Tudor Galos

- The Blog of Tudor Galos -

De ce le este frica autoritatilor de date

Articol din categoria: Trends

Coșmarul autorităților române este digitalizarea administrației publice. Posibilitatea ca toate datele, tranzacțiile, achizițiile, deciziile să intre într-un cub de date din care algoritmi de inteligență artificiale să extragă informații cheie, gen tunuri, impozite lipsă, bani dați aiurea etc. Înainte de a se face informatizarea completă a administrației publice ar trebui ridicate întâi vreo trei pușcării și angajați din timp gardieni. Că se vor umple repede.

Fără digitalizarea administrației publice mor oameni. Vedem astăzi mai bine ca oricând că există lipsuri în diverse unități administrative, procedurile nu sunt diseminate corect, comunicarea informațiilor merge prost iar deciziile și ordinele de ministru sunt prost scrise. Ca om de business care ia decizii informate și care evanghelizează permanent beneficiile transformării digitale mă simt foarte frustrat de lipsa de acțiune a autorităților ce aleg să protejeze infractorii (uneori chiar factual: Poliția care a stat să păzească mortul unui clan de infractori) decât să salveze vieți.

A publicat onor Guvernul un document cheie, ratele de transmitere a virusului pe fiecare județ, pe fiecare localitate. Ce ne spune acest document? Că există date destul de bune despre toate îmbolnăvirile din România. Ce nu ne spune acest document? Sursele îmbolnăvirilor.

Și, dragii mei, sursele se cunosc bine. Doar că nu se doresc a se face cunoscute. La orice caz nou DSP are responsabilitatea de a face o anchetă epidemiologică. Bineînțeles că la ritmul actual de îmbolnăviri nu are cum să o facă, însă procesul se poate automatiza printr-o declarație pe proprie răspundere pe care fiecare bolnav o poate completa online de pe telefonul personal. Întrebări simple: cu cine te-ai văzut, unde ai fost, ai fost în club, etc. Dintre toate astea pe mine mă interesează „unde ai fost”.

Totuși din câte anchete epidemiologice face DSP există aceste informații cheie. Și vreau și eu să știu unde au fost cei care s-au îmbolnăvit în ultima lună, că nu au fost deloc puțini? Au fost la mare? Dacă da, pe ce plaje? La care terase? Prin care cluburi? Băi, sau măcar atât: au fost în concediu la mare?

Pot pune pariu că nu vom afla aceste informații. De ce? Fiindcă în spatele crâșmelor celebre de la mare se află „cineva”. Nu contează că e la putere sau în opoziție, este un „cineva” care cotizează și care aduce votanți atunci când este momentul. Este „cineva” pe care și cei de la putere și cei din Opoziție se bazează la momentul potrivit.

Și oamenii se îmbolnăvesc. Văd pozele și instastories de prin cluburi și baruri și vor și ei acolo. Și pe bună dreptate, dacă autoritățile nu îi închid înseamnă că e safe, nu? Că uite, pe ăștia care respectă distanțarea socială îi calcă autoritățile câte trei pe săptămână! Deci dacă pe ăștialalți care aduc bărci de Moet-uri la vreun sărbătorit nu îi calcă, înseamnă că clienții sunt protejați de răspândirea virusului, nu?

P.S.: mi-am oferit asistența și expertiza către autorități pro-bono. Și pe vremea PSD, și pe vremea PNL. Și nu sunt singurul, sunt sute care au făcut aceste lucruri. S-au construit soluții IT ce pot ajuta cetățenii – un exemplu este 9SOS.RO, un sistem privat integrat de telemedicină din România, care oferă servicii de asistență și suport persoanelor afectate de COVID-19, sistem ce putea prelua mare parte din încărcarea telecentrelor DSP. Nivel de suport din partea autorităților? Hai să ne râdem…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.