Tudor Galos

- The Blog of Tudor Galos -

Aroganta sau ruleta ruseasca cu virusul

Cât timp mai trebuie să suportăm aceste restricții? Păi cam patru ani.

Articol din categoria: General

Precum știți, suntem în mijlocul valului trei al pandemiei de COVID-19. Nu că nu am fi avut de unde învăța cum evoluează o astfel de pandemie, acum 100 de ani am avut una similară ce a curățat cam 50 de milioane de suflete la nivel mondial. Pandemia actuală a infectat peste 120 milioane de oameni și a ucis peste 2,6 milioane.

Acum un an am scris despre faptul că omenirea ar fi putut opri această pandemie relativ rapid. Dacă voluntar ne-am fi exersat virtuțile pe care cu toții spunem că le avem, principiile diverselor religii în care spunem că credem (și care cam toate – vorbesc de cele monoteiste – își au izvorul principiilor în Cartea Egipteană a Morților, scrisă și ea pe baza unor principii mult mai vechi), această pandemie era oprită în fașă. Dar nu – noi am fost mai deștepți „decât alții”, mai buni „decât alții”, mai șmecheri. Și împreună ne-am luat-o înmiit.

Era destul să ne oprim voluntar din a face lucrurile pe care le făceam – plimbat aiurea, deplasări lungi, ieșit în oraș, umblat fără mască. O mică pauză de câteva luni. Pe care să o fi făcut cu toții. De ce nu am făcut-o?

Omul este un animal social, nu ai cum să nu socializezi, o iei razna.

Din fericire există atâtea unelte digitale încât puteam să luăm o mică pauză de la întâlniri fizice, până când puneam pandemia sub control. Dar hey, vreau să ies cu prietenii la băut, să-mi găsesc jumătatea, să beau până uit de pandemie! Și uite că business-urile de HORECA merg tot prost în timp ce business-urile de pompe funebre rup. Și totuși nici la înmormântări nu mai ai voie să socializezi…

Cu toții ne vom îmbolnăvi oricum.

Nu chiar – este un virus prea puțin cunoscut, cu evoluții neașteptate, pe care oamenii de știință abia încep să îl înțeleagă. Unii suferă mult timp după ce s-au îmbolnăvit, alții rămân cu sechele, unii nu rămân printre noi. Pur și simplu virusul este încă prea puțin cunoscut – iar dacă te îmbolnăvești intri la ruleta rusească. Poți doar să speri că în cazul tău tratamentul va avea efectele dorite și că nu rămâi cu sechele.

Avem vaccinuri, avem tratamente.

Da, stăm cu mult mai bine decât stăteam acum un an. Din păcate și virusul evoluează și suferă mutații. Este esențial să oprim pandemia înainte ca virusul să facă niște mutații care vor face vaccinurile și/sau tratamentele ineficiente. Este o cursă contra cronometru.

Nu-mi spune mie statul când să port botniță și când să ies.

Ba da, îți spune. Așa cum îți spune să nu faci pipi în mijlocul drumului, să nu spargi geamuri că așa îți vine, să nu îți iei la pumni nevasta sau copiii (îmi explica odată un project manager cu certificări cum în România regulamente europene GDPR nu pot fi aplicate, așa cum legi gen cele împotriva violenței din familie nu pot fi aplicate deoarece românul tradițional își caftește nevasta și copiii).

Am obosit să stau în casă, vreau să ies să plec în vacanțe.

Cu toții vrem. Cu siguranță și bunicii mei au vrut să poată continua să iasă să bea o cafea – nu s-a putut, că a venit războiul, apoi au venit rușii cu tot cu comunism. Dacă bunica mea a putut trece printr-un refugiu – de la Oradea (când au venit trupele lui Horthy – mai știți voi, când patrioții dâmbovițeni au cedat Ardealul de Nord fără niciun foc de armă) la Brașov, dacă bunicul meu a putut trece printr-un refugiu – din Rusia în Cehoslovacia și Polonia apoi în România, dacă celălalt bunic de-al meu a putut să lupte în iadul de la Stalingrad ca apoi să îndure câțiva ani de Siberia și să se întoarcă, cred că pot rezista și eu puțin să nu plec în concedii, vacanțe, deplasări lungi. Să nu ies la terase aglomerate, cluburi etc.

De ce iar un astfel de articol?

Am ieșit astăzi să fac puțin sport (da, cu mască, cum fac întotdeauna) și am trecut prin Cișmigiu și prin Centrul Vechi. Foarte multe grupuri, terasele pline, adolescenții fără mască. Suntem în mijlocul valului trei produs de un coronavirus cu mutații ce îl face extrem de eficient. Și toată lumea era la plimbare și la băute. Da, marea majoritate cu mască, însă masca este total ineficientă când stai îngrămădit. Am trecut prin ei cam cum trece bila printre popice (așa silfid cum sunt, am o anumită inerție), însă pe viitor voi ieși să fac sport din nou la 6am. Am conștientizat faptul că voi mai purta mască mult timp, și după ce îmi fac vaccin. Apropo, de când port mască nu am făcut nicio răceală. Eu care tradițional mă răceam primăvara, toamna și iarna nu am avut o dată nasul înfundat.

Bottom line: cât timp suntem aroganți virusul va rămâne cu noi.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.