Tudor Galos

- The Blog of Tudor Galos -

NOI SI SANATATEA

Articol din categoria: Lifestyle

Când noi românii ciocnim tărie zicem des „sănătate!”. Cumva știm că este o urare bună, îi dorești celui cu care ciocnești niște omor la ficat să fie sănătos. Știind că dacă ajunge în spital treaba nu e bună.

Sistemul medical românesc se află în derivă în ultimii 50 de ani din punct de vedere echipamente iar în ultimii 30 de ani a rămas și fără oameni. Medicii buni au fost alungați cu succes în Anglia, Italia, Spania, Franța, Belgia, Olanda etc – iar puținii medici buni rămași sunt parcați în poziții în care să nu deranjeze cu opiniile lor.

Medici care au alei întregi în cimitire presărate cu pacienți tratați cu succes ajung directori de spitale, consilieri în minister, șefi de direcții de sănătate și așa mai departe. Medici care nu pun mâna pe instrumentar fără ca plicul să fi intrat în buzunar ajung să decidă cine trăiește și cine moare.

Salariile medicilor au fost într-un final mărite dar până sistemul se curăță mai trec vreo două-trei generații. Până se pensionează (a se citi mor) felcerii care parazitează sistemul medical din România.

Pe acest fundal optimist a venit în România noul coronavirus. Dacă la început măsurile au fost respectate acum lumea a dat-o pe ignore, pe distracție și pe „tratat acasă” în caz de confirmare cu COVID-19. Și ne mai întrebăm de ce?

Câți dintre voi aveți rude care au fost tratate greșit în spitalele din România? Câți dintre voi aveți prieteni medici buni și știți realitatea cruntă din spitalele românești? Câți dintre voi cred că cu adevărat scandalul Hexipharma a fost izolat și că acum spitalele sunt curățate de bacterii ucigașe?

Când domnul Arafat iese tunând și fulgerând împotriva celor care refuză internarea în spitalele românești uită că este parte a acestui sistem putred. Uită de #Colectiv, uită de #Apuseni, uită de #Hexipharma. Hai români, haideți în spitale să vă scăpăm de COVID-19 (și eventual să vă dăm ceva în compensare).

Degeaba avem medici buni (câți mai avem) dacă spitalele sunt mizerabile. Degeaba ne cheamă Arafat în spitale dacă noi știm ce lipsuri uriașe au spitalele din România (ia zi, cum e aia cu „avem de toate” la începutul carantinei?).

Da, românii nu merg în spitale decât atunci când este foarte târziu. De ce? Fiindcă le este frică de ce li se poate întâmpla în spitale. Și nu este normal, este total greșit un astfel de comportament. Însă atâția zeci de ani de încredere ruptă între medici și pacienți nu pot fi înlăturați de apariția unei pandemii ucigătoare.

Da, dacă ești confirmat cu COVID-19 trebuie să te internezi. Da, chiar dacă iei un alt carcalete din spital. Fiindcă dacă ai complicații medicii au doar câteva minute la dispoziție să te salveze. Și dacă nu ești acolo riști să pleci în lumea celor drepți foarte rapid.

Da, domnule Arafat, da, nu avem încredere în sistemul medical românesc. Licitații, combinații, solicitări de amnistie pentru achizițiile făcute (serios???) – toate acestea au erodat puțina încredere rămasă în sistemul medical.

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    O foarte buna analiza a sistemului medical actual , calitatea actului medical scade din ce in ce mai mult mergand mana in mana cu carecterul uman infect al multor doctori . Pe de alta parte Romania – tara contrastelor de orice natura , supravituirea sistemului medical sta in spatele unor persoane dedicate care din pacate cedeaza rand pe rand

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.