Tudor Galos

- The Blog of Tudor Galos -

De ce le este frica autoritatilor de date

Articol din categoria: Trends

Co╚Ömarul autorit─â╚Ťilor rom├óne este digitalizarea administra╚Ťiei publice. Posibilitatea ca toate datele, tranzac╚Ťiile, achizi╚Ťiile, deciziile s─â intre ├«ntr-un cub de date din care algoritmi de inteligen╚Ť─â artificiale s─â extrag─â informa╚Ťii cheie, gen tunuri, impozite lips─â, bani da╚Ťi aiurea etc. ├Änainte de a se face informatizarea complet─â a administra╚Ťiei publice ar trebui ridicate ├«nt├ói vreo trei pu╚Öc─ârii ╚Öi angaja╚Ťi din timp gardieni. C─â se vor umple repede.

F─âr─â digitalizarea administra╚Ťiei publice mor oameni. Vedem ast─âzi mai bine ca oric├ónd c─â exist─â lipsuri ├«n diverse unit─â╚Ťi administrative, procedurile nu sunt diseminate corect, comunicarea informa╚Ťiilor merge prost iar deciziile ╚Öi ordinele de ministru sunt prost scrise. Ca om de business care ia decizii informate ╚Öi care evanghelizeaz─â permanent beneficiile transform─ârii digitale m─â simt foarte frustrat de lipsa de ac╚Ťiune a autorit─â╚Ťilor ce aleg s─â protejeze infractorii (uneori chiar factual: Poli╚Ťia care a stat s─â p─âzeasc─â mortul unui clan de infractori) dec├ót s─â salveze vie╚Ťi.

A publicat onor Guvernul un document cheie, ratele de transmitere a virusului pe fiecare jude╚Ť, pe fiecare localitate. Ce ne spune acest document? C─â exist─â date destul de bune despre toate ├«mboln─âvirile din Rom├ónia. Ce nu ne spune acest document? Sursele ├«mboln─âvirilor.

╚śi, dragii mei, sursele se cunosc bine. Doar c─â nu se doresc a se face cunoscute. La orice caz nou DSP are responsabilitatea de a face o anchet─â epidemiologic─â. Bine├«n╚Ťeles c─â la ritmul actual de ├«mboln─âviri nu are cum s─â o fac─â, ├«ns─â procesul se poate automatiza printr-o declara╚Ťie pe proprie r─âspundere pe care fiecare bolnav o poate completa online de pe telefonul personal. ├Äntreb─âri simple: cu cine te-ai v─âzut, unde ai fost, ai fost ├«n club, etc. Dintre toate astea pe mine m─â intereseaz─â ÔÇ×unde ai fostÔÇŁ.

Totu╚Öi din c├óte anchete epidemiologice face DSP exist─â aceste informa╚Ťii cheie. ╚śi vreau ╚Öi eu s─â ╚Ötiu unde au fost cei care s-au ├«mboln─âvit ├«n ultima lun─â, c─â nu au fost deloc pu╚Ťini? Au fost la mare? Dac─â da, pe ce plaje? La care terase? Prin care cluburi? B─âi, sau m─âcar at├ót: au fost ├«n concediu la mare?

Pot pune pariu c─â nu vom afla aceste informa╚Ťii. De ce? Fiindc─â ├«n spatele cr├ó╚Ömelor celebre de la mare se afl─â ÔÇ×cinevaÔÇŁ. Nu conteaz─â c─â e la putere sau ├«n opozi╚Ťie, este un ÔÇ×cinevaÔÇŁ care cotizeaz─â ╚Öi care aduce votan╚Ťi atunci c├ónd este momentul. Este ÔÇ×cinevaÔÇŁ pe care ╚Öi cei de la putere ╚Öi cei din Opozi╚Ťie se bazeaz─â la momentul potrivit.

╚śi oamenii se ├«mboln─âvesc. V─âd pozele ╚Öi instastories de prin cluburi ╚Öi baruri ╚Öi vor ╚Öi ei acolo. ╚śi pe bun─â dreptate, dac─â autorit─â╚Ťile nu ├«i ├«nchid ├«nseamn─â c─â e safe, nu? C─â uite, pe ─â╚Ötia care respect─â distan╚Ťarea social─â ├«i calc─â autorit─â╚Ťile c├óte trei pe s─âpt─âm├ón─â! Deci dac─â pe ─â╚Ötialal╚Ťi care aduc b─ârci de Moet-uri la vreun s─ârb─âtorit nu ├«i calc─â, ├«nseamn─â c─â clien╚Ťii sunt proteja╚Ťi de r─âsp├óndirea virusului, nu?

P.S.: mi-am oferit asisten╚Ťa ╚Öi expertiza c─âtre autorit─â╚Ťi pro-bono. ╚śi pe vremea PSD, ╚Öi pe vremea PNL. ╚śi nu sunt singurul, sunt sute care au f─âcut aceste lucruri. S-au construit solu╚Ťii IT ce pot ajuta cet─â╚Ťenii ÔÇô un exemplu este 9SOS.RO, un sistem privat integrat de telemedicin─â din Rom├ónia, care ofer─â servicii de asisten╚Ť─â ╚Öi suport persoanelor afectate de COVID-19, sistem ce putea prelua mare parte din ├«nc─ârcarea telecentrelor DSP. Nivel de suport din partea autorit─â╚Ťilor? Hai s─â ne r├ódem…

Adaug─â un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.