din nou. Cum versiunea „Delta” devine versiunea dominantă, sunt șanse mari să o iei chiar pe asta mai bună. De asemenea vaccinul nu îți dă imunitate pe toată viața, cel mai probabil vor mai fi necesare rapeluri sau pastile. Din nou, așteptăm autoritățile medicale să vină cu soluții. Dar dacă te-ai vaccinat nu înseamnă că ești 100% safe. În continuare trebuie să te protejezi.

În Portugalia situația se împute cu toate că stau mult mai bine decât noi la vaccinare.

Portugalia are o rată de vaccinare (număr de doze la 100 de persoane) de aproape 70%. România se târăște la 45%. Cu toate acestea, varianta Delta a generat o creștere substanțială de cazuri zilnice – Portugalia a ajuns la 1300 cazuri zilnice (la o număr de locuitori aflat la jumătatea numărului de locuitori din România). Au apărut și măsurile – Lisabona a intrat în lockdown în acest weekend. Repet, la o rată de vaccinare cu mult peste rata de vaccinare din România, Portugalia ia una dintre cele mai dure măsuri restrictive la începutul sezonului turistic.

În România valul 4 nu există.

Premierul Florin Cîțu a declarat:

Tot aud discutii despre valul patru al pandemiei. Nu ar trebui sa avem aceste discutii. In Romania avem toate dozele necesare ca sa se vaccineze toata lumea. Nu e obligatoriu, dar avem dozele de vaccin. Ne vaccinam, nu mai avem val patru. Acest val patru exista doar daca nu vrem sa ne vaccinam. Vreau sa lasam in spate pandemia.

Aș fi vrut să aud mai multe despre creșterea capacității secțiilor ATI, despre reguli inteligente de protecție, despre controlul autorităților la crâșmele ce nu respectă legile, despre o campanie mai serioasă de conștientizare a populației în legătură cu vaccinarea etc. Nu, la noi nu ar trebui să existe valul patru.

Matematica ne arată că vine. Știința ne arată că vine. Nu știm când va începe – probabil prin August, cu impact major în Septembrie, dar de venit vine. Nu este vorba despre pesimism ci despre știință.

3 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Ce lipseste din acest articol comparativ este procentul de vaccinati din totalul de imbolnaviti in Portugalia. Un update?

  2. #2 Comentariu nou

    In nici un caz 45% vaccinati in Romania. Ultimele date arata 24%, deci jumatate, ar fi parfum 45%, dar na, atat s-a putut, Asta suntem noi..

    Sursa: https://ourworldindata.org/grapher/share-people-vaccinated-covid?time=2020-12-19..latest&country=ROU~European+Union

  3. #3 Comentariu nou

    Atat s-a putut aici. Deja se inchid centrele de vaccinare iar Romania refuza sa mai primeasca dozele alocate. Poate e mai bine asa, sa ajunga la unii care vor sa se vaccineze. In rest, sa fim sanatosi!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.