Moartea omenirii nu este asigurată de încălzirea globală, nu este asigurată de arsenalul nuclear disponibil, moartea omenirii nu este asigurată de virușii care tot fac mutații.
Moartea omenirii este însă asigurată de prostie și de toleranța ei.
Pe vremuri, la fel ca în cazul celorlalte specii de pe Pământ, se aplica principiul „survival of the fittest”. Erai prost și nu știai să mânui sabia pe câmpul de luptă unde nu contează atât forța cât inteligența? Erai rapid eliminat din rasa umană înainte de a procrea. Erai un rege prost care nu mirosea complotul pus la cale de cei de la Curte? Dispăreai din istorie rapid. Astfel încât supraviețuitorii erau norocoșii și deștepții. Iar norocul se mai termină câteodată.
Acum trebuie să avem grijă de proști, să nu îi jignim, să îi ocrotim, să le dăm resurse, să îi promovăm, să îi ajutăm să ajungă în funcții de conducere. Nu mai putem spune de cineva că e „prost bâtă” fiindcă imediat se ridică hoarde de imbecili care să îl/o susțină. Nene și sunt tot mai mulți nene!
Mă uit cât de repede devine câte unul expert în ceva. Și mă uit la domeniile mele de expertiză – privacy și marketing. Într-unul am 70 de clienți, certificări, prezentări susținute la nivel național și internațional, articole etc, într-altul lucrez de peste 17 ani. La fel, cu niște certificări, clienți, premii, articole, prezentări etc.
Am făcut ucenicie în ambele arii de expertiză. Și când văd ceva la care nu mă pricep, întotdeauna întreb pe altcineva. Dacă am vreo îndoială, solicit o altă opinie. Întreb nene. Nu și proștii – ei ȘTIU deja, ei sunt CONVINȘI!
Scria o fată pe un grup de antreprenori că domle, caută un expert pe bani puțini, să o ajute că îi moare site-ul de ecommerce, că deși a vrut să lucreze cu agenții specializate acestea au vrut să o jecmănească așa că a știut ea mai bine și s-a dus la un curs de digital. Și domle tot degeaba, nu cumpără nici dracu. Dar ea bifase cursul.
Altul vine și îmi explică că el știe cum e cu privacy ăsta, că a citit și el o dată (O DATĂ) GDPR. Ce mai contează restul de legi ce au impact direct și indirect în privacy, ce contează tehnologia, procesele de management și de business ce trebuie documentate. Am citit O DATĂ legea, ȘTIU!
Mai vorbesc cu coach-i (aveam un articol pe blogul vechi, Coach cu caș la gură, a mers bine) ce au fost la un curs de coaching și deja gata, sunt pregătiți să se joace cu mințile oamenilor. Un curs!
Dar mvaaai, hai să îi protejăm, hai să le dăm o șansă… Și fata de pe grupul de antreprenori mai bagă vreo două firme în faliment după care este angajată ca consultant de business într-un business mare de ecommerce. Ăla cu ghedepereul se duce să bage niște ghedepereu pe la clienți pe două beri și când vine amenda dispare (îmi spunea cineva că l-au ajutat „cu gidipiarul” unii și când a venit o cerere de acces dispăruse telefonul oamenilor, email-ul de contact, site-ul cu totul, societatea etc). De coach-i nu mai zic – îi vezi peste tot.
Și așa dispare omenirea – fiindcă dăm șanse proștilor, ei ajung să ne conducă, iau deciziile greșite, și bam, we are gone!