Tudor Galos

- The Blog of Tudor Galos -

Ce astept de la Ministrul Sanatatii

Și nu voi primi...

Articol din categoria: Lifestyle

Dacă tot v-am încălzit cu această postare pe Facebook, am zis să continuăm pe aceeași temă și să ne legăm din nou de activitatea ministrului Vlad Voiculescu. Da, știu, puteam să mă leg și de activitatea altor miniștri, deocamdată vin cu niște soluții pentru eroul nostru de cinema (succes la Oscar!).

Mă uit cum și-au pus oamenii rame cu „și eu îl susțin pe Vlad Voiculescu”, cum pleacă pe fentele date de fumigene de tipul „oamenii se vaccinează pe nașpa” (1% conform cifrelor) și mă întreb ce se mai întâmplă cu sistemul de sănătate din România. O duce bine? Vaccinarea pe nașpa a 1% din rumâni este marea problemă a sănătății din România? Înseamnă că o duce absolut excelent!

Înțeleg că am rezolvat problema infecțiilor nosocomiale. Acel pacient care putea fi salvat și care a murit cu zile la un spital din Belgia după ce a suferit arsuri de fapt nu fusese infectat cu trei bacterii și cu o ciupercă. Era doar o minciună spusă de un medic român din Belgia ce voia să denigreze minunatul sistem medical din România!

Înțeleg că am rezolvat problema directorilor de spitale numiți politic. Acum avem doar directori de spitale capabili să gestioneze eficient presiunea dată de valul 3 al pandemiei de COVID-19 dar și de numărul mare de bolnavi non-COVID ce deseori nu pot fi tratați.

Înțeleg că am rezolvat problema lipsei de medici din România. Toți medicii proaspeți abia așteaptă să profeseze în superbul mediu de lucru din România.

Veți spune că „stai așa, abia are trei luni de când este la minister”. Da, dar vezi tu, dacă eu știu aceste probleme mă aștept ca un ministru să le știe și mai bine. Mă aștept că un profesionist, așa cum se declară că ar fi, care a mai deținut acest post acum 5 ani, vine cu un plan sau cu o strategie. Și… nu văd nimic de trei luni în afară de măsuri sporadice (binevenite dealtfel).

Aș vrea să văd ceva legat de digitalizarea arhivelor tuturor spitalelor din România. OCR-izarea tuturor rapoartelor, documentelor, certificatelor de deces – tot. Să știm de ce mor românii, când mor românii, cum sunt tratați, cine sunt medicii cu cele mai largi alei de morminte în cimitire etc. Un AI pus peste aceste documente ar scoate la iveală chestii interesante și am înțelege mai bine ce s-a întâmplat până acum (asta apropo de ce m-am enervat cu prostia cu vaccinarea – în urma campaniei de vaccinare avem toate datele în sistem; știm cine s-a vaccinat peste rând, este destul să îi întrebi pe sărite cum au făcut-o).

Aș vrea să văd ceva legat de un proiect Health Hub care să integreze toate datele de sănătate ale românilor. Să știm cât de des se duc românii la medic, când se duc și de ce. Să putem pe baza informațiilor din Health Hub să dăm drumul la campanii naționale de prevenție cu execuție locală, regională pentru a adresa probleme de sănătate regionale. Să folosim date inteligente pentru a crește media de viață a românilor.

Aș vrea să văd ceva legat de îmbunătățirea condițiilor de suport pentru tinerele mame ce nasc copii cu sau fără probleme. Și aici vorbim de parteneriate publice-private cu firme dispuse să investească la nivel național în proiecte de educație pentru tinerele mame, de conștientizare (să nu mai dea copiii cu ulei când au febră), de comunicare. Sunt firme care deja fac asta foarte bine, este nevoie de mult mai mult suport.

Aș vrea să văd ceva legat de tratamentul oamenilor grav bolnavi din această perioadă, oameni ce nu pot primi tratamentul necesar din cauza evoluției pandemiei de COVID-19. Oamenii fac AVC, infarct, cancer, boli auto-imune. Suportul privat pentru acești oameni a dispărut aproape cu totul și este nevoie de o conștientizare și implicare la nivel național!

Am venit aici cu patru idei – patru proiecte. Sunt gata să mă implic pro-bono în oricare din cele patru, și nu aș fi singurul. Colegii din RBL și CDR și-au oferit și ei implicarea pro-bono. Nu reiau munca făcută de colegii de la 9SOS, complet ignorată de către autorități.

7 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Ce fumezi? ca vreau si eu.

    2
  2. #4 Comentariu nou

    Din pacate nu poti OCRiza arhivele din spitale. Le poti arhiva dar OCR pe scris de mana (de medic mai ales) nu exista deocamdata.

    • #5 Comentariu nou

      Sunt tabele, informații, etc. Se pot digitaliza.

    • #6 Comentariu nou

      Unele se pot, altele nu. Dar tot ce se face acum ar trebui sa fie în digital și ce se poate ocriza sa se facă.

  3. #7 Comentariu nou

    Am aparut sa scriu aici ca reply la postarea pe Facebook, ca n-am cont de facebook.
    Zic ca e foarte nasol ce ai zis acolo. Nu e mare problema ca persoane din grupa 3 au sarit randul si au fost vaccinate in locul unora din grupa 2? Stii cine mai fac parte din in grupa 2? Varstnicii si persoane cu probleme de sanatate care agraveaza boala.
    Tatal unui prieten a murit ieri, era la grupa 2, a fost reprogramat. Ce-ar fi daca vreun pilos care nu era in grupa de risc si-ar fi asteptat randul si omul ar fi fost vaccinat la timp? Numa’ zic.
    Apoi este o imbecilitate sa zici ca e ok, ca aia nu mai raspandesc boala. Pentru nici un vaccin nu s-a demonstrat inca prevenirea infectarilor ci doar prevenirea bolii pentru persoana vaccinata, dar persoana ramane contagioasa (https://www.bbc.com/future/article/20210203-why-vaccinated-people-may-still-be-able-to-spread-covid-19)

    1

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.