Tudor Galos

- The Blog of Tudor Galos -

Sindromul bagaboantei

Articol din categoria: Trends

Văd în ultimii ani o demonizare a femeilor care ajung în poziții de conducere sau care au succes în business. Sunt etichetate automat ca curve, bagaboante, baragladine, pocnitoare etc. Cum ajunge o femeie într-o poziție care îi oferă anumite responsabilități, cum „este clar” (fără a se spune cui sau de ce) cum a ajuns acolo. Partea cea mai tristă este că primele care se grăbesc cu etichetarea sunt femeile. De fapt aș putea spune că într-o mare proporție eșecul mișcării feministe din România este cauzat de atitudinea româncelor și nu a românilor. Am avut prim-ministru femeie, vice prim-ministru femeie, avem cel mai mare procent de femei în Parlamentul României din istoria existenței sale și totuși violatorii sunt eliberați pe bandă rulantă, deseori de către complete de judecată formate din femei.

Revenind la „sindromul bagaboantei” – dacă o femeie care ajunge să aibă responsabilități este și tânără și frumoasă, eventual dacă a avut și o carieră de fotomodel în spate, numărul celor care o etichetează ca curvă crește exponențial. Dacă mai are și poze în rochii mai scurte sau în costum de baie ea va fi și împroșcată cu noroi prin toată presa. Atenție, modul în care te îmbraci reflectă doar gusturile tale în materie vestimentară, și atât!

De la ce m-am luat: marele politician erou al bulei de Facebook, Valeriu Nicolae, expune o doamnă afiliată unui partid politic ce a trecut prin politică ca vântul prin sălcii. Cariera sa este într-adevăr îndoielnică, promovările sale pot fi puse sub semnul întrebării. Însă să pui o poză cu doamna într-o rochie de seară mi se pare o mare mizerie. M-am uitat pe conturile de Facebook și de Instagram ale doamnei – sunt foarte multe poze „decente” și de bun simț acolo. Se putea alege o altă poză – dar nu, românca trebuie învinovățită pentru că „arată bine” deci clar este curvă. Domnul politician se dă apoi și prințesă spunând că „Am curățat comentariile, unele chiar mizerabile prin slinoșenia lor. Am blocat mulți și o să o mai fac dacă scrieți mârlănii.” Dar vai, nici nu a invitat comentatorii la slinoșenii și mârlănii! Putea să se limiteze la a-i expune cariera – dar nu, să se vadă domle că arată bine, să fie pusă la zidul rușinii!

Nu contează afilierea politică a doamnei. Orice femeie din orice partid știe că dacă ajunge într-o poziție de conducere trebuie să se îmbrace în hijab, să se machieze nasol, să-și pună chiloții sovietici ce intră în cizme și să își tapeze freza. Altfel clar e o bagaboantă.

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. #2 Comentariu nou

    Cu o floare nu se face primavara, (poate) exceptia care confirma regula, stii si tu 😉

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.